eCOOL
PODZEMNI HLADNJAK ZA PIĆE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KLAUS PETER BAK, OLE DAVIDSEN, VIGGO BER NADERSEN, HAAGEN B.SORENSEN

OBJEKAT:

PODZEMNI HLADNJAK ZA PIĆE

LOKACIJA:

MNOGO PRE NEGO ŠTO SU NASTALI PRVI FRIŽIDERI, LJUDI SU ZNALI DA PRODUŽE TRAJNOST HRANE DRŽANJEM NA HLADNOM I TAMNOM MESTU. NA VEKOVIMA STAROM KONCEPTU HLAĐENJA I ČUVANJA HRANE U PODRUMIMA POD ZEMLJOM, NASTALA JE IDEJA ZA ECOOL, PODZEMNI HLADNJAK ZA PIĆE.

Kako temparature rastu, savršen način za hlađenje piva (ili nekog drugog pića) u bašti je podzemni frižider koji su izmislila, patentirala i razvila četiri Danca sa malog ostrva Mors na severu zemlje. Još 2007. godine arhitekta Klaus Peter Bak je sedeći u svojoj bašti došao na ideju da napravi podzemni hladnjak, eCool. Ubrzo je sa svojim dugogodišnjim partnerom iz firme i još dvojicom Danaca realizovao svoju ideju – da im piće uvek bude na dohvat ruke i da ga piju mirne savesti, jer je potpuno ekološki ohlađeno. eCool je jednostavan za upravljanje i ima višestruke prednosti – štedi električnu energiju, čuva limenke pića pod zemljom i čini ih lako dostupnim. Može da hladi pivo u različitim klimatskim uslovima, a posebno je koristan za ljude koji se brinu kako da ohlade svoje piće u trenucima kada nestane struje.

Napravljen je ručno na Morsu, a autori sav etuju da se prilikom instaliranja koristi baštenska bušilica, mada se može montir ati i uz pomoć lopate. eCool je visok 113 cm, pr ečnik mu je između 22 i 30 cm, a težak je 12 kg. U njega staju 24 standardne limenke od 330 ml i može biti instalir an tokom cele godine. Nadzemni deo hladnjaka je v eoma dobro izolovan, tako da se u njemu održava ista temper atura kao i u delu posude koji je pod zemljom.

Pomeranjem ručice na vrhu eCool izbacuje hladne limenke na površinu, a nakon što jedna limenka izađe na površinu, sledeća se automatski prebaci na sam vrh do sledećeg pomer anjanja ručice. Iako su autori prilikom pravljenja hladnjaka na umu imali pivo, u njemu se može hladiti bilo koje piće pakovano u standardne limenke.// ek TIJANA JANKOVIĆ- Više u EKO KUĆI No17

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: