Search
Close this search box.

KUĆA NA OBALI REKE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

SA IZUZETNIM POGLEDOM NA REKU SEN LORAN, PRIRODU I OKOLNI PEJZAŽ, OVA KUĆA ZADOVOLJAVA NAJVIŠE STANDARDE I PROMOVIŠE SAVREMENU ARHITEKTURU, KAO I ZNANJA I VEŠTINE LOKALNIH MAJSTORA.

Smeštena u predivnom regionu Šarlvoa, rezidencija ’’Maree Basse’’ (Oseka) je deo stambenog kompleksa Les Terrasses Cap-a-L’Aigle. Sa izuzetnim pogledom na ušće reke Sen Loran u more, prirodu i okolni pejzaž, ova kuće je integrisana sa okolnim ambijentom, zadovoljava najviše standarde i promoviše sve aspekte bioklimatske arhitekture, kao i znanja i veštine lokalnih majstora.

Koncept prebivališta se kreće oko dva asimetrična volumena koji su postavljeni na takav način da prikupe što više sunčeve svetlosti i da pruže što različitije poglede na okolinu. Jednom stranom gledaju prema reci a drugom prema mestu Malbe, formirajući ugao koji obuhvata ogromnu privatnu terasu na nižem nivou.

KONTAKT SA REKOM

U višim delovima, očigledno izolovanim, postavljene su spavaće sobe i kupatila, a na nižem nivou su prostorije za svakodnevne životne aktivnosti. U centralnom delu kuće, crveno metalno  spiralno stepenište deluje kao skulptura u prostoru i povezuje dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju sa gornjim spratom i u prostoru se doima kao sveprisutni vizuelni signal. Sjajan betonski pod i zidovi grube finalne obrade naglašavaju kontrast sa plafonom od kedrovog drveta.

PRIRODNI MATERIJALI U ENTERIJERU OVOG OBJEKTA DOMINIRAJU U OBRADI PODOVA, ZIDOVA I PLAFONA I PRODUŽAVAJU SE U EKSTERIJER, NA FASADNE OBLOGE U ŠINDRI I DRVENI POD NA TERASAMA.

Bitan je i odnos čoveka prema  najbližem okruženju kako bi pravilno razumeo i poznatu rečenicu od značaja za životnu sredinu i održivi razvoj – misli globalno, deluj lokalno. Životna sredina u prostoru sa sobom nosi različite resurse dostupne u formi materijalnog, duhovnog ili idejnog sagledavanja. Međutim, bitno je da prepoznamo njihovu pravu vrednost i razumemo realne odnose. U suprotnom, u prostoru nećemo imati zdrave funkcionalne odnose i nećemo uživati komfor i kvalitet života koji treba da nam pruži upravo životna sredina.//

Više u EKO KUĆA No 5

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela