Alumil Exl1

TERRA PANONICA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

STUDIO AUTORI

OBJEKAT:

KOMPLEKS „TERRA PANONICA“

LOKACIJA:

MOKRIN, SRBIJA

POVRŠINA:

OBJEKAT A – 600m2; OBJEKAT B – 250m2; OBJEKAT C – 356m2; OBJEKAT D ( SA TERASOM ) – 435 m2

FOTOGRAFIJE:

RELJA IVANIĆ, VLADIMIR SRETENOVIĆ

TERRA PANONICA, MULTIDISCIPLINARNA PLATFORMA KOJA GRADI NOVE ODNOSE I ORIJENTIŠE SE NA TAČKE SUSRETA, EDUKACIJE, STVARALAŠTVA I RAZVOJA. NA OVOM MESTU, RAZLIČITIM PRISTUPIMA  OBJEDINJUJE VIŠE POLJA U DOMENU NAUKE, UMETNOSTI, MUZIKE I ZVUKA, DIZAJNA I ARHITEKTURE. ČITAV KOMPLEKS TRANSFORMIŠE SE IZ AMBIJENTA NAMENJENOG OPUŠTANJU I ODMARANJU GOSTIJU U DINAMIČNO  I ŽIVO OKRUŽENJE U ZNAKU KULTURNIH DOGAĐAJA.

Četiri apsolventa Arhitektonskog fakulteta, kasnije članovi Studija Autori, dobili su priliku da stvore oazu turizma, umetnosti, dizajna i kulture na nekadašnjem seoskom imanju porodice Novakov u Mokrinu, vojvođanskom selu u Srbiji. Njihovo neiskustvo i mladalački elan rezultirali su sklopom kompleksnosti, različitosti i varijatetom programa. Na pitanje šta je Terra Panonica zapravo, nije lako odgovoriti, ali ono što je evidentan zaključak jeste da je ona samoodrživa platforma koja se kroz svoje funkcionisanje orijentiše na tačke susreta, edukacije, umetnosti, dizajna i razvoja uopšte. Ovo je mesto namenjeno kreativcima i hedonistima, poznavaocima i ljubiteljima dizajna, umetnosti, organske hrane i vina. Novoprojektovani objekti po svom gabaritu i razmeštaju zauzimaju poziciju, strukturu i funkciju zgrada nekadašnjeg seoskog domaćinstva, a zajedno ostvaruju prostornu promenljivost kao rezultat dinamike unete u struktuirani odnos elemenata.


Prošlost kao inspiracija

Istorija razvoja ovog kompleksa datira od stare porodične kuće iz 1878. godine koja, zbog lošeg stanja u kome se nalazila, nije sačuvana. Upravo na njenoj poziciji, 2011. godine sagrađen je prvi objekat B, kojim je inicirana razvojna matrica od pet objekata koji su projektovani i realizovani u periodu od 2012. do 2015. godine i koji su namenjeni različitim vidovima kreativnog rada.Ovaj objekat, koji karakterišu jednostavne jasne linije i samosvestan arhitektonski stav, jedini je u potpunosti interpretiran na savremen način. On se snažno suprotstavlja okruženju svojom materijalizacijom i tamnosivom bojom, dok se istovremeno oslanja na njega svojim volumenom i izgledom fasade i predstavlja vernu repliku kuće čije mesto zauzima.


Sa druge strane, u unutrašnjosti se odvija jedna sasvim druga priča, u suprotnosti sa njenim pomalo pretećim izgledom. Fasada sa dvorišne strane sa velikim brojem otvora prepušta se imanju, dok beo i fleksibilan enterijer sa lakim, beličastim pregradama pruža emancipovano okruženje orijentisano ka komunikaciji i otvorenosti. Nakon objekta B, 2012. godine usledila je rekonstrukcija stare gazdinske kuće i danas predstavlja objekat A, koji je prvenstveno gostinska kuća, inspirativno stecište profesionalaca iz domena umetnosti, obrazovanja, dizajna, agrikulture, književnosti, biznisa i inovacije. Odiše umirujućom atmosferom, svetlom okupanim prosivljenim tonovima enterijera i nudi inspirativan prostor za odmor, druženje i kreaciju.


TERRA PANONICA JE SAMOODRŽIVA PLATFORMA KOJA SE KROZ SVOJE FUNKCIONISANJE ORIJENTIŠE NA TAČKE SUSRETA, EDUKACIJE, UMETNOSTI, DIZAJNA I RAZVOJA UOPŠTE.


Osluškivanje i razumevanje prostora
Vodeći se time da se celokupan koncept projekta odnosi na uspostavljanje nove morfologije koja će imati veće značenje od samog doživljaja oblika i koja će biti pokretačka snaga za mnoga dešavanja, autori nisu želeli da žure. Dali su sebi vremena da dobro shvate potrebe lokacije, kako bi u novonastalom prostoru vešto spojili prošlost, sadašnjost i budućnost.//ek  DANIJELA VLAHOVLJAK     –   Više u EKO KUĆI No18


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: