Alumil Exl1

ZIMSKA IDILA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MURMAN ARCHITECTS

OBJEKAT:

RESTORAN

LOKACIJA:

HEMAVAN, ŠVEDSKA

POVRŠINA:

350 m2

FOTOGRAFIJE:

AKE E:SON LINDMAN, SAM HEDMAN

ARHITEKTURA RESTORANA BJORK TEŽI EKSPRESIVNOJ IZRAŽAJNOSTI, NAGLAŠAVA NEIZRECIVU POETIČNOST PREDELA KOJI GA OKRUŽUJE I DODAJE MU ODREĐENI NIVO IRACIONALNOG I BAJKOVITOG. AUTORI SU KREIRALI ARHITEKTONSKO DELO KOJE NIJE SAMO UOKVIRENI PROSTOR, VEĆ OBJEKAT KOJI PRELAZI SVOJE UTILITARNE GRANICE I POSTAJE ŽIV, ELASTIČAN, PULSIRAJUĆI.

Planinski restoran Bjork smešten je na skijaškoj stazi, na obodu šume i usred nepreglednih proplanaka skijaškog centra Hemavan u Švedskoj. Zahvaljujući formi koja podseća na vernakularnu arhitekturu regije, postao je simbol planinske zimske idile. Ideja arhitekata je bila da uspostave harmoniju restorana sa okolinom. Vidljiv je sa svih strana, a zbog svog oblika koji odražava nasleđe tradicionalne arhitekture, potpuno se uklapa u predeo. Nagib krovnih ravni i izbor materijala omogućavaju da se sneg zadrži na fasadi, što doprinosi konceptu višestrukog nadovezivanja na kontekst.

Arhitektura ovog objekta oslanja se na jednostavne ali odvažne prostorne koncepte, na povratak prirodi i istraživanje prostih formi. Lagana drvena struktura harmonično se integriše u pejzaž, a velike staklene površine obezbeđuju komfor i besprekorno osvetljenje i otvaraju impresivne vizure posetiocima. Šumoviti pejzaž koji se vidi kroz sve prozore unosi u ovaj objekat duh pastoralne misterije i romantike i pruža osećaj otvorenosti i beskrajnog širenja.

GREDE OD LAMELIRANOG DRVETA VIDLJIVE SU I ČAK NAGLAŠENE U ENTERIJERU, TAKO DA ARHITEKTONSKA FORMA SVOJOM KONSTRUKTIVNOM KOMPONENTOM ODREĐUJE PROSTOR.

SUDAR JEDNOSTAVNIH VOLUMENA
U kompoziciji objekta prepoznaje se kvalitet otvorenog dela snažne ekspresivnosti, iako su kombinovani osnovni geometrijski oblici. Ideja je bila da objekat predstavlja refleksiju predela koji ga okružuje, ali ne u bukvalnom smislu pukim imitiranjem, već uzimanjem fragmenata iz prirode i njihovim sklapanjem u promišljenu celinu u kojoj su glavni aspekti arhitekture – konceptualnost, estetika i kontekstualnost, podjednako zastupljeni. Ako objekat posmatramo šematski, njegovu volumetriju sačinjavaju dve prizme – trostrana i četvorostrana, koje se međusobno prepliću i sudaraju (restoran na južnom delu i krovni pokrivač).//ek Vesna Ravić
Više u EKO KUĆI No22

Najveći deo nameštaja i obloga izrađen je od drveta – borovine sa lokaliteta, pa enterijer odiše toplinom i pruža posetiocima osećaj zaštićenosti.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: