EKO ENERGETSKE VESTI No 22 JANUAR - MART 2017

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

KONGRES KLIMATIZACIJA, GREJANJE, HLAĐENJE

Četrdesetsedmi Međunarodni kongres i izložba KGH održani su u beogradskom Sava centru od 30. novembra do 2. decembra 2016. godine. Na kongresu je, osim o klimatizacijii, grejanju i hlađenju, bilo reči i o usko povezanim oblastima, koje uključuju projektovanje, izgradnju, rekonstrukciju, poboljšanje energetske efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije, upravljanje otpadnim vodama, emisiju ugljen dioksida, zelene krovove, pametne mreže. Na izložbi su nastupile vodeće firme iz navedenih oblasti iz Srbije, regiona i sveta. U okviru Kongresa obeležen je i jubilej – 45. godišnjica izlaženja časopisa Društva Srbije za KGH.

DVE SRPKINJE MEĐU 100 NAJBOLJIH ŽENA ARHITEKATA EVROPE

Ivanka Raspopović i Ljiljana Bakić našle su se među 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od 1918. do 2018. godine, u knjizi ’MoMoWo – 100 radova u 100 godina – Evropske žene u arhitekturi i dizajnu 1918-2018’. U okviru projekta ’MoMoWo – Modern Movement Women’ koji realizuje šest zemalja Evropske unije – Francuska, Holandija, Italija, Slovenija, Portugalija i Španija, specijalni žiri je odabrao 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od jednog veka i svakoj dodelio određenu godinu u objavljenoj knjizi. Među njima su se našle i dve članice Akademije arhitekture Srbije. Ivanki Raspopović je za projekat Muzeja savremene umetnosti dodeljena 1965. godina, a Ljiljana Bakić je projektom hale Pionir obeležila 1973. godinu. Knjiga je prvi put predstavljena na izložbi u Istorijskoj zgradi Univerziteta Oviedo u Španiji u julu ove godine, a zatim u septembru na izložbi u Lisabonu i u Grenoblu ovog meseca. Očekuju se promocije na izložbama u Amsterdamu u martu naredne godine, u Ljubljani u aprilu i u Torinu u junu, navedeno je u saopštenju Akademije arhitekture Srbije. Projekat „MoMoWo – Modern Movement Women” promoviše se širom Evrope putem objavljene knjige, na Internetu, na izložbama i na međunarodnim konferencijama.

GREEN FEST

Sedmi međunaroni festival zelene kulture Green Fest održan je od 15. do 18. novembra u Domu omladine u Beogradu. Prikazana su ukupno 93 takmičarska i 11 revijalnih filmova, održana je 21 radionica i predstavljeno 11 izlagača, dok je gotovo 15.000 posetilaca učestvovalo u programima festivala. Nagradu za najbolji omladinski film i najbolji film festivala osvojio je film ‘Eat me’ Iline Perijanove iz Bugarske, dok je nagrada za najbolji film o prirodi pripala Sirilu Kornuu iz Francuske za film ‘Baobabs between Land and Sea’. Nagrada za najbolji srpski film dodeljena je Draganu Gmiziću za film ‘Ravnica bez ptica’, a nagradu za najbolji animirani film dobio je autor nemačkog filma ‘Benu’. Najbolji kratki film festivala je ‘Nordlus’ Paula Fereire iz Portugala, dok je najbolje kratko ostvarenje, kategorija filmova u trajanju do jednog minuta, film ‘There is a Place’ ukrajinskog autora Denisa Kušnarova. Festival je završen projekcijom filma ‘Seme: neispričana priča’ pred punom salom Doma omladine Beograda. Direktorka festivala Ivana Jovčić izrazila je zadovoljstvo što se stara publika vraća u dvoranu iz godine u godinu u sve većem broju, ali i zbog prisustva mlade nove publike koja je takođe veoma zainteresovana za pitanja očuvanja životne sredine.

SVETSKI DAN NAUKE

Svetski dan nauke obeležen je u celom svetu 10. novembra, a čitava sedmica je odlukom UNESCO-a posvećena nauci, miru i razvoju. Ovaj datum se obeležava sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. U fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana nauke bili su naučni centri i muzeji, kao mesta od posebne važnosti za promociju ne samo nauke, već i njene uloge u održivom razvoju. Svetski dan nauke za mir i razvoj u svetu se obeležava od 2002. godine, a u Srbiji, na inicijativu Centra za promociju nauke, od 2011. godine. Ove godine Centar za promociju nauke je organizovao bogat naučno-popularni program, pa je publika u okviru predavanja Nikole Božića imala priliku da čuje odgovor na pitanje: ’Da li je bilo Velikog praska?’. U Naučnom klubu organizovan je program Popodne sa robotom, a u prepodnevnim časovima radio je Dečji naučni klub.

SEDMI MEĐUNARODNI CEDEF FORUM

Sedmi međunarodni CEDEF energetski forum održan je 1. decembra 2016. godine u Beogradu, u organizaciji Centralnoevropskog foruma za razvoj CEDEF i u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Sekretarijatom za energetiku grada Beograda i Agencijom za zaštitu životne sredine republike Srbije. Tema foruma je bila ’Energetski efikasni i pametni gradovi’. Mnogobrojni posetioci imali su priliku da od stručnjaka saznaju šta je potrebno preduzeti kako bi gradovi u Srbiji postali energetski efikasniji i ’pametniji’ i da li zaista svaki grad ima iste izglede da uz adekvatna rešenja postane ’pametan’, bez obzira na raspoložive resurse. Uz ICT tehnologiju, primenu tehnoloških inovacija, efikasnije i razumnije korišćenju resursa, uštedu energije i smanjenje negativnih uticaja na okolinu ostvaruju se preduslovi da jedan grad postane ’pametan’. Krajnji cilj je održivi razvoj, ograničavanje efekata klimatskih promena, kvalitetniji život uz obezbeđivanje električne energije iz obnovljivih izvora, kvalitetne pijaće vode, efikasnijeg javnog transporta, boljih usluga u državnoj upravi i zdravstvu i mnogih drugih pogodnosti, zaključeno je na forumu.

SOLAR DECATHLON MIDDLE EAST 2018

Tim studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu plasirao se među 23 ekipe koje će imati priliku da realizuju svoje arhitektonsko rešenje solarnog paviljona na međunarodnom takmičenju Solar Decathlon Middle East 2018 u Dubaiju. Projekat TWIST BOX je rađen u prolećnom semestru školske 2015/2016. godine u sklopu seminara i radionice uz Studio M02 AT, kao prva (kvalifikaciona) faza takmičenja, uz podršku i učešće grupe nastavnika, saradnika i doktoranata Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Timovi koji će učestvovati na ovom prestižnom takmičenju zvanično su predstavljeni na Svetskom ekonomskom samitu (World Green Economy Summit – WGES) u Dubaiju oktobra meseca ove godine. Solar Decathlon Middle East 2018 je međunarodno studentsko multidisciplinarno takmičenje koje ima za cilj buđenje svesti o energetski efikasnom i bioklimatskom pristupu projektovanju arhitektonskih objekata i o svim benefitima koji iz toga proizilaze.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: