Search
Close this search box.
congress

EKO SELO REGEN

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

EFFEKT

OBJEKAT:

MASTERPLAN EKO SELA

LOKACIJA:

ALMERE, HOLANDIJA

POVRŠINA:

15.450 m2

FOTOGRAFIJE:

EFFEKT

OVA EKO ZAJEDNICA JE POTPUNO SAMOODRŽIVA, ČINE JE FUTURISTIČKE KUĆE NAPRAVLJENE PO PRINCIPIMA ZELENE GRADNJE, NJENI STANOVNICI UČE SVAKOGA DANA NA SVAKOM KORAKU I DELE SVOJE ISKUSTVO SA DRUGIM SLIČNIM URBANIM ZAJEDNICAMA ŠIROM SVETA KAKO BI IM POMOGLI DA DOSTIGNU SVOJ POTENCIJAL. ZVUČI SUVIŠE DOBRO DA BI BILO ISTINITO? NE I LЈUDIMA KOJI STOJE IZA IDEJNOG KONCEPTA REGEN EKO SELA.

Globalna populacija raste i sve je veća urbanizacija gradova, a neodgovornost prema prirodi i resursima dovodi do njihovog pomanjkanja i do velikih klimatskih promena, pa je neophodno preispitati sadašnji način života kako bi se obezbedila održivost u budućnosti. Odgovarajuća tehnologija za tako nešto već postoji, samo je potrebno primeniti je u arhitekturi našeg svakodnevnog života. ReGen selo, koncept danskog arhitektonskog tima EFFEKT, daje rešenje i podstiče savremenog čoveka da se opredeli za održivost i očuvanje budućnosti. Eko zajednica sela je dizajnirana tako da je potpuno održiva i ne zavisi o spoljnim sistemima, hrani i energiji. Prve ideje o ovom projektu pokrenuo je Džejms Erlih (James Ehrlich) sprovodeći detaljnu analizu ekoloških i održivih parametara, a zatim je krenuo sa proučavanjem organske proizvodnje i prirodnog načina gajenja voća i povrća. Polazne osnove dala su već postojeća eko sela i farme organske proizvodnje, gde generacije ljudi žive i rade u čistom dodiru sa prirodom.

Koncept ReGen sela neguje holistički pristup. U želji da postojeće znanje pretoči u masterplan za samoodrživ sistem koji će ponuditi trajno rešenje i uzor budućem urbanističkom i arhitektonskom planiranju eko naselja, EFFEKT tim naglašava pet načela na kojima počiva zamisao ReGen sela: centralni princip je energetski pozitivna kuća – kuća koja više energije proizvede nego što potroši. Ovo je usko povezano sa različitim obnovljivim izvorima energije i njihovim skladištenjem, ali i recikliranjem vode i otpada. Održivo domaćinstvo odlikuje i organska hrana visokih prinosa uzgajana ’pred samim vratima’, a sve zajedno dovodi do poslednjeg principa, jačanja lokalne zajednice. Time se zaokružuje sistem i stvara potpuno nezavisno i održivo jezgro, koje je dalje moguće multiplicirati i širiti.

Prvo ReGen selo biće izgrađeno u Holandiji, u mestu Almere nedaleko od Amsterdama. Koncept sela zamišljen je kao prototip za dalji razvoj u drugim regionima i zemljama sveta. Za početak je to Holandija, ali se već planiraju i pilot projekti u Švedskoj, Nemačkoj, Norveškoj i Danskoj. Ova hladnija područja odabrana su zbog sličnih klimatskih uslova, kako bi se mogli pratiti razvoj, napredak i nedostaci na istoj matrici. Sa tim iskustvom i unapređenjima originalnog plana, stvoriće se uslov da se otpočne izgradnja i u drugim klimatskim zonama. //ek JELENA ALEKSIĆ – Više u EKO KUĆI No29

REGEN JE VIŠE OD REDUKCIJE, TO JE KREIRANJE SAVRŠENOG MODELA EKOLOŠKE BUDUĆNOSTI, GDE ŽIVOTNI STANDARDI POSTAJU ODRŽIVI, PAMETNIJI I USKLAĐENI SA PRIRODOM.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda