Search
Close this search box.
congress

EKOLOŠKI TURIZAM

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Na inicijativu TONDACH-Potisje Kanjiža, uz podršku UNSa (Udruženje novinara Srbije), organizovano je stručno putovanje sa ciljem da se posete mesta koja će obogatiti turističku ponudu Srbije, i to ona mesta koja su svojim delovanjem postala ujedno i centar kulturnih zbivanja u našoj zemlji i u regionu, i na taj način privukla veliki broj posetilaca. Kao i mnoge druge, i naša redakcija rado se odazvala pozivu, posebno zato što se radi o širem ekološkom kontekstu, kao i o održivom pristupu gradnji.

Prva stanica na ovom putovanju bio je Mećavnik, u javnosti poznatiji kao Drvengrad, u kojem se ubrzano odvijaju radovi na zameni krovnog pokrivača. Objekti ovog nesvakidašnjeg turističkog naselja u parku prirode Šargan-Mokra Gora, posle skoro deset godina postojanja se konačno pokrivaju. Kao što su nam to ljubazni domaćini u više navrata ponovili, zasluge za to pripadaju pre svega autoru turističkog kompleksa Emira Kusturice i njegovim saradnicima koji su još 2011. godine prepoznali mogućnosti i prednosti koje pruža TONDACH-ov crep Biber Extra, koji postavljen na krovove brvnara i koji neodoljivo podseća na pravu drvenu ili kamenu šindru. Siva boja crepa, kao i njegov oblik, ne narušavaju izgled naselja, već kao da se stapaju sa prirodom i samim Mećavnikom. S obzirom na vrstu arhitekture koja je zastupljena, a zastupljene su gotovo sve počev od vizantijske preko osmanlijske do austro-ugarske, logično je bilo da se tematske celine unutar kompleksa pokriju autentičnim materijalima vezanim za graditeljstvo pojedinih epoha.

KOMPANIJA TONDACHPOTISJE KANJIŽA POKAZALA JE NOVINARSKOJ DELEGACIJI I ANDRIĆGRAD, ČIJEM IZGLEDU NE DOPRINOSI SAMO KAMEN NA FASADAMA GRAĐEVINA, VEĆ I KROVNI POKRIVAČ OD KERAMIČKOG CREPA, ŠTO JE NASELJE PRIBLIŽILO PRIRODI.

Kompanija TONDACH-Potisje Kanjiža pokazala je novinarskoj delegaciji i Andrićgrad, čijem izgledu ne doprinosi samo kamen na fasadama građevina, već i krovni pokrivač od keramičkog crepa, što je naselje približilo prirodi. Andrićgrad je nastao kao ideja o srednjovekovnom gradu inspirisanom delima i likovima nobelovca Ive Andrića, po kome je grad i dobio ime. Andrićev nezaboravni roman ‘’Na Drini ćuprija’’ dosledno je ispisao hroniku ovog kraja.

Zahvaljujući dragim domaćinima ispostavilo se da ja naš boravak bio i poučan, jer su nas gotovo na neprimetan način proveli kroz barem 500 godina istorije. Postojanje žive aktivnosti na ovim prostorima ovekovečeno je u građevinama koje reprezentuju pojedine epohe bogate civilizacije. Uzbudljivo krstarenje rekom Drinom obogaćeno usputnim zadržavanjima na istorijski značajnim lokacijama, dovelo nas je do zaključka da je ovakvo mesto i ovakav grad nemoguće upoznati za samo jedan dan.

Eko-turizam je putovanje u prirodu ekološki osvešćenih turista koji čuvaju životnu sredinu pokušavajući da umanje negativne efekte klasičnog turizma. Ovom trodnevnom ekološkom ekskurzijom smo između ostalog ostvarili dobit za lokalno stanovništvo u ekološkom, kulturnom i ekonomskom smislu.//

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kako će “Metod jednog sata” promeniti način na koji čistite kuću
Grand Palais Ephemere
Casa Rio