Alumil Exl1

CRNA JE DOBRA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

3+1 ARCHITEKTI (PLANIČKA, PANENKA, PARAL)

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

BORISLAV, ČEŠKA

POVRŠINA:

75 m2

FOTOGRAFIJE:

PAVEL, PLANIČKA

Crno, kao odsustvo boja i sa simbolikom elegantnog i jakog, a u isto vreme teškog i zatvorenog osećaja koji stvara, sve više se koristi u arhitektonskom oblikovanju radi postizanja jake ekspresije, ali se najčešće izbegava u kreiranju arhitekture porodičnog doma. Česte su kritike koje osuđuju timove koji oblikuju arhitekturu baš u ovom maniru, ali to za češki studio 3+1 ARCHITEKTI do sada nije predstavljalo veliku prepreku i nije imalo veći značaj, jer je njihova glavna simbolika i prepoznatljivost upravo u ovakvom prezentovanju viđenja i konteksta arhitekture. Kako je svaka porodica jedinstvena, a svaka dogradnja za njih predstavlja novi izazov, krajnji cilj je svakako izvestan – stvoriti okruženje po merama čoveka i udobnog porodičnog doma.

Izrazita crna boja, ravne linije i niska forma dogradnje na izuzetan način postižu kontrast sa masivnim objektom u plavoj boji, koja je vizuelna dominanta postojeće kuće. Odvajajući celine već pri prvom pogledu na novu i staru, projektanti ujedno uvode dinamiku u tradiciju kompozicije u celini,  kao i nov pogled na lice tradicionalnog doma, stvarajući harmoničan pristup različitosti. Može se slobodno reći da je ova kreacija još jedno uspešno delo arhitektonskog tima iz Češke, a nametanje ovakvog smelog pristupa novoprojektovanoj stambenoj arhitekturi šalje jasnu poruku da je crna ipak dobra.// ek LJJELENA ALEKSIĆ- Više u EKO KUĆI No23

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: