Alumil Exl1

DVA PROJEKTA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

DRAGOLJUB ZAMUROVIĆ

LOKACIJA:


Na izložbi ‘Dva projekta’ fotograf Dragoljub Zamurović se predstavio sa dve grupe fotografija – Apstraktne fotografije i Beograd, četvrta dimenzija.
Inspiraciju za apstraktne fotografije, koje se prilično razlikuju od uobičajenih apstraktnih fotografija, umetnik pronalazi u klasičnoj muzici, renesansnom slikarstvu, ekspresionizmu.
Fotografije nastaju tako što on prvo napravi model – kolaž od niza folija koje lepi jedne preko drugih u raznim pravcima, jedne razvlači, druge sabija, seče, kida. Sve to je potpuno bezbojno dok kroz model ne propusti polarizovanu svetlost. Tada svaka površina dobije svoju boju, a zavisno od ugla polarizacije, te boje mogu da se menjaju po želji. Ceo postupak traje satima, ponekad i danima. Na kraju, kada dobije sliku koju je zamislio, to fotografiše.
Fotografije iz ciklusa Beograd, četvrta dimenzija su novi eksperimentalni projekat u kome želi da u fotografiju uvede četvrtu dimenziju – vreme. Fotografija obično ima dve dimenzije, a iluziju treće postiže perspektivom.
Snimajući razna dešavanja na istoj lokaciji u dužem vremenskom periodu, a kasnije njihovim izborom i sažimanjem, Dragoljub Zamurović uspeva da u jednu fotografiju smesti niz dokumentarnih priča o onome šta se odigrava na određenom mestu, koji se sve likovi tu pojavljuju i duh koji tu provejava. Posmatračevo oko lako klizi od događaja do događaja, od osobe do osobe, od prednjeg do zadnjeg plana.
Žiri u sastavu Igor Rill, glavni urednik National Geographic Srbija, Milan Živković, predavač u školi fotografije Refoto i Imre Szabó, fotograf ULUPUDS-a, doneo je odluku da nagradi deset najboljih fotografija autora koji su donosili svoje radove na temu “Beograd” tokom trajanja izložbe. Na zatvaranju izložbe Dragoljub Zamurović je Fotomonografije i diplome predao nagrađenim fotografima.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: