Search
Close this search box.

G3 KUĆA - susret starog i novog

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LAMA ARCHITECTURA

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

OTOPENI, RUMUNIJA

POVRŠINA:

372 m2

FOTOGRAFIJE:

RADU MALAȘINCU

REKONSTRUISANA I DOGRAĐENA KUĆA U GRADU OTOPENI, NEDALEKO OD BUKUREŠTA, NESVAKIDAŠNJI PROJEKAT REALIZOVAN U OVOM PODRUČJU, ARHITEKTIMA IZ STUDIJA LAMA ARCHITECTURA ZNAČIO JE JOŠ JEDAN USPEŠNO SAVLADAN VELIKI IZAZOV U NIZU. SUŠTINA OVOG PROJEKTA JE MODERNA REINTERPRETACIJA TRADICIONALNE KUĆE SA KOSIM KROVOM, ČIME SE STVARA DIJALOG IZMEĐU DVA OBLIKA VREMENA, IZMEĐU PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI.

Arhitektura porodičnih stambenih kuća na ovim prostorima podrazumeva kuću jednostavne forme, kosih, uglavnom dvovodnih ili viševodnih krovova i funkcionalno rešenu po merama porodičnog života. Takav je upravo bio i projekat objekta koji se našao na stolu projektnog biroa LAMA ARHITECTURA  uz  zahtev da se rekonstruiše i dogradi. Projekat je započet 2013. godine, a završen je 2015. Postojeći objekat sa svojih 100m2 u osnovi zauzimao je tek deo velike parcele od 815m2 što je ostavilo mnogo mogućnosti i dovoljno prostora za pažljivu, ali smelu igru volumena i oblika. Arhitektonska strategija je bila bazirana na očuvanju izgleda postojećeg objekta – tradicionalne kuće jednostavne arhitekture sa kosim krovom, dok je proširenje reinterpretirano u savremenom obliku, kao betonski origami vezan za staru kuću. U potrazi za vizuelnim i prostornim dijalogom između dva volumena, tražilo se jedinstvo funkcije i oblika.

Stvaranje harmonije započeto je tako što je dodatni volumen dizajniran na način da sadrži prostranu površinu dnevnog boravka, dok će originalna kuća obezbediti ostale neophodne prostore jednog porodičnog doma. Postojeća kuća sadrži tri etaže. Podrum je namenjen ostavama za domaćinstvo, dok su u prizemlju smešteni kuhinja, trpezarija, deo za odmor, garderoba i kupatilo. Postojeći objekat ima povezanost sa potkrovljem, ušuškanom oazom za odmor i spavanje, gde su smeštene glavna spavaća soba sa garderobom i kupatilom, soba za goste, dečija spavaća soba i još jedno kupatilo. Iz dečije sobe se zalazi u posebno carstvo igraonice kome se pristupa merdevinama. Ovaj dečiji kutak postavljen je na vrhu kupatila.


Novoformirani dnevni boravak u prizemlju povezan je interpolacijom prostranog osvetljenog hodnika sa bočnim delom dnevnih prostorija u prizemlju postojećeg objekta, stvarajući potpuno prirodnu vezu, kao da je od samog početka kuća zamišljena na ovaj način. Dnevna soba je dinamična usled prelomljenog oblika konstrukcije, koji formira visok plafonski prostor sa jasnim, fokusiranim pogledom prema spolja, baš kao i ostatak objekta koji je rekonstrukcijom obogaćen širokim balkonskim vratima, pa dnevna svetlost zalazi u svaki kutak unutrašnjeg prostora.


Kuhinjski prostor zauzima centralno mesto u funkciji, pa na najbolji način služi kako trpezarijskom delu sa njene leve strane, tako i dnevnom boravku sa desne, ali i prostranoj novooformljenoj terasi, sa kojom je kuhinjski deo u novom projektu direktno povezan. Na delu neiskorišćenog, nekada zapuštenog dvorišta, postavljena je velika drvena platforma, koja povezuje prostor, a koja je obogaćena i novim sadržajima kao što su bazen, terasa sa prostranim delom za sedenje i velike žardinjere sa cvećem. Ovim potezom arhitekti nisu povezali dnevne prostorije samo u unutrašnjosti objekta, već su otvorili površine ka novom, zanimljivom spoljnom prostoru.


Spojna tačka dva volumena označava ulaz koji se, vođen zaštitnom betonskom nadstrešnicom, utapa u tanku liniju svetlarnika i zalazi prema unutrašnjosti, u kuću. Na ovaj način je dobijena površina od 180m2 prizemlja, gde je funkcija potpuno usaglašena sa konstrukcijom, koja svojom masom prožima prostor unoseći dinamiku u oblikovnost.


Još jedan bitan element u oblikovanju prostora jeste izbor materijala koji upotpunjuju jedinstvo kompozicije, ali i održivi dizajn mobilijara, jer su sačuvani i reparirani prilikom rekonstrukcije postojeće kuće. Spoljašnji oblici suprotstavljaju kontrastne tonove različitim strukturama materijala. Tako se nekoliko nijansi sive pretaču od tamnih, primenjenih na limene krovne ploče, u svetlije koje pripadaju neobrađenoj betonskoj nadstrešnici, suprostavljajući se belini zidova postojećeg objekta.//ek JELENA KOSTADINOVIĆ   Više u EKO KUĆI No19


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda