Search
Close this search box.

CRNA JE DOBRA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

3+1 ARCHITEKTI (PLÁNIČKA, PANENKA, PÁRAL)

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

BOŘISLAV, ČEŠKA

POVRŠINA:

75 m2

FOTOGRAFIJE:

Pavel Planička

DOGRADNJA OBJEKTA PREDSTAVLJA IZAZOV NA VIŠE NIVOA, A TIM 3+1 ARCHITEKTI NA TAKAV JE ZADATAK ODGOVORIO IZRAŽAVANJEM KONTRASTA U BOJI I MATERIJALIZACIJI. POPUT JING/JANG SIMBOLA – CRNO/BELA IGRA MASA OBLIKUJE KONTRAST DVE SUPROTNO RAZLIČITE FORME KOJE SE UPOTPUNJUJU I SLUŽE ISTOJ FUNKCIJI – SVAKODNEVNIM AKTIVNOSTIMA UDOBNOG PORODIČNOG ŽIVOTA.

Crno, kao odsustvo boja i sa simbolikom elegantnog i jakog, a u isto vreme teškog i zatvorenog osećaja koji stvara, sve više se koristi u arhitektonskom oblikovanju radi postizanja jake ekspresije, ali se najčešće izbegava u kreiranju arhitekture porodičnog doma. Česte su kritike koje osuđuju timove koji oblikuju arhitekturu baš u ovom maniru, ali to za češki studio 3+1 ARCHITEKTI do sada nije predstavljalo veliku prepreku i nije imalo veći značaj, jer je njihova glavna simbolika i prepoznatljivost upravo u ovakvom prezentovanju viđenja i konteksta arhitekture. Kako je svaka porodica jedinstvena, a svaka dogradnja za njih predstavlja novi izazov, krajnji cilj je svakako izvestan – stvoriti okruženje po merama čoveka i udobnog porodičnog doma.

Dok sve više ljudi u potrazi za udobnijim i mirnijim stilom života beži iz gradske užurbanosti i započinje stvaranje porodične harmonije u predgrađima gradova, jedna češka porodica je pre nekoliko godina odabrala da svoj mir pronađe nadomak grada Bořislava izgradnjom porodične kuće kompleksnije strukture.

Arhitektonskom timu studija 3+1 ARCHITEKTI kao logičan nastavak originalnog objekta javila se ideja da se iskoristi zapadna strana kuće sa dvorištem koje joj pripada. Kao glavni motiv za oblikovanje ove ideje poslužio je razigran oblik terena, pa je forma objekta koncipirana i izvedena tako da prati teren, kao odlivak kaskada na koje je on naslonjen. Još uvek neizgrađeno okruženje, bogato samo netaknutom prirodom, uslovilo je da i dogradnja ispoštuje mir i jednostavnost u kojoj se našla.


Objekat je postavljen tako da prati liniju puta, a njegov položaj je uzdignut na brežuljku u dnu parcele, poput vidikovca. Velika površina parcele dozvoljavala je veliku dogradnju, ali želja investitora nije bila da se razmeće prostorom, već da osnovne sadržaje optimalnih dimenzija uklopi u postojeću matricu. Kako je postojeći objekat već sadržao sve neophodne prostorije porodične kuće, dogradnjom je planirano da se formira povučen i miran prostor koji bi kao svoje skrovište koristili roditelji. Nešto uži hodnik trapezastog oblika spaja dogradnju sa postojećim objektom, uvodeći korisnika u pravilni raster tri celine koje sadrže skromni dnevni boravak, odvojen kliznim vratima od dela u kome se nalaze pomoćne prostorije – garderoba i kupatilo, a koje se oslanjaju i služe trećoj celini – spavaćoj sobi. Sve prostorije prirodno su osvetljene velikim staklenim portalima koji uvode pejzaž okoline u unutrašnjost dajući drugačiju, svaki dan različitu perspektivu prostora koja ostvaruje neraskidivu vezu čoveka-korisnika i prirode


PRAVILAN TOK I JEDNOSTAVNOST LINIJA NAMEŠTAJA I ZIDOVA MEĐUSOBNO SE DOPUNJUJU I UTAPAJU U ENTERIJER, STVARAJUĆI OPŠTI MINIMALISTIČKI DUH I SVEDENOST KOJA ODLIKUJE I ZADOVOLJAVA OSNOVNU ŽELJU INVESTITORA DA SE POSTIGNE SAVRŠEN BALANS IZMEĐU POTREBNOG I DOVOLJNOG.

Izrazita crna boja, ravne linije i niska forma dogradnje na izuzetan način postižu kontrast sa masivnim objektom u plavoj boji, koja je vizuelna dominanta postojeće kuće. Odvajajući celine već pri prvom pogledu na novu i staru, projektanti ujedno uvode dinamiku u tradiciju kompozicije u celini,  kao i nov pogled na lice tradicionalnog doma, stvarajući harmoničan pristup različitosti. Može se slobodno reći da je ova kreacija još jedno uspešno delo arhitektonskog tima iz Češke, a nametanje ovakvog smelog pristupa novoprojektovanoj stambenoj arhitekturi šalje jasnu poruku da je crna ipak dobra.// ek LJELENA ALEKSIĆ- Više u EKO KUĆI No23


Unutrašnje stepenište imitira kaskade terena i polako uvodi korisnika u postojeći objekat, dok mu pogled animiraju aplikacije ptica u letu na staklenim portalima.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda