Search
Close this search box.
congress

GE KUĆA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LAMA ARCHITECTURA

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

OTOPENI, RUMUNIJA

POVRŠINA:

372 m2

FOTOGRAFIJE:

RADU MALASINCU, radumalasincu.com

REKONSTRUISANA I DOGRAĐENA KUĆA U GRADU OTOPENI, NEDALEKO OD BUKUREŠTA, NESVAKIDAŠNJI PROJEKAT REALIZOVAN U OVOM PODRUČJU, ARHITEKTIMA IZ STUDIJA LAMA ARCHITECTURA ZNAČIO JE JOŠ JEDAN USPEŠNO SAVLADAN VELIKI IZAZOV U NIZU. SUŠTINA OVOG PROJEKTA JE MODERNA REINTERPRETACIJA TRADICIONALNE KUĆE SA KOSIM KROVOM, ČIME SE STVARA DIJALOG IZMEĐU DVA OBLIKA VREMENA, IZMEĐU PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI.

Arhitektura porodičnih stambenih kuća na ovim prostorima podrazumeva kuću jednostavne forme, kosih, uglavnom dvovodnih ili viševodnih krovova i funkcionalno rešenu po merama porodičnog života. Takav je upravo bio i projekat objekta koji se našao na stolu projektnog biroa LAMA ARHITECTURA  uz  zahtev da se rekonstruiše i dogradi. Projekat je započet 2013. godine, a završen je 2015. Postojeći objekat sa svojih 100m2 u osnovi zauzimao je tek deo velike parcele od 815m2 što je ostavilo mnogo mogućnosti i dovoljno prostora za pažljivu, ali smelu igru volumena i oblika. Arhitektonska strategija je bila bazirana na očuvanju izgleda postojećeg objekta – tradicionalne kuće jednostavne arhitekture sa kosim krovom, dok je proširenje reinterpretirano u savremenom obliku, kao betonski origami vezan za staru kuću. U potrazi za vizuelnim i prostornim dijalogom između dva volumena, tražilo se jedinstvo funkcije i oblika.

Stvaranje harmonije započeto je tako što je dodatni volumen dizajniran na način da sadrži prostranu površinu dnevnog boravka, dok će originalna kuća obezbediti ostale neophodne prostore jednog porodičnog doma. Postojeća kuća sadrži tri etaže. Podrum je namenjen ostavama za domaćinstvo, dok su u prizemlju smešteni kuhinja, trpezarija, deo za odmor, garderoba i kupatilo. Postojeći objekat ima povezanost sa potkrovljem, ušuškanom oazom za odmor i spavanje, gde su smeštene glavna spavaća soba sa garderobom i kupatilom, soba za goste, dečija spavaća soba i još jedno kupatilo. Iz dečije sobe se zalazi u posebno carstvo igraonice kome se pristupa merdevinama. Ovaj dečiji kutak postavljen je na vrhu kupatila.//ek JELENA KOSTADINOVIĆ   Više u EKO KUĆI No19

Zadržana gruba obrada betonske konstrukcije daje skulpturalnost prostoru, poput izloženog muzejskog eksponata.

Tačka spoja starog i novog dela odvojena je različitom materijalizacijom i naglašena linijom svetlarnika.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks