Search
Close this search box.
congress

NA IVICI ŠUME

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

GEORG W. REINBERG, MARTHA ENRIQUEZ REINBERG

OBJEKAT:

PORODIČNO – POSLOVNA ZGRADA

LOKACIJA:

HOHE WAND, AUSTRIJA

POVRŠINA:

139 m2

FOTOGRAFIJE:

GEORGE W. REINBERG, FIRMA LOPAS

POZNATI AUSTRIJSKI ARHITEKTA GEORG RAJNBERG SA SUPRUGOM MARTOM PROJEKTOVAO JE ODRŽIVU, PASIVNU, DRVENU MONTAŽNU KUĆU NA OBRONCIMA PLANINE HOHE WAND U ISTOIMENOM NASELJU U POKRAJINI DONJA AUSTRIJA, POZNATOJ PO BROJNIM SPOMENICIMA KULTURE, VINOGRADIMA SA SVETSKI POZNATIM VINIMA, BANJAMA SA TOPLIM IZVORIMA I PLANINSKIM PEJSAŽIMA.

Na sat vožnje od austrijske prestonice, 64 kilometara jugozapadno od Beča, pod obroncima planine Hohe Wand nalazi se istoimeno naselje. Mali intezitet saobraćaja i blizina šume omogućavaju miran i zdrav porodičan život. Veliki broj biciklističkih i pešačkih staza i blizina skijaških centara pozivaju na aktivan sportsko-rekreativni  život, dok brojni spomenici kulture iz prethodnih epoha, vinogradi sa svetski poznatim vinima, banje sa toplim izvorima, a odnedavno i skrivene oaze ruža, otvaraju vrata za sve ljubitelje umetnosti i hedonističkog načina života. U takvom okruženju, poznati austrijski arhitekta Georg Rajnberg projektovao je održivu, pasivnu, drvenu montažnu kuću na obroncima planine Hohe Wand u pokrajini Donja Austrija.


Glavni ulaz u kuću sa predulazom je na severoistočnoj strani, u prizemnom delu kuće kome se pristupa sa višeg dela parcele. Sa ulaza, pogled odmah pada na veliki dnevni boravak koji se proteže kroz dve etaže i povremeno služi kao poslovni prostor za održavanje seminara, kao i na otvoreno drveno stepenište koje vodi na sprat. Jedinstvenu celinu sa dnevnim boravkom čini i prostor kuhinje sa trpezarijom. Na jugoistočnoj i jugozapadnoj strani dnevnog boravka izvedeni su veliki zastakljeni otvori koji formiraju transparentnu vezu unutrašnjeg prostora i prirode, i omogućavaju sunčeve dobitke i leti i zimi.


Pored ulaza je garderoba i tehnička ostava sa glavnim elementima za rekuperaciju vazduha i mašinom za pranje veša. U preostalom delu prizemlja su hodnik, toalet, garderoba, kupatilo i spavaća soba. Kupatilo je opremljeno slobodnostojećom kadom koja korisniku omogućava uživanje i opuštanje sa pogledom na dvorište sa bazenom, na šumu i planine u daljini, i to kroz veliki prozor od poda do plafona.


U fazi projektovanja, a u saradnji sa izvođačkom firmom Lopas, razvijen je nov sistem elemenata za montažu ove pasivne kuće. Osnovni element je dvostruki drveni ram sa termoizolacijom od slame, a umesto uobičajene parne brane koja obezbeđuje vazdušnu nepropustljivost, upotrebljen je filc od gline oslobođen svih građevinskih hemijskih aditiva, biotehnički stabilizovan uz pomoć vlakana od kudelje. Za unutrašnje oblaganje je upotrebljen visokokvalitetan gips sa biovlaknima i glinom. Elementi za tavanicu i pod su pravljeni od analognih prefabrikovanih elemenata. Krov je ravan i izveden je kao zeleni ekstenzivan krov. Prozori i spoljna vrata su uradjeni u sistemu drvo-aluminijum sa trostrukim sigurnosnim staklom.


Za periode sa ekstremno niskim temperaturama i bez sunca, u dnevnom boravku na raspolaganju je peć za grejanje koja sagoreva drveni pelet. Ova peć ima i sistem ventilacije koji je samostalan i ne dolazi u dodir sa vazduhom iz prostorije. Na ravnom krovu, u delu iznad sprata, postavljeni su fotonaponski paneli za energetske potrebe.      Ova zanimljiva drvena kuća građena je na ekološki način i koristi principe pasivne solarne energije sa rekuperacijom toplote, pa je stoga nominovana za najbolju drvenu kuću u Austriji.//ek LJILJANA RADOJIČIĆ – Više u EKO KUĆI No09



Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks