Search
Close this search box.
congress

ARHITEKTURA U STOMATOLOGIJI: dr Dragana Čakan

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Dragana čakan 3
Logo I Zubi 4

AUTORI:

dr DRAGANA ČAKAN, spec. stomatološke protetike Razgovor vodio: Vladimir Lovrić, arhitekta

LOKACIJA:

Cvijićeva 130, Beograd

FOTOGRAFIJE:

Ljubiša Tešić

POSTOJI NEKOLIKO MITOVA O ORALNOM ZDRAVLJU KOJE MORAMO DA RAZJASNIMO. JEDAN MIT JE DA BELJENJE ZUBA OŠTEĆUJE ZUBNU GLEĐ. ISTINA JE DA SU SAVREMENE METODE BELJENJA ZUBA SIGURNE I DA NE OŠTEĆUJU GLEĐ. TAKOĐE, POSTOJI MIT DA JE VAŽNIJE ZUBE ČETKATI JAKO NEGO TEMELJNO, A ISTINA JE DA SU PRAVILNA TEHNIKA ČETKANJA I REDOVNO KORIŠĆENJE KONCA ZA ZUBE KLJUČNI ZA ODRŽAVANJE ORALNOG ZDRAVLJA.

OD TEMELJA DO ESTETIKE

Razgovaramo sa dr Draganom Čakan, iz prestižnog C Dental Centra – koji je osnovala sa suprugom Dr Vladimirom Čakanom – o arhitekturi u stomatologiji, o njihovim koincidirajućim međusobnim vezama, od temelja, rasta, strukture, konstrukcije, oblikovnih likovnih i estetskih vrednosti, pa do ključnih zahteva koje stomatologija takođe mora da ispuni – funkciju, konstrukciju, rekonstrukcijiu praćenje novih materijala i tehnologija, boji, sjaju i svemu što čini lep osmeh.

 • BUDUĆI DA RAZGOVOR VODIMO ZA MAGAZIN KOJI JE POSVEĆEN ARHITEKTURI, INTERVJU BISMO OTVORILI PITANJEM O PARALELI IZMEĐU ARHITEKTURE I STOMATOLOGIJE. KAKO VIDITE VEZU IZMEĐU OVE DVE PROFESIJE, S OBZIROM DA SU I JEDNA I DRUGA ZNAČAJNIM DELOM U SLUŽBI ESTETIKE?

Arhitektura i stomatologija, iako na prvi pogled različite, zapravo imaju neke zanimljive paralele. Obe profesije su usmerene ka estetici i lepoti, a takođe imaju i funkcionalni aspekt. Arhitekti grade prostorije koje su funkcionalne i estetski privlačne, dok stomatolozi brinu o oralnom zdravlju, čime omogućavaju ljudima da imaju zdrave i lepe osmehe.

 • KADA GOVORIMO O OPŠTEM ZDRAVLJU, ČINI SE KAO DA ČESTO ZABORAVIMO NA ORALNO ZDRAVLJE. KAKO BISTE VI OCENILI ZDRAVLJE ZUBA GRAĐANA SRBIJE? SA KOJIM PROBLEMIMA PACIJENATA SE NAJČEŠĆE SUSREĆETE?

Kada je u pitanju oralno zdravlje građana Srbije, postoji prostor za poboljšanje. Mnogi pacijenti se suočavaju sa problemima poput karijesa, gingivitisa i paradontoze. Važno je redovno odlaziti kod stomatologa radi preventivnih pregleda i pravilne oralne higijene kako bismo očuvali zdravlje zuba.

Dragana
dr Dragana Čakan, spec. stomatološke protetike
 • KAKO VIDITE VEZU IZMEĐU ORALNOG ZDRAVLJA I OPŠTE DOBROBITI I ZAŠTO JE VAŽNO ODRŽAVATI DOBRO ORALNO ZDRAVLJE?

Oralno zdravlje ima snažnu vezu sa opštom dobrobiti. Problemi u usnoj šupljini mogu uticati na naše opšte zdravlje tako što će izazvati nastajanje srčanih bolesti, dijabetesa ili problema sa disanjem. Održavanje dobrog oralnog zdravlja je važno za prevenciju ovih problema i očuvanje celokupnog zdravlja.

 • KAKO SE BRINUTI O ORALNOM ZDRAVLJU TOKOM RAZLIČITIH ŽIVOTNIH FAZA, KAO ŠTO SU DEČJE GODINE, ADOLESCENCIJA, ODRASLA DOB I STARIJE GODINE?

Briga o oralnom zdravlju se menja tokom različitih životnih faza. U dečjim godinama je važno uspostaviti dobre navike oralne higijene i redovno posećivati stomatologa. Za vreme adolescencije se često javljaju ortodontski problemi koji zahtevaju specijalističku negu. U odrasloj dobi, održavanje zdravlja zuba i desni je ključno, dok se u starijim godinama mogu javiti specifični problemi kao što su gubitak zuba i bolesti usne duplje.

 • KAKO SE MOŽE POSTIĆI BALANS IZMEĐU ESTETIKE I FUNKCIONALNOSTI PRILIKOM STOMATOLOŠKIH ZAHVATA?

Kada je u pitanju stomatološki rad, postoji važan balans između estetike i funkcionalnosti. Stomatolozi se trude da pruže tretmane koji ne samo da poboljšavaju izgled zuba, već i održavaju njihovu funkcionalnost. Kroz primenu modernih tehnika i materijala, stomatolozi mogu postići harmoniju između estetike i funkcionalnosti.

 • ŠTA SAVETUJETE PACIJENTIMA PO PITANJU BEZBEDNIH I EFIKASNIH METODA BELJENJA ZUBA SA NAGLASKOM NA OČUVANJU ZDRAVLJA ZUBA?

Kada je reč o beljenju zuba, važno je da stomatolozi pacijentima preporuče bezbedne i efikasne metode koje istovremeno čuvaju i zdravlje zuba. Postoje različite tehnike beljenja zuba, ali stomatolozi će preporučiti one koje su sigurne i ne oštećuju zubnu strukturu. Održavanje zdravlja zuba je prioritet, pa se preporučuje da se beljenje obavlja pod nadzorom stomatologa.

Dragana 2
 • NERETKO SE DEŠAVALO DA SE STOMATOLOŠKI PROBLEMI REŠAVAJU VAĐENJEM ZUBA. IAKO JE PRAKSA ZNATNO NAPREDOVALA I ČINI SE DA DANAS STOMATOLOZI RADE SVE DA PACIJENTU SAČUVAJU ZUB, KAKO SE U SLUČAJEVIMA GDE TO NIJE MOGUĆE NADOMEŠTA IZGUBLJENI ZUB? DA LI SE I KAKVE KOMPLIKACIJE SE MOGU JAVITI PRILIKOM NJIHOVE UGRADNJE?

Kada je nemoguće sačuvati zub, stomatolozi mogu nadomestiti izgubljeni zub primenom različitih metoda, kao što su ugradnja dentalnih implanta, mostova ili proteza. Ugradnja može biti složen proces, ali stomatolozi se trude da obezbede siguran i dugotrajan rezultat. Komplikacije jesu moguće, ali stomatolozi koriste svoje stručno znanje i iskustvo kako bi minimizirali rizik i postigli optimalan rezultat.

 • KAKO VIDITE ULOGU ZDRAVE ISHRANE U ODRŽAVANJU ZDRAVIH ZUBA? KOJE NAMIRNICE PREPORUČUJETE ZA ZDRAV OSMEH?

Zdrava ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravih zuba. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate hranljivim materijama – voća, povrća, mlečnih proizvoda i nemasnih proteina. Takođe je važno izbegavati prekomernu konzumaciju šećera.

 • KAKO SE STOMATOLOŠKA TEHNOLOGIJA RAZVIJALA TOKOM GODINA I KOJI SU NAJZNAČAJNIJI TEHNOLOŠKI POMACI UNAPREDILI PRAKSU STOMATOLOGIJE I PACIJENTIMA OLAKŠALI ODRŽAVANJE ZDRAVOG OSMEHA? KOLIKO JE IZAZOVNO STOMATOLOGU DA IDE U KORAK SA NOVIM TENDENCIJAMA?

Stomatološka tehnologija se stalno razvija, donoseći brojne inovacije koje olakšavaju praksu i unapređuju održavanje zdravog osmeha. Od digitalnih rendgenskih snimaka do CAD/CAM tehnologije za izradu protetičkih nadoknada, ovi tehnološki pomaci omogućavaju preciznije dijagnostikovanje i efikasniji tretman. Stomatolozima je praćenje novih tendencija izazov i obaveza. Oni su posvećeni stalnom usavršavanju kako bi pacijentima pružili najbolju moguću uslugu.

 • KOJI SU NAJČEŠĆI MITOVI O ORALNOM ZDRAVLJU?

Postoji nekoliko mitova o oralnom zdravlju koje moramo da razjasnimo. Jedan mit je da beljenje zuba oštećuje zubnu gleđ. Istina je da su savremene metode beljenja zuba sigurne i da ne oštećuju gleđ. Takođe, postoji mit da je važnije zube četkati jako nego temeljno, a istina je da su pravilna tehnika
četkanja i redovno korišćenje konca za zube ključni za održavanje oralnog zdravlja.

111111

 • DA LI SE ČESTO SUSREĆETE SA STRAHOM OD STOMATOLOŠKIH ZAHVATA I ANKSIOZNOŠĆU KOD PACIJENATA? NA KOJI NAČIN IH PREVAZILAZITE?

Strah od stomatoloških zahvata i anksioznost su česti kod pacijenata. Stomatolozi su svesni ovih strahova i
prilagođavaju se kako bi pacijentima pružili što ugodnije iskustvo. Ohrabrujući komunikaciju, pružajući podršku i objašnjavajući postupke, stomatolozi pacijentima pomažu da prevaziđu strah i anksioznost. Takođe, postoje i tehnike sedacije koje se mogu primeniti kod pacijenata sa jačom anksioznošću.

 • KOJI BI BILI VAŠI SAVETI ZA ODRŽAVANJE ORALNOG ZDRAVLJA I ŠTA BISTE PACIJENTIMA PREPORUČILI DA ČINE PO PITANJU SVAKODNEVNE NEGE I PREVENCIJE OBOLJEVANJA ZUBA I USNE DUPLJE?

Za svakodnevnu negu i prevenciju oralnog zdravlja, evo nekoliko saveta:

 • Redovno četkaj zube najmanje dva puta dnevno koristeći meku četkicu i pastu za zube sa fluorom.
 • Ne zaboravi da koristiš konac za zube ili međuzubne četkice kako bi očistila prostor između zuba.
 • Izbegavaj preteranu konzumaciju slatkiša i gaziranih pića, jer šećeri mogu dovesti do karijesa.
 • Posećuj svog stomatologa najmanje jednom godišnje kako bi se problemi sa zdravljem zuba i usne duplje ustanovili i otklonili na vreme.
 • Ako pušiš, razmisli o prestanku, jer pušenje može dovesti do problema sa desnima i lošeg daha.

Nadamo se da će ti ovi saveti pomoći u održavanju zdravog i lepog osmeha!

Za više ovakvih objava posetite našu rubriku zdravlje.

Vladimir I Dragana
Dr. Dragana Čakan i Vladimir Lovrić, arhitekta

Razgovor vodili: Vladimir Lovrić, glavni i odgovorni urednik magazina za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA I Tijana Janković, novinar

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana