Alumil Exl1

EKO REHABILITACIJA AMBARA U ALPIMA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

EXIT ARCHITETTI ASSOCIATI / FRANCESCO LOSCHI, GIUSEPPE PAGANO, PAOLO PANETTO

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

SELVA DI CADORE, BELLUNO, ITALIJA

POVRŠINA:

220 m2

FOTOGRAFIJE:

TERESA COS

DRVENI RUSTIČNI STARI AMBAR VEŠTOM REKONSTRUKCIJOM PRETVOREN JE U KUĆU ZA ODMOR. OVA VIKEND KUĆA TRADICIONALNE ARHITEKTURE, SAGRAĐENA OD KAMENA I DRVETA, NIJE SAMO LEPO SAČUVANA REKONSTRUKCIJA, VEĆ JE POTPUNO ENERGETSKI SAMODOVOLJNA. KUĆA JE UVRŠTENA U SVETSKU BAŠTINU UNESCO-a.

Ova rustična planinska vikendica nalazi se u mestašcetu Selva di Kadori u Italiji. Nastala je rekonstrukcijom i adaptacijom alpske štale sa ambarom, i deo je UNESCO-ve svetske baštine. Izgled ambara u Alpima varira od regije do regije, u pogledu forme, materijala i strukture. U oblasti Kadori, koja se nalazi u Dolomitima, ambari su tradicionalno sagrađeni od drveta i kamena, i sastoje se od prizemlja i sprata. Donja etaža se obično koristi kao štala, dok gornja etaža služi za sušenje i skladištenje sena. Tim arhitekata EXIT studija je dobio zadatak od vlasnika objekta, zaljubljenika u planine, da ovaj ambar pretvori u vikendicu za njega i njegovu porodicu. Uslov je bio da se zadrži originalna struktura prvobitne zgrade.

U eko rehabilitaciji i adaptaciji se pošlo od pažljivog rastavljanja drvenih elemenata i demontaže spojeva. Nakon što je objekat demontiran, veliki deo greda i dasaka je očišćen i restauriran, dok je nedostajući deo zamenjen tretiranim drvetom koje odražava isti karakter kao i postojeće drvo, kako bi se očuvala originalna tekstura i boja materijala. Filozofija arhitekata je da drvo alpske štale mora da pokaže prirodu starenja kroz vreme. Naime, drvo vremenom dobija svoju prirodnu zaštitu i novu boju – pojavljuju se sivi tonovi na severnim fasadama i crvenkasti na ostalim, sve dok boja ne postane stabilna. Drvo je svedok protoka vremena i istorije same zgrade.

Restaurirani drveni elementi su ponovo sastavljeni oko novoprojektovane čelične konstrukcije kojom je zgrada ojačana. Metalna konstrukcija je na nekim pozicijama vidljiva i naglašena je crnom bojom, kako bi se razbila monotonija drvene teksture koja dominira enterijerom, dok je na drugim delovima sakrivena iza drveta. Rekonstrukcijom je očuvana modularna geometrija nekadašnjeg ambara, kao i originalna drvena konstrukcija objekta.

EKSTERIJER JE ZADRŽAO PRVOBITNI IZGLED NEKADAŠNJEG OBJEKTA, DOK JE ENTERIJER SAVREMENO TRETIRAN UZ UPOTREBU TRADICIONALNIH MATERIJALA, SA CILJEM DA SE ODRŽI INTEGRITET ORIGINALNIH ELEMENATA.

Deo pratećih objekata je uklonjen, a zadržani su samo neophodni objekti koji su na diskretan način integrisani u vikendicu. Arhitektima je trebalo oko dve godine za ovu rekonstrukciju. U prizemlju su projektovane dve spavaće sobe namenjen deci, sa zajedničkim toaletom i ostavom, dok je sprat organizovan kao jedinstven prostor dnevne sobe, kuhinje i trpezarije.// ek MARIJA VELOVIĆ
Više u EKO KUĆI No09

Spavaća soba u potkrovlju osvetljena je sa zabatnih zidova i uz pomoć krovnog prozora koji je uklopljen u raster solarnih panela na krovu.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: