Search
Close this search box.
congress

KUĆA SA ZELENIM OMOTAČEM

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

BRICAULT DESIGN

LOKACIJA:

VENICE, CALIFORNIA, SAD

POVRŠINA:

491 m2

FOTOGRAFIJE:

KENJI ARAI, DANNA KINSKY, RICHARD GRIGSBY

PRILIKOM RENOVIRANJA I PREUREĐENJA KUĆE U AVENIJI BRUKS, ARHITEKTI SU SE TRUDILI DA SE U POTPUNOSTI PRIDRŽAVAJU KONCEPTA ZELENE GRADNJE. PORED PRIMENE EKOLOŠKIH MATERIJALA ZA IZGRADNJU, POSEBNO SE VODILO RAČUNA O SMANJENJU POTROŠNJE VODE, KOJA JE SIGURNO JEDAN OD NAJVREDNIJIH RESURSA NA ZEMLJI, A SA VELIKOM NEBRIGOM SE TROŠI U OGROMNIM KOLIČINAMA.

Kuća se sastoji iz prizemlja i prvog sprata. Oni su povezani spiralnim stepenicama koje se protežu do krovne terase i deluju poput dimnjaka kroz koji u kuću ulazi prohladan vazduh. Zastakljeni izlaz na krov omogućava zenitalno osvetljenje enterijera i pruža otvoren pogled ka nebu. U prizemlju su smeštena velika staklena vrata koja otvaraju kuću ka dvorištu i čine da prelaz iz spoljašnjeg u unutrašnji prostor bude neprimetan. Na prvom spratu nalaze se veliki prozori na koje su postavljene letve od kedra u vidu žaluzina, koje služe za zasenu unutrašnjih prostorija. Spavaća soba na prvom spratu proširena je tako da jednim delom izlazi izvan okvira prvobitne kuće, čime se u prizemnom delu stvorio natkriveni prostor idealan za smeštaj automobila.

Enterijer kuće je integrisan sa spoljnim prostorom na horizontalnom i vertikalnom planu. Diskretni floralni motivi u keramici, na staklu i na ogradama terasa, nadovezuju se na zelene površine u enterijeru i eksterijeru. Pri opremanju enterijera kuće vodilo se računa da se koriste prirodni materijali kao što su drvo i kamen.

Tako su podovi u  kući i spiralne stepenice prekiveni parketom od javorovog drveta, dok je za pultove u kuhinji korišćen reciklirani kamen. U čitavom rešenju kuće, očigledno je da je velika pažnja posvećena zaštiti životne sredine. Za izolaciju kuće korišćeni su reciklirani pamuk i ekološka pena. Kako bi se maksimalno smanjili toplotni dobici i gubici, svi prozori i staklena vrata su sa trostrukim zastakljenjem.

Pored toga, korišćeno je LED osvetljenje, kao i ekološke boje i premazi. Poseban akcenat stavljen je na primenu toaleta sa štedljivim vodokotlićem, čime se znatno smanjuje potrošnja vode. //ek ALEKSANDRA RADINOVIĆ – Više u EKO KUĆI No07

ENTERIJER KUĆE JE INTEGRISAN SA SPOLJNIM PROZOROM NA HORIZONTALNOM I VERTIKALNOM PLANU.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks