Search
Close this search box.
congress

Živopisno spajanje arhitekture, zajednice i okruženja

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Octothorpe House
Dominik Philipp

AUTORI:

DIETRICH | UNTERTRIFALLER, PLOV ARCHITEKTEN

OBJEKAT:

STAMBENO POSLOVNA ZGRADA B.R.I.O.

LOKACIJA:

BEČ, AUSTRIJA

POVRŠINA:

26.561 m2

FOTOGRAFIJE:

DIETRICH | UNTERTRIFALLER

IMAJUĆI U VIDU KOLIKO DUBOKO ARHITEKTURA SEŽE U SRŽ ŽIVOTA OSLIKAVAJUĆI NAŠE VREDNOSTI, ASPIRACIJE I EMOCIJE, STAMBENO-POSLOVNI KOMPLEKS B.R.I.O. NIJE SAMO PROSTOR ZA RAD I STANOVANJE, VEĆ I PLATNO KOJE NAS PODSTIČE DA SE POVEŽEMO SA SUPTILNIM RITMOVIMA PRIRODE I ZAJEDNICE, STVARAJUĆI TAKO JEDINSTVENO ISKUSTVO KOJE PREVAZILAZI GRANICE MATERIJALA I OBLIKA. FORMA OVOG ZDANJA NE SAMO DA ESTETSKI ZADOVOLJAVA POTREBE SAVREMENOG ČOVEKA, VEĆ I KOMUNICIRA SA SVOJIM KORISNICIMA NA MNOGO DUBLJEM NIVOU. PAŽLJIVO OSMIŠLJENI DETALJI OMOGUĆAVAJU STVARANJE FUNKCIONALNE I DRUŠTVENO ODGOVORNE SREDINE.

Blizu glavne železničke stanice u Beču uzdiže se Neues Landgut – revolucionarna urbanistička četvrt koja će do 2026/27. transformisati gradski pejzaž. Jedan objekat se izdvaja ne samo po svojoj formi, već i po svojoj svrsi i povezanosti sa okolinom. To je B.R.I.O, suptilno osmišljen stambeno-poslovni kompleks koji se odlikuje kompaktnom ritmičnom formom, izuzetnom društvenom svrhom i upečatljivim uređenjem okruženja.

Plan B.R.I.O

U naizgled sveprisutnoj, ali duboko tajanstvenoj interakciji između čoveka i prostora, arhitektura se manifestuje kao jezik koji prevazilazi reči. Kroz oblikovanje materijala, komponovanje linija i susret svetla i senke, ona prenosi poruke koje se tiho uvlače u naša čula izazivajući emocije i oživljavajući prostore u kojima živimo. B.R.I.O. sa svojom dinamičnom fasadom i toplim drvenim dodirima postaje priča koja nas poziva da produbimo razumevanje našeg postojanja u tom večitom dijalogu između čoveka i njegove izgrađene sredine.

B.R.I.O Situacija
Uređenje partera, zajedničkih vrtova i prostora za rekreaciju poziva stanovnike da se povežu sa prirodom

Toplina drvene fasade

Umesto monotononih ravni stambenih blokova, B.R.I.O. se igra oblicima, inkorporirajući cik-cak ritam u svoju fasadu. Ova igra svetla i sene, dubine i dimenzija stvara dinamičan i intrigantan izgled. Kompaktna i ritmična forma odiše jednostavnošću, ali i sofisticiranim izražajem. Obilje stakla i drveta, kao i naglašenost lođa i balkona, stvaraju otvorenost prema vanjskom svetu i sjedinjuju enterijer i eksterijer u beskrajnoj harmoniji. Elegantna jednostavnost i razigranost oblika grade karakter ovog prostora, pružajući živopisan kontrast u odnosu na konvencionalni gradski pejzaž.

OTVORENI ZAJEDNIČKI PROSTORI – KAO ŠTO SU KUHINJE, DVORIŠTA I SPORTSKI TERENI – POSTAJU POLJA GDE SE OBLIKUJU NOVA PRIJATELJSTVA, DELE ISKUSTVA I JAČA OSEĆAJ ZAJEDNICE. OVAJ ASPEKT DRUŠTVENE ODRŽIVOSTI NIJE SAMO KAMEN-TEMELJAC PROJEKTA, VEĆ SPONA KOJA POMAŽE STVARANJU SVETLIJE BUDUĆNOSTI.

