Search
Close this search box.
congress

Građevina prefinjene estetike i čistih oblika

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Građevina čistih oblika i prefinjene estetike
Amrita Mahindro

AUTORI:

AMRITA MAHINDROO, MICHEL DA COSTA GONÇALVES (DROO)

OBJEKAT:

STAMBENO – POSLOVNA ZGRADA PAINTWORKS

LOKACIJA:

LONDON, VELIKA BRITANIJA

POVRŠINA:

1.550 m2

FOTOGRAFIJE:

NAARO

ARHITEKTONSKI STUDIO  DROO SVOJIM DELOM THE PAINTWORKS NIJE STVORIO SAMO IMPRESIVNU MATERIJALNU FASADU. ONI SU STVORILI PRIČU, TEKSTURNI EFEKAT KOJI NEŽNO ŠAPUĆE O ISTORIJI ZGRADE. OVAJ IZVANREDNI ODJEK PRETHODNIH EPOHA JE SUPTILNI PODSETNIK DA SE SVAKI KORAK U SADAŠNJOSTI ODVIJA NA TEMELJIMA PROŠLOSTI. SVAKI OKVIR PROZORA DELUJE KAO ČISTA INSPIRACIJA UMETNIKA, POZIVAJUĆI NAS DA SE DUBLJE POVEŽEMO SA OKRUŽENJEM I DA OSETIMO DUŠU KUOJU IMA GRAĐEVINA KOJA GOVORI JEZIKOM ČISTIH OBLIKA I PREFINJENE ESTETIKE.

U srcu pulsirajućeg Šordiča u Londonu, gde se moderna dinamika susreće sa prošlošću natopljenom kreativnošću, usidreno je arhitektonsko zdanje koje na prefinjen način plete niti između epoha vremena. Arhitektonsko delo koje potpisuje projektantski studio DROO nije samo građevina čistih oblika i prefinjene estetike. To je poema koja priča priču o evoluciji i transformaciji. Kroz besprekoran ples forme, funkcije i enterijera, ovaj objekat postaje portret čiste inspiracije koji istovremeno odražava suštinske vrednosti prošlosti i ambicije budućnosti.

Građevina čistih oblika i prefinjene estetike nacrt
Osnova prizemlja i osnova prvog sprata

Pogled ka istoriji

Fasadna priča ove građevine, ispričana belim slojem poput poprskanog papira, nije samo vizuelna simbolika. Ona je reinkarnacija prošlih vremena, kada su umetnici radeći na ovim prostorima stvarali nove dimenzije u svojim maštovitim umovima.

Fasada je  oblikovana od reciklirane smole i betonske smese poznate kao Acantha Papyrus
Fasada je  oblikovana od reciklirane smole i betonske smese poznate kao Acantha Papyrus

Autor se nije zadovoljio jednostavnom superpozicijom novih struktura na stare. Umesto toga, arhitektonski studio DROO je oblikovao ovu sagu o spoju koristeći pažljivo izabrane elemente. Originalne linije zgrade se nežno prelivaju u nove dodatke, stvarajući kontinuitet koji je neophodan za očuvanje autentičnosti i harmonije. Svaki novi dodatak nežno se uvija oko postojećih elemenata, poput note u savršenoj melodiji.

Autor građevine se nije zadovoljio jednostavnom superpozicijom novih struktura na stare

Praktičnost i održivost

The Paintworks nije samo sjajna priča o prošlosti, već i o životu danas. Ova transformacija prostora, nekadašnjih umetničkih radionica i prodavnice materijala, sada nudi svoju funkcionalnost savremenom svetu. Sa osam apartmana i dva kancelarijska prostora, ovaj objekat je kao fini portret koji u svojim linijama i konturama nosi priču o prilagodljivosti i udobnosti.

Prostor građevine prefinjene estetike je izazovno dizajniran da bi dozvolio stanarima da postanu umetnici svog svakodnevnog života koristeći ovo savršeno prazno platno za izražavanje vlastitih priča i stvaralačkih poduhvata

Različite veličine apartmana nude priliku za osmišljavanje svakog kutka u skladu sa individualnim životnim stilom, dok kancelarije postaju domaćini kreativnim poduhvatima. The Paintworks ne teži samo da spoji stare i nove strukture, već da stvori jedinstveni sklad koji dopušta obema dimenzijama da dišu zajedno.

Sa osam apartmana i dva kancelarijska prostora, ovaj objekat je kao fini portret koji u svojim linijama i konturama nosi priču o prilagodljivosti i udobnosti

U biti ovog arhitektonskog spektakla leži održivost, isprepletana u svakom sloju materijala i svakom detalju fasade. Fasada oblikovana od reciklirane smole i betonske smese poznate kao Acantha Papyrus, nije samo estetski izbor, već i duboko ukorenjena izjava o odgovornosti prema okruženju i budućim generacijama. Reciklirana smola i betonska smesa ne samo da smanjuju potrošnju prirodnih resursa, već i podržavaju smanjenje otpada i emisije štetnih gasova. Ovaj materijal je simbol inovativne arhitekture koja prepoznaje svoj uticaj na svet oko sebe i trudi se da ga minimalizuje oblikujući put prema harmoničnom suživotu sa prirodom i okruženjem.

Reciklirana smola i betonska smesa ne samo da smanjuju potrošnju prirodnih resursa, već i podržavaju smanjenje otpada i emisije štetnih gasova

Svetlost kao platno

DROO je stvorio unutrašnji svet gde svetlost postaje ključni materijal. Ovaj prostor je poput pažljivo oslikane slike gde svetlost igra ulogu četkice ističući teksture, boje i linije svakog elementa.

DROO je stvorio unutrašnji svet gde svetlost postaje ključni materijal

Prostor je izazovno dizajniran da bi dozvolio stanarima da postanu umetnici svog svakodnevnog života koristeći ovo savršeno prazno platno za izražavanje vlastitih priča i stvaralačkih poduhvata

Očaravajući dijalog između prirodnog svetla i arhitektonskih oblika stvara osećaj da stanari žive u harmoniji sa gradom
Svetlost je ključni element enterijera

Očaravajući dijalog između prirodnog svetla i arhitektonskih oblika stvara osećaj da stanari žive u harmoniji sa gradom, a opet je njihova privatnost zaštićena. Kao što je impresionista pažljivo slojevito nanosio boje na svoje platno, tako je i DROO složio slojeve prostora u ovom remek delu.

Kupatilo

Prostor je izazovno dizajniran da bi dozvolio stanarima da postanu umetnici svog svakodnevnog života koristeći ovo savršeno prazno platno za izražavanje vlastitih priča i stvaralačkih poduhvata. The Paintworks postaje most između prošlosti i budućnosti, funkcije i estetike. Njegova forma priča o istoriji, funkcija o praktičnosti, a enterijer o svetlosnom stvaralaštvu.

Ova građevina prefinjene estetike je više od arhitekture je simbol inspiracije

Ova građevina prefinjene estetike je više od arhitekture je simbol inspiracije koji nas podseća da smo i mi sami umetnici u svojim životima kada kreiramo naše priče na platnu svakodnevnih iskustava. U ovom osetljivom dijalogu između istorije i savremenosti, zgrada postaje živa priča koja podseća na to da svaki trenutak nosi u sebi deo onoga što je bio i onoga što će u budućnosti postati.

Fasada Min 1 1024x682 1

Apsolutno minimalistička, ali izuzetno bogata značenjem, fasada je zahvalan poklon prošlosti, ukrašen novim okvirima prozora koji kao platna preplavljuju unutrašnjost svetlošću i postavljaju prizor grada kao pozadinu za svakodnevnu umetnost života.

ek Vesna Ravić

Autor teksta: maja
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda