Search
Close this search box.
congress

KUĆA KAO ŽIVOTNI SAN

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

OPPENHEIM ARCHITECTURE + DESIGN

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

ASPEN, COLORADO, USA

POVRŠINA:

325 m2

FOTOGRAFIJE:

LAZIZ HAMANI

SNAGA PRIRODE U SAVREMENOJ ARHITEKTURI U ŠIREM KONTEKSTU PODRAZUMEVA I PRIRODAN NAČIN ŽIVOTA, BEZ STRESA, SA MEROM, U SKLADU SA PRIRODNIM POTREBAMA, JER JE ČOVEK, PRE SVEGA, DEO PRIRODE. SVOJIM INTERVENISANJEM U OKVIRU PRIRODE, ČOVEK NE BI SMEO DA NARUŠAVA ODREĐENE PRIRODNE ODNOSE, VEĆ BI TREBALO DA IM SE PRILAGOĐAVA.

Poznati američki arhitekta Čed Openhajm je za izgradnju kuće koristio materijale sa lokaliteta – drvo reciklirano sa ambara starog 300 godina i kamen. Takođe, zamenio je i povećao prozorske okvire na kući, kako bi unutrašnjost objekta povezao sa okolnim pejzažom.Poželeo je da se elementi konstrukcije ne vide, kao ni instalacije, i da slavine budu neupadljive. Da bi postigao da se otvori za vrata uklapaju u zidove, nije ih postavio u dovratke. Prekidači su takođe slabo primetni, sa diskretnom zelenom i crvenom lampicom koja pokazuje da li je svetlo uključeno ili isključeno. Odvodi u kupatilu su u obliku proreza koji se nalaze po obodu slivnih površina.

Arhitekta je nastojao da minimalno utiče na prirodu i da ovaj objekat uklopi u idilično okruženje šuma, potoka i planine. Solarni kolektori koji se nalaze obezbeđuju potrebnu energiju za napajanje električnom strujom i snabdevanje toplom vodom, a izuzetno veliki prozori, zastakljeni izolacijskim staklom za pasivne kuće, ukidaju granicu između enterijera i spoljašnjeg prostora.

Iako ovaj objekat ima samo tri glavne etaže, one su podeljene na medjunivoe, što stvara osećaj topline i prisnosti. Kao i sama arhitektura, i nameštaj je krajnje sveden. Paleta boja koja se provlači kroz ceo objekat je neutralna, uglavnom su to nijanse sive, crne i bele boje, koje se ne suprotstavljaju bogatom koloritu okolnog pejzaža

Kuća je sagrađena u čast japanskom Wabi Sabi senzibilitetu, koji predstavlja takvo estetsko gledanje na svet koje prihvata prolaznost i nesavršenost. Prema mišljenju arhitekte Tadao Anda, “Wabi-Sabi je japanska umetnost pronalaženja lepote u nesavršenosti i dubine u prirodi, prihvatanje prirodnih ciklusa rasta, propadanja i smrti.”

Ovaj koncept prihvata izreku ’’less is more’’ – ’’manje je više’’. Enterijeri su harmonični, sa minimumom dekoracije i bez suvišnih detalja. Objekat izuzetne lepote i harmonije, smešten na mirnoj i idiličnoj lokaciji, jednostavno i nenametljivo se uklapa u okolno zelenilo, kojim ovaj predeo obiluje. / ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No07

IZUZETNO VELIKI PROZORI, ZASTAKLJENI IZOLACIJSKIM STAKLOM UKIDAJU GRANICU IZMEĐU UNUTRAŠNJOSTI I SPOLJAŠNJEG PROSTORA.

Paleta boja koja se provlači kroz ceo objekat je neutralna, uglavnom su to nijanse sive, crne i bele boje.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks