Search
Close this search box.

39. SALON ARHITEKTURE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


Tradicionalno, svakog proleća, više od četrdeset godina u galerijama Muzeja, Salon arhitekture kao prvorazredna i popularna arhitektonska manifestacija, okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva i skreće pažnju javnosti na značaj i uticaj arhitekture na kvalitet života savremenog društva.

Ovogodišnji, 39. Salon arhitekture, pod sloganom “U realnosti!…”  tematizovan je pitanjem prostornog odnosa između arhitekte kao stvaraoca i pojave – realnosti, kao aktuelne nemogućnosti u odnosu na aktuelno stanje stvari u svetu – ovde i sada. Poslednjih decenija mnogo pažnje bilo je usmereno na spektakularno u arhitekturi, a mnogo manje na potrebe društva u odnosu na angažovana i neophodna rešenja. Kriza savremene arhitekture na različite načine može se smatrati preovlađujućim stanjem discipline u odnosu na koje arhitekta gradi lični stav prema sopstvenom zanimanju i strpljivo pravi arhitekturu i dalje tragajući za njenim istinskim vrednostima. U realnosti nastajanja, arhitektura podrazumeva proces i saradnju, rešavanje problema, komunikaciju složenih ideja, obradu podataka i ograničenja, prezentaciju i reprezentaciju, eksperimentisanje i inovativnost, veštinu i strategiju pregovaranja, kao i mnoštvo drugih zadataka. A svi mi koji se bavimo arhitektima i kojima je do arhitekture stalo, moramo da se borimo za arhitekturu, jer nema ko drugi. To je naša realnost.

Za izložbu 39. Salona kandidovano je 233 rada u svim kategorijama. Žiri je u zvaničnu selekciju uvrstio 112 radova, a Grand Prix je ove godine pripao Predragu Milutinoviću za realizovano delo Paraolimpijski centar Kragujevac.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela