JEDNOGODIŠNJE BAŠTENSKE BILJKE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:


Jednogodišnje cvetnice zlata vrede. Nisu zahtevne, prelepo izgledaju, ulaganja u nabavku i održavanje su minimalna, a bujne su, tako da lepo i brzo popunjavaju prostor u vrtu. Broj vrsta, oblika i boja je praktično neograničen, pa vam upravo ta činjenica može predstavljati prevelik izazov.

Pravi kao vojnici, u redovima milimetarske preciznosti, pelargoniumi, neven, begonije i cvetovi biljke zvane Bizi Lizi dočaravaju slike starih gradskih okretnica i saobraćajnih kružnih tokova na skverovima, kao i ostalih površina pokrivenih zasadima cvetnica jarkih boja koje su gradski oci nekada voleli i njima obavezno pokrivali zelene površine ulica, šetališta i parkova u naseljima o kojima su brinuli.

Ovakav stil je još uvek u modi, i to posle viševekovne dominacije i kulminacije koju je doživeo u osmišljavanju biljnih leja Viktorijanskog doba. Za to postoji dobar razlog. Nije toliko značajna sadnja u idealno pravim i ravnim redovima, koliko sam repertoar biljaka. Jednogodišnje biljke imaju neke zaista divne osobine. Njihovo seme se može kupiti po neverovatno niskoj ceni, lako ih je gajiti, cvetaju ubrzo posle sadnje i ako se pravilno gaje, prihranjuju i zalivaju, cvetaće do prvih mrazeva. Šta vam više treba? Možda nas baš činjenica da se novac uložen u njihovu nabavku i održavanje višestruko isplati, stalno iznova navodi da se odlučimo upravo za njih kada želimo prasak boja u vrtu. Jedino što mi stručnjaci tu menjamo, jeste odricanje od prestrogih i uštogljenih pravila po pitanju vrtnog dizajna i načina sadnje.


Moje sećanje na jednogodišnje biljke potiče iz ranog detinjstva. Kada pomislim na proleće kod kuće, uvek mi se jave sećanja na prozorske daske koje krckaju pod teretom tacni sa semenom posađenim u kompost i njegov miris kad ga ugreje sunčeva toplota. Moja mama me je i tada učila kako je lepo gajiti jednogodišnje biljke, a i sama ih gaji sve do dana današnjeg. Njena omiljena paleta se karakteriše biljnim vrstama sa laganim prozračnim cvetovima, pre nego onim sa čvrstim stabljikama koje mogu stvarati pokrivač tipa tepiha. Kozmea, nikotiana i kleoma su se sejale, pikirale i u rano proleće žurno sadile da bi pokrile neke delove vrta koji bi bez njih ostali prilično prazni. Te biljke, koje od semenke do cveta stignu za veoma kratko vreme, uvek iznova raduju baštovane jer skoro momentalno pružaju dokaz da je rad uložen u njih bio svrsishodan. Sem toga, mnogo stabljičica se istovremeno okiti mnogim raznobojnim cvetovima i donese atmosferu proleća skoro preko noći. Moje stručno znanje o biljkama se tokom godina produbilo, stil dizajna vrtova se rafinirao i veštine usavršile, ali i dalje se ne odričem jednogodišnjih cvetnica. U projektovanju za klijente ne koristim ih često, ali je moj sopstveni vrt prepun ovih lepotica.  Ako im vreme dozvoli, uveseljavaju me svojim bojama sve do kraja oktobra.

Kada se opredelite da gajite jednogodišnje cvetnice, postoji onaj trenutak u proleće kad se suočite sa blatnjavim praznim površinama u vrtu i poželite da ih nema i da se što pre popune nečim. Možete, naravno, kupiti rasad koji su za vas pripremili rasadnici i garden centri, ali to nije to! Želite semenke u kompostu na prozorskoj dasci ili da seme bacite direktno u zemlju. I jedno i drugo su dobra rešenja, osim što zahtevaju malo dodatnog strpljenja i tolerancije, jer leje baš ne mogu biti savršene i ‘pod konac’. Ja ih imam i uživam u razbarušenom, prirodnom izgledu svoje bašte. Vrsta nigele ‘persijski dragulj’, agrostema zvana ‘snežna kraljica’, nasturcijum ‘mlekarica’, escholscholzia i statis činiće divan ukras na podlozi od eupatoriuma ljubičastih listova ili od tamnog seduma. Da ublaži eksploziju boja ove kombinacije, može se upotrebiti travka briza maksima i lagurus ovatus zvani ‘zečji repić’. Oni će uneti pokret i lakoću u vrtni pokrivač.

Već pomenute kosmea, nikotiana i kleoma lepo se slažu sa travama kalamagrostis i stipa. Može se ubaciti i taliktrum, koji će malo podržati njihove nazubljene stabljičice, a za kontrastnu obojenost tu su dobrodošle rudbekia fulgida tipa ‘goldsturm’ i dalija ‘fascination’.


Jednogodišnje cvetnice se javljaju u svim oblicima, bojama i veličinama. Ima čak i  penjačica. Postoji nepresušan izvor kombinacija, zavisno od vašeg ukusa i efekta koji vam je potreban. Slatki grašak, mina lobata i kobea su sjajne, cvetaju neprekidno sedmicama. Sve ipomeje, posebno ‘morning glory’, obilato cvetaju, a njena vrsta ‘grandpa otts’ je posebno zanimljiva jer u jesen baca seme koje samo od sebe proklija sledećeg proleća, i tako godinama. To se dešava čak i u mojoj bašti, gde je zemljište izuzetno glinovito. Puštam njene listiće neobičnog oblika da se bokore i uvrću oko verbena, eringiuma, agapantusa ili krupnih glavica aliuma upravo tu gde izniknu, a ponekad ih iskopam i stavim u žardinjerice uz stazu bašte, gde u rano proleće dodaju toliko potrebnu živost pejzažu. Listići su potpuno nepravilni i izgledaju luckasto, ali meni prija da ih gledam dok se divim činjenici da su njihove semenke preživele zimu i ostale u stanju da ponovo izbace izdanke. Možete semenke sakupiti u jesen i posejati ih posle po želji, ali ja se nekako radujem što će me ove hrabre, prirodno preživele, iznenaditi i pojaviti se nekad i na neočekivanim mestima. Isto važi i za mirabilis jalapa, a dodatno iznenađenje sledi kad procveta. Ne možete predvideti kakve će mu boje biti cvetovi, jer ne moraju biti iste boje kao prethodne sezone. Sem toga, mirabilis jalapa uveče divno miriše.


Jednogodišnje cvetnice zlata vrede. Nisu zahtevne, prelepo izgledaju, ulaganja u nabavku i održavanje su minimalna, a bujne su, tako da lepo i brzo popunjavaju prostor u vrtu. Broj vrsta, oblika i boja je praktično neograničen, pa vam upravo ta činjenica može predstavljati prevelik izazov. Opredelite se za kolorističku šemu i temu i u skladu sa tim nabavljajte seme ili rasad. Sa druge strane, ništa što se tiče jednogodišnjih cvetnica nije preskupo niti prezahtevno, pa kombinujte slobodno, možda ćete tek kasnije shvatiti šta vam se ustvari sviđa. Koji god pristup da primenite, budite uvereni da ćete se radovati i uživati, i da ni u kom slučaju nećete biti razočarani.//ek Više u EKO KUĆI No19

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: