Search
Close this search box.
congress

KUĆA KAO ŽIVOTNI SAN

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

OPPENHEIM ARCHITECTURE + DESIGN

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

ASPEN, COLORADO, USA

POVRŠINA:

325 m2

FOTOGRAFIJE:

LAZIZ HAMANI

SNAGA PRIRODE U SAVREMENOJ ARHITEKTURI U ŠIREM KONTEKSTU PODRAZUMEVA I PRIRODAN NAČIN ŽIVOTA, BEZ STRESA, SA MEROM, U SKLADU SA PRIRODNIM POTREBAMA, JER JE ČOVEK, PRE SVEGA, DEO PRIRODE. SVOJIM INTERVENISANJEM U OKVIRU PRIRODE, ČOVEK NE BI SMEO DA NARUŠAVA ODREĐENE PRIRODNE ODNOSE, VEĆ BI TREBALO DA IM SE PRILAGOĐAVA.

Planovi za izgradnju svake kuće, po pravilu imaju dugu istoriju vezanu ne samo za ostvarivanje složene finansijske konstrukcije, već i za rešavanje možda još značajnijeg momenta – nalaženje prave lokacije za realizaciju ove životno važne investicije.

Poznati američki arhitekta Čed Openhajm, koji je odrastao u Nju Džersiju, imao je petnaest godina kada je sa roditeljima i sestrom otišao na skijanje u zimski centar Aspen u državi Kolorado. Ovo mesto ga je opčinilo  snežnim padinama i prirodnim lepotama. Nakon tog putovanja, obećao je sebi da će jednog dana napraviti kuću baš na tom mestu, na Crvenoj planini u Aspenu.

Danas je Openhajm poznati arhitekta u Majamiju. Nakon dužeg vremena, konačno je 2008. godine ispunio svoje obećanje i ostvario životni san. Kupio je kuću na Crvenoj planini, sagrađenu 1971. godine, sa idejom da je renovira i napravi sebi i svojoj porodici kuću za stanovanje. Renoviranje je završeno 2012. godine, kada su se Openhajm, njegova supruga i dvoje dece uselili u svoj novi dom. Porodica u ovom objektu provodi sve slobodno vreme, i koristi ga zimi za odmor i uživanje u zimskim sportovima, a leti za boravak u predivnoj prirodi i na terenima za rekreaciju.

Karakteristično je za ovo podneblje da su kuće velike kvadrature, ali Openhajm je za sebe želeo kuću drugačiju od okolnih. Njegova osnovna ideja je bila da sagradi kuću koja će se stopiti sa okolnim pejzažom, tako da praktično ’’nestane’’. Da bi ostvario ideju uspostavljanja dijaloga unutrašnjeg i spoljnog prostora, projektom rekonstrukcije starog objekta arhitekta Openhajm je povezao svoje veliko iskustvo i znanje u integralnom projektovanju.

Elementi rekonstrukcije

Za izgradnju kuće koristio je materijale sa lokaliteta – drvo reciklirano sa ambara starog 300 godina i kamen. Takođe, zamenio je i povećao prozorske otvore na kući, kako bi unutrašnjost objekta povezao sa okolnim pejzažom. Poželeo je da se elementi konstrukcije ne vide, kao ni instalacije, i da slavine budu neupadljive.  // ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No07

’’AKO MOŽETE DA NAPRAVITE KUĆU KOJA NESTAJE, ONDA MOŽETE DA SE USREDSREDITE NA ONO ŠTO JE ZAISTA BITNO, A TO JE PRIRODA” – CHAD OPPENHEIM

PREMA MIŠLJENJU ARHITEKTE TADAO ANDA, “WABI-SABI JE JAPANSKA UMETNOST PRONALAŽENJA LEPOTE U NESAVRŠENOSTI I DUBINE U PRIRODI, PRIHVATANJE PRIRODNIH CIKLUSA RASTA, PROPADANJA I SMRTI.”

Paleta boja koja se provlači kroz ceo objekat je neutralna.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda