Search
Close this search box.
congress

DETOKSIKACIJA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Dr. Ana Gifing

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

Lidija Maričić Savusalo

Savremeni život nam donosi sve više zagađenja – vazduha, vode i zemljišta. Prisustvo teških metala u okruženju ugrožava naše zdravlje. Teške metale, najčešće živu, sadrže morske ribe, kukuruzni sirup, rafinisani šećer i mnoge druge namirnice, u vodi beležimo prisustvo srebra, aluminijuma i drugih metala, dezodoransi takođe sadrže opasni aluminijum, a izduvni gasovi olovom truju vazduh koji udišemo.

Neki od simptoma opterećenja teškim metalima mogu biti: hronični umor, zamor i slabost mišića, vrtoglavica, visok krvni pritisak, nervoza, utrnulost, trnci u rukama i nogama, bol u grudima, nepravilan rad srca, probavne smetnje, hronične glavobolje, slaba koordinacija pokreta, ograničenje vida, zujanje u ušima, slabljenje sluha, drhtavica, česte prehlade, alergije, problemi sa pamćenjem i još mnogo toga što nije na ovom spisku.

Dakle, možemo reći da teški metali izazivaju nebrojeno mnogo tegoba koje se, nažalost, retko povezuju sa njima.

Izvor teških metala su već pomenuta morska riba (naročito tuna), rafinisani šećeri, kukuruzni sirup (standardni dodatak slatkim pićima i skoro svim industrijski prerađenim namirnicama), prašak za pecivo (osim ako nije specijalno navedeno da je bez aluminijuma), mleko u prahu, komercijalni dezodoransi, konzervisana hrana, kozmetika (osim one koja je proizvedena od prirodnih, organskih sastojaka), boje za kosu, fungicidi (sredstva protiv gljivica), komercijalni laksativi (sredstva protiv opstipacije), omekšivači rublja i mnogi drugi artikli koje svakodnevno koristimo.

KAKO REŠITI OVAJ PROBLEM?

Postoje neke opšte preporuke, kao što je naprimer zamena amalgamskih (crnih) zubnih plombi, a danas imamo i pravu poplavu saveta koji se zajednički nazivaju ‘detoks’. Međutim, nije baš sve tako jednostavno. Ponekad se takozvani ‘detoks’ programi sastoje od neverovatno rđave kombinacije hrane, pića i suplemenata, pa je moguće da će pre naškoditi nego pomoći. Namirnice koje na prirodan i efikasan način sigurno i provereno čiste organizam od teških metala su: korijander (možda najsnažniji prirodni čistač), beli luk, alga hlorela u prahu (Chlorella), bosiljak, reiši (Reishi) pečurke i hrana bogata sumporom (luk, kupus, kelj, raštan, morske alge i laneno ulje).

RECEPT ZA PASTU OD KORIJANDERA:

Veza lista korijandera, dva čena belog luka, dve do tri kašike maslinovog ulja i sok od pola limuna se izmiksaju u blenderu i sadržaj se stavi u staklenu teglicu. Čuva se u frižideru i svakog dana koristi kao namaz.

Postoje i određeni suplementi koji se koriste u detoksikaciji, ali je neohodno najpre dijagnostikovati koji je toksin u pitanju, pa odrediti doze i kombinacije preparata. Ovo mora da radi lekar koji ima iskustva u tretiranju heliranja teških metala.

Važno je napomenuti da je životni i radni prostor mogući izvor opterećenja teškim metalima. Nažalost, štetno neonsko osvetljenje je u velikoj meri prisutno u školama, fabrikama, zdravstvenim ustanovama, kancelarijama i na drugim mestima. Popularne ‘štedljive sijalice’ su takođe izvor žive, baš kao i ‘neonke’. Živina isparenja udišemo i tako se punimo ovim teškim metalom čije prisustvo u organizmu ima brojne štetne posledice po naše zdravlje. Čest osećaj umora i/ili jake glavobolje mogu se pripisati upravo izloženosti ovim otrovnim isparenjima.

Zadatak nas lekara koji se bavimo prevencijom bolesti jeste da ukažemo i na potrebu korišćenja prirodnih i zdravih materijala u izgradnji stambenog i radnog prostora, kao i na neophodnost opremanja tih prostora prihvatljivim, a ne potencijalno štetnim izvorima svetlosti, toplote i rashlađivanja. Posebno ovde treba ukazati na rashladne sisteme, čiji filteri mogu biti izvor teških infekcija zbog prisustva buđi, gljivica i bakterija. Pametna savremena gradnja će unaprediti zdravlje korisnika, a pre svega zdravlje dece.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kako će “Metod jednog sata” promeniti način na koji čistite kuću
Grand Palais Ephemere
Casa Rio