Upotreba drveta na fasadi nije samo estetski izbor, već i emocionalno bogatstvo koje dodaje toplinu i autentičnost celokupnom iskustvu stanovanja. Drvo, kao prirodan i topao materijal, unosi osećaj bliskosti i udobnosti u svaki kutak ovog prostora. Promenljive teksture i nijanse drvenih površina osnažuju  vezu korisnika sa životnim prostorom.

B.R.I.O

Društvena svrsishodnost

U duhu društvene odgovornosti, B.R.I.O. je osmišljen kao utočište koje posebno podržava samohrane roditelje. Ovaj inovativni kompleks pruža uslove za bezbedan boravak dece (blizina vrtića i igraonica) olakšavajući obaveze roditelja. Zajednički prostori podstiču interakciju i podršku među stanovnicima, dok fleksibilno radno vreme i stručna podrška obezbeđuju olakšice za samohrane roditelje. B.R.I.O. ne samo da nudi stambene prostore, već i oblikuje zajednicu koja se brižno povezuje, uz poštovanje različitosti i pružanje podrške onima kojima je potrebna.

Kroz svoju funkciju, B.R.I.O. transcendiraju arhitektonsku lepotu. Zajednički prostori postaju mesto susreta i integracije otvarajući vrata bogatom spektru društvenih interakcija. Povezujuće svetlo koje prožima prozore postaje metafora povezanosti među stanovnicima. Otvoreni zajednički prostori – kao što su kuhinje, dvorišta i sportski tereni – postaju polja gde se oblikuju nova prijateljstva, dele iskustva i jača osećaj zajednice. Ovaj aspekt društvene održivosti nije samo kamen-temeljac projekta, već spona koja pomaže stvaranju svetlije budućnosti.

Kompaktna i ritmična forma odiše jednostavnošću
Kompaktna i ritmična forma odiše jednostavnošću

Povezanost sa prirodom

U svom uređenju B.R.I.O. stavljaju prirodu u samo središte. U svetu gde su beton i asfalt sveprisutni, B.R.I.O. se ističe kao oaza zelenila. Krovovi obiluju vrtovima i živopisnim cvetnim baštama. Ovo je mesto gde susedi mogu uživati u povetarcu i mirisu svežeg bilja, gde deca mogu učiti o prirodi iz prve ruke. Uređenje partera, zajedničkih vrtova i prostora za rekreaciju poziva stanovnike da se povežu sa prirodom, izvlačeći snagu i nadahnuće iz njenih neiscrpnih izvora. Celokupan koncept je zasnovan na snažnoj konstrukciji hibridnih elemenata od drveta, koji stvaraju ritmičnu simfoniju forme i održivosti. Optimizovane dimenzije potpornih rešetki oplemenjuju kompaktne prostore, a uz korišćenje drveta i recikliranog betona smanjuju emisiju CO2 za otprilike 20%. Zelenilo fasada i krovova štiti od letnjih vrućina. Ova prirodna sinergija, uz jednostavan pristup grejanju i hlađenju, stvara oazu ekološke prefinjenosti.

ELEGANTNA JEDNOSTAVNOST I RAZIGRANOST OBLIKA GRADE KARAKTER OVOG PROSTORA, PRUŽAJUĆI ŽIVOPISAN KONTRAST U ODNOSU NA KONVENCIONALNI GRADSKI PEJZAŽ.

B.R.I.O. objekat simbolizira suptilnu uniju arhitekture i prirode. Njegova ritmična fasada, povezanost sa prirodom i društvena svrha čine ga ne samo prostorom za stanovanje, već i zajedničkim delom umetnosti. Arhitektura postaje više od betona i čelika – postaje sredstvo koje oblikuje i podupire životne priče stanovnika. Ova oaza inovacije i harmonije ističe potencijal koji se ostvaruje kada se arhitektura postavi u službu ljudi i njihovog okruženja.//

ek VESNA RAVIĆ

Za više ovakvih vesti, posetite našu sranicu ARHITEKTURA.

Autor teksta: maja
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda