Search
Close this search box.
congress

RIKEN YAMAMOTO DOBITNIK PRITZKEROVE NAGRADE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Riken Yamamoto

LOKACIJA:

Yokohama, Japan


Riken Yamamoto iz Japana, zvanično je proglašen dobitnikom prestižne Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2024. godinu, što predstavlja vrhunsko priznanje u svetu arhitekture.

Yamamoto nije samo arhitekta već i društveni aktivista čije stvaralaštvo povezuje javne i privatne sfere, težeći ka izgradnji harmoničnih zajednica uvažavajući različite identitete, ekonomske uslove, političke stavove, infrastrukturne potrebe i stambene sisteme. Njegova strast za podrškom zajedničkom životu ističe važnost kolektivnog prostora, naglašavajući potrebu za međusobnom podrškom umesto individualne izolacije. Koncept zajednice za njega predstavlja „deljenje jednog prostora“, što suštinski menja tradicionalne ideje o privatnosti i slobodi, te odbacuje konvencionalne norme koje su redukovale život na puko obitavanje bez interakcije sa susedima.

Kroz svoj rad, Yamamoto premošćuje kulturne barijere, uzimajući u obzir istoriju i raznolike generacije, prilagođavajući se savremenim potrebama i međunarodnim trendovima. Njegova arhitektura ne samo da odražava globalni uticaj i modernističke ideale, već i omogućava životu da se razvija i napreduje, stvarajući okruženja koja podstiču međusobnu interakciju i prosperitet.

„ZA MENE, PREPOZNATI PROSTOR ZNAČI PREPOZNATI ČITAVU ZAJEDNICU. SADAŠNJI ARHITEKTONSKI PRISTUP NAGLAŠAVA PRIVATNOST, NEGIRAJUĆI NEOPHODNOST DRUŠTVENIH ODNOSA. MEĐUTIM, I DALJE MOŽEMO POŠTOVATI SLOBODU SVAKOG POJEDINCA DOK ŽIVIMO ZAJEDNO U ARHITEKTONSKOM PROSTORU KAO ZAJEDNICA, PODSTIČUĆI HARMONIJU IZMEĐU KULTURA I FAZA ŽIVOTA.”

About Fundamentals, izvor: The Pritzker Architecture Prize

Žiri za 2024. Pritzkerovu nagradu ističe da je Riken Yamamoto odabran zbog njegove sposobnosti da podstiče svest u zajednici o društvenoj odgovornosti arhitekture. Takođe i zbog njegove revizije arhitektonske discipline kako bi svaki pojedinačni arhitektonski projekat bio kalibrisan prema društvenim potrebama. Naglašava se i važnost stvaranja prostora odlukom zajednice, paralelno sa demokratskim procesima.

Yamamoto uspešno aktivira granice između javnog i privatnog života, stvarajući projekte koji obiluju mestima za interakciju i spontane susrete. Njegova dela, bez obzira na veličinu, ističu majstorske kvalitete prostora, nudeći fokus na život unutar njih. Transparentnost se koristi kako bi se omogućilo iskustvo unutar prostora, dok prolaznici mogu osetiti pripadnost okolini.

Gazebo 2024. pritzker
Gazebo , foto: Ryuuji Miyamoto

Inspirisan tradicionalnim japanskim machiya i grčkim stambenim oikosima, Yamamoto je evoluirao svoj dizajn. Uzeo je u obzir povezanost i trgovinu kao vitalne elemente gradskog života. Njegