KASKADNA SIMFONIJA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MATTHEW HOOK, OUTDOOR ESTABLISHMENTS LANDSCAPE ARCHITECTS

OBJEKAT:

VRT

LOKACIJA:

SIDNEJ, AUSTRALIJA

POVRŠINA:

720 m2

FOTOGRAFIJE:

NATALIE HUNFALVAY

NENAMETLJIVOST, SPOKOJ I KOMPOZICIONA SUPERIORNOST SU ODLIKE KOJIMA SE MOŽE POHVALITI OVAJ SIDNEJSKI LUKSUZNI POSED. MIRNOĆA TONOVA, ČISTOĆA LINIJSKIH ELEMENATA I MEKOĆA ZELENILA POKAZUJU KAKO IZGLEDA PEJZAŽNI DIZAJN NA VELIKOJ SCENI I DOKAZUJU DA IZUZETAN PEJZAŽNI ARHITEKTA MOŽE VIRTUOZNO DA DOČARA ’KASKADNU SIMFONIJU’.

Sidnej je smešten na jugoistoku Australije, oko zaliva Botany Bay, koji je podeljen na mnoštvo manjih. Unutrašnji deo zaliva, nazvan Port Jackson, najveća je prirodna luka na svetu. Jedan od bisera vrtnog stvaralaštva sakriven je upravo u najvećem i najnaseljenijem gradu – Sidneju. Usidreno u padinama zaliva, ovo luksuzno imanje pruža vlasnicima fantastičan pogled na luku i grad. Sačuvati nesvakidašnji pogled koji oduzima dah, bio je  prvi reper kojim su se vodili dizajneri arhitekture objekta i vrta.
Matthew Hook jedan je od osnivača kompanije Outdoor Establishments Landscape Architects – inovativne i vodeće sidnejske pejzažno-arhitektonske firme. Sami kažu da je njihov osnovni cilj projektovanje, izgradnja i održavanje kreativnih, funkcionalnih i vanvremenskih bašti. Matthew, koji u sebi spaja nekoliko struka – inženjera, pejzažistu, floristu i umetnika, sa posebnom strastvenošću i sa entuzijazmom deteta pristupio je izradi skica privatnog poseda. Slobodna površina od 720m2 inicijalno je bila podeljena objektom jednoporodičnog stanovanja u centralnom delu imanja. Sledeći osnovne namene, protočnost i funkcionalnost prostora, pejzažni dizajner se odlučio za formiranje prednjeg i zadnjeg dela vrta, funkcionalno i estetski različito definisanih.

Prednji vrt predstavlja ulazni potez u kuću, centralni plato sa bazenom i terasom. Inspiraciju za crtež idejnog oblikovanja dizajner je crpeo iz postojećih stabala palmi koje su sugerisale izbor suptropske palete biljaka za ovaj vrt. Tekstura debla stabala palmi u prednjem kadru i Sidnejska luka u zadnjem, pružili su prekrasan izgled celokupnom prostoru oko jednostavnog pravougaonog bazena. Bujni zasadi prizemnog sprata biljaka čine upečatljiv kontrast   pločama od tamnog krečnjaka i krem-oker nijansi kamenih zidova. Dodatna smirenost prostora postignuta je upotrebom sivih nijansi na pojedinim potpornim i pregradnim zidovima, a prozračnost i nenametljivost staklenih panela ograde omogućile su istovremeno uživanje posetilaca vrta u pogledima na luku i na biljne zasade.

Indirektnim putem od ulaznih vrata gosti se postepeno kreću sve dublje kroz vrt i prolaze pored delova bazena, gde im se stvara utisak boravka u rizortu. Izbor biljaka, sačinjen od više vrsta paprati, Cordyline, Yucca, ornamentalnih i dekorativnih vrsta trava, ključ je za postizanje tropskog stila vrta. Klima Sidneja je vlažna suptropska, sa mnogo padavina i malim godišnjim kolebanjima u temperaturi. O tome se posebno vodilo računa prilikom projektovanja – biljne vrste uključene u dizajn upravo su takve da mogu da podnesu klimu sidnejskog podneblja.// ek Dejan Popov – Više u EKO KUĆI No20

RNameštaj čistih linija, svetle, tople bojedrveta, tapacirung i jastučići neutralnih nijansi.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: