Search
Close this search box.
congress

GRAD ISPOD KAMENA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Bele fasade koje izviruju iz kamena, kao da su uklesane, prate klisuru reke Trejo. Neobična topografija naselja Setenil de las Bodegas uslovila je jedinstvenu arhitekturu u sprezi sa prirodom danas poznate turističke atrakcije Andaluzije.

Ovo naselje, koje je dom 3 000 stanovnika, ima korene još iz neolitskog doba. Useci u stenama predstavljali su idealno stanište koje skriva kako od prirodnih nepogoda, tako i od neprijatelja. Tokom srednjeg veka ova teritorija pripadala je Mavarima, čemu svedoče utvrđenja i zamak iz 12. veka. U poslednjim godinama španske Rekonkiste, hrišćani su osvojili Setenil nakon sedam neuspešnih pokušaja. Veruje se da samo ime Setenil potiče upravo od rimskog izraza septem nihil, što u bukvalnom prevodu znači sedam ništa, a odnosi se na sedam pokušaja osvajanja od strane hrišćana. Drugi deo naziva, bodegas, potiče iz perioda nakon Rekonkiste, kada su duboki useci u steni korišćeni kao skladišta za vino. Proizvodnja vina dugo je bila tradicija ovog naselja, do 19. veka, kada je najezda štetočina uništila zasade vinove loze.

Arhitektura naselja uslovljena je zavojitom klisurom. Iako se čini da je Setenil jedinstven primer takozvanih kuća u pećini, zapravo postoje brojni primeri širom Andaluzije koji koriste pogodnosti dinamičnog terena na sličan način. Ovakav pristup stambenoj arhitekturi karakterističan je za arapsku arhitekturu Severne Afrike gde je posebno važno obezbediti zaštitu od jakog sunca. Kuće u pećini su primer dobro promišljene, bioklimatske arhitekture. Nastale na mestu gde se mnogi ne bi usudili da grade, kuće koriste stenu ne samo kao zaštitu od sunca i vrućine, već i od zemljotresa. Jednostavne su za gradnju, imaju nizak stepen negativnog uticaja na životnu sredinu i koriste tehniku kontrolisanog propuštanja svetlosti i toplote u objekat, zbog čega su, između ostalog, okrečene u bleštavo belu boju. Iako su godinama unazad kuće služile kao stambeni objekti za skromnije porodice, danas su većinom, pod pritiskom turizma, konvertovane u kafiće i restorane sa izlaskom na ulicu. Međutim, ipak postoji tendencija da se objekti vrate u originalnu namenu, kako bi se sprečilo dalje narušavanje prostora.

Setenil de las Bodegas ostaće poznato mesto na mapi brojnih turista, a autentična arhitektura koja opstaje već duže od 500 godina podseća nas na višestruke dobiti koje možemo steći promišljenim korišćenjem prirodnih datosti. // Vest pripremila Anđela Ećimović, inž. arh.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana