RENOVIRANJE STARE KUĆE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ASHTON PORTER ARCHITECTS

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

TWICKENHAM, LONDON, VELIKA BRITANIJA

POVRŠINA:

165 m2

FOTOGRAFIJE:

ANDY STAGG-ASHTON PORTER ARCHITECTS

ARHITEKTURA VIKTORIJANSKIH KUĆA OBIČNO IZGLEDA VELIKO I IMPOZANTNO, PA I ČAK I KAD SU SAME KUĆE MALE. VEĆINA NJIH JE STARA VIŠE OD 100 GODINA, ALI MNOGE SU U 21. VEKU OBNOVLJENE. OVA STARA VIKTORIJANSKA KUĆA DOBILA JE MODERNO MINIMALISTIČKO PROŠIRENJE ZAHVALJUJUĆI ODLIČNOM PRISTUPU ARHITEKTONSKOG BIROA ASHTON PORTER ARCHITECTS.

Nakon proširenja i renoviranja, ova stara viktorijanska kuća u Londonu dobila je potpuno drugačiji, savremen kontekst. Kada je reč o gabaritu objekta, intervencija je bila minimalna, ali zahvaljujući suptilnim tehnološkim rešenjima uklonjeni su prednji delovi fasade koji su preseljeni na bočne delove objekta, čime se dobilo izuzetno interesantno rešenje. Kao i u prethodna dva projekta ovog biroa, kuća otvara nove funkcionalne prostorije promovišući izuzetne estetske vrednosti. Svetlo kao moćan alat u enterijeru za sobom vuče senku, koja prostor može učiniti vrlo interesantnim – ponekad mističnim, ponekad snenim, a nekad tako budnim i svežim. Neki delovi prostora mogu se sakriti, a neki razgolititi i predstaviti u punoj svojoj snazi.

Vođeni ovom filozofijom, arhitekti su u novom dnevnom boravku, sa ulične strane, stari zid od opeke za nijansu isturili ka spoljašnjem prostoru, formirajući tako praznine između fasada kroz koje prodire svetlost u sam enterijer.
Sa druge strane, okvir koji se kroz dnevni boravak konzolno proteže ka bašti, formira natkriveno čelično stepenište koje povezuje životni prostor kako sa baštom, tako i sa novom kuhinjom i trpezarijom, koje se sada nalaze u podrumskom delu. // ekIVANA NIKOLIĆ- Više u EKO KUĆI No 18

KORIŠĆENJEM FRAGMENATA PRVOBITNE STRUKTURE I REORGANIZACIJOM UNUTRAŠNJEG PROSTORA ARHITEKTI SU USPELI DA UVUKU  VIŠE PRIRODNOG SVETLA U ENTERIJER. KUĆU SADA ODLIKUJE LEP OTVORENI RASPORED PUN PRIRODNOG SVETLA.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: