Search
Close this search box.

EKO REHABILITACIJA AMBARA U ALPIMA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

EXIT ARCHITETTI ASSOCIATI / FRANCESCO LOSCHI, GIUSEPPE PAGANO, PAOLO PANETTO

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

SELVA DI CADORE, BELLUNO, ITALIJA

POVRŠINA:

220 m2

FOTOGRAFIJE:

TERESA COS

DRVENI RUSTIČNI STARI AMBAR VEŠTOM REKONSTRUKCIJOM PRETVOREN JE U KUĆU ZA ODMOR. OVA VIKEND KUĆA TRADICIONALNE ARHITEKTURE, SAGRAĐENA  OD KAMENA I DRVETA, NIJE SAMO LEPO SAČUVANA REKONSTRUKCIJA, VEĆ JE POTPUNO ENERGETSKI SAMODOVOLJNA. KUĆA JE UVRŠTENA U SVETSKU BAŠTINU UNESCO-a.

Ova rustična planinska vikendica nalazi se u mestašcetu Selva di Kadori u Italiji. Nastala je rekonstrukcijom i adaptacijom alpske štale sa ambarom, i deo je UNESCO-ve svetske baštine. Izgled ambara u Alpima varira od regije do regije, u pogledu forme, materijala i strukture. U oblasti Kadori,  koja se nalazi u Dolomitima, ambari su tradicionalno sagrađeni od drveta i kamena, i sastoje se od prizemlja i sprata. Donja etaža se obično koristi kao štala, dok  gornja etaža služi za sušenje i skladištenje  sena. Tim arhitekata EXIT studija je dobio zadatak od vlasnika objekta, zaljubljenika u planine, da ovaj ambar pretvori u vikendicu za njega i njegovu porodicu. Uslov je bio da se zadrži originalna struktura prvobitne zgrade.


U eko rehabilitaciji i adaptaciji se pošlo od pažljivog rastavljanja drvenih elemenata i demontaže spojeva. Nakon što je objekat demontiran, veliki deo greda i dasaka je očišćen i restauriran, dok je nedostajući deo zamenjen tretiranim drvetom koje odražava isti karakter kao i postojeće drvo, kako bi se očuvala originalna tekstura i boja materijala. Filozofija arhitekata je da drvo alpske štale mora da pokaže prirodu starenja kroz vreme. Naime, drvo vremenom dobija svoju prirodnu zaštitu i novu boju – pojavljuju se sivi tonovi na severnim fasadama i crvenkasti na ostalim, sve dok boja ne postane stabilna. Drvo je svedok protoka vremena i istorije same zgrade.


Restaurirani drveni elementi su ponovo sastavljeni oko novoprojektovane čelične konstrukcije kojom je zgrada ojačana. Metalna konstrukcija je na nekim pozicijama vidljiva i naglašena je crnom bojom, kako bi se razbila monotonija drvene teksture koja dominira enterijerom, dok je na drugim delovima sakrivena iza drveta. Rekonstrukcijom je očuvana modularna geometrija nekadašnjeg ambara, kao i originalna drvena konstrukcija objekta.


Arhitektima je trebalo oko dve godine za ovu rekonstrukciju. U prizemlju su projektovane dve spavaće sobe namenjene deci, sa zajedničkim taoletom i ostavom, dok je sprat organizovan kao jedinstven prostor dnevne sobe, kuhinje i trpezarije. Neizbežan elemenat planinske vikendice je kamin, koji je zauzeo centalno mesto u prostoru sprata. U veoma hladnim danima, kakvi se mogu očekivati u Alpima, loži se još jedan kamin u okviru dnevnog boravka.


Na spratu je i roditeljska soba projektovana uz dnevni boravak. Arhitekti su vešto iskoristili prostor ispod krova. Manji deo ovog prostora je integrisan u dnevni boravak projektovanjem galerije, dok je veći deo predviđen za spavaću sobu i kupatilo. U potkrovlje je uvedeno dnevno svetlo sa zabatnih zidova  pomoću jednog krovnog otvora, badže, kao i uz pomoć krovnog prozora koji je uklopljen u raster solarnih panela na krovu. Nekadašnji pomoćni objekat je adaptiran u garažu u prizemlju, a iznad nje je na spratu ostava u koju se ulazi posredno, preko trema.


Velika pažnja je posvećena izboru materijala: drvo ariša i jele, kamen sa lokalnih nalazišta, crni čelik i beli malter u gruboj obradi. Takođe posebna pažnja je posvećena kombinaciji materijala, kao i svetlosti koja ulazi kroz prozore. Svaki ambijent u kući odlikuje precizno kombinovanje pomenutih pet materijala u uravnotežen i integrisan sistem u svakoj sobi. Objekat je dodatno zaštićen drvenim kapcima od masivnog drveta iza kojih se nalaze klizna zastakljena vrata, čime se omogućava potpuno otvaranje objekta i njegovo neometano vizuelno pružanje prema okolnoj prirodi.//ek MARIJA VELOVIĆ – Više u EKO KUĆI No09

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks