Search
Close this search box.
congress

EKOKULT MANIFESTACIJA I IZLOŽBA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


EKOKULT JE TRADICIONALNA GODIŠNJA MEÐUNARODNA MANIFESTACIJA SA VELIKOM IZLOŽBOM I PRATEĆIM PROGRAMOM U OKVIRU KOJIH SU INTEGRISANI SEGMENTI EKO ARHITEKTURE, EKO KULTURE, EKO UMETNOSTI, EKO DIZAJNA I EKO ŽIVOTA. OVE GODINE ODRŽANA JE U GALERIJI PROGRES, KNEZ MIHAJLOVA 27 U BEOGRADU, POD NAZIVOM EKO (R)EVOLUCIJA.

EKOKULT je i ove godine okupio preko 100 umetnika i stručnjaka različitih generacija iz Srbije, regiona i celog sveta, koji sa ekološkog aspekta deluju u oblastima arhitekture, dizajna, likovne, primenjene i ostalih vidova vizuelne umetnosti, kao i u raznim oblastima nauke.Značajna karakteristika izložbe i značajan uspeh je okupljanje velikog broja mladih umetnika različitih usmerenja koji su ove godine stali uz rame najpoznatijim stvaraocima i umetnicima u domaćim i svetskim okvirima. Kroz takvu interakciju uspostavlja se dijalog umetničkih ostvarenja koja su na najbolji način predstavila autore.


Ekološki koncept izložbe i njen radni naziv, EKO (R) EVOLUCIJA, posebno su akcentirani u okviru izložbe arhitekture sa prikazima najpoznatijih svetskih arhitekata sa svih kontinenata koji u ovoj oblasti deluju, tako da smo imali priliku da na jednom mestu vidimo segmentno prikazane reprezentativne projekte bioklimatske, zelene i drvene arhitekture, vrtove, enterijere i dizajn.

Zeleni omotači zgrada postaju sve češća slika u gradovima sveta, a prikazani objekat Palacio de Congresos, realizovan u gradu Vitorija u Baskiji, predstavlja ‘’živu biblioteku’’ biljnih vrsta ove oblasti sa preko 33.000 autohtonih vrsta biljaka. Građenje drvetom sa minimalnom obradom kao što to radi studio JVA iz Norveške predstavlja težnju čoveka ka jednostavnosti i čovekomernosti objekta i približavanju neophodnosti održivog koncepta u arhitekturi.


Sve veća potreba za upotrebom čistih energija u arhitekturi – energije sunca, vetra, vode, biomase i geotermalne energije – smanjuje emisiju CO2, izazvanu tehnološkim i termičkim procesima koji se odvijaju unutar zgrada, čime se poboljšavaju klimatski uslovi, što je prikazano kroz izuzetne projekte solarne, niskoenergetske i održive arhitekture.

Prateći program obuhvatio je predavanja, prezentacije,panel diskusije o aktuelnim temama: zelenoj gradnji, ekologiji, solarnoj arhitekturi, energetskoj efikasnosti, eko umetnosti i životu.
Ekološka kultura promovisana kroz ovogodišnju manifestaciju EKOKULT svedok je negovanja kulta stalne umetničke, a time i izložbene promene, ostajući verna ekologiji u najširem smislu, prirodi i čoveku kao njenom glavnom pokretaču.


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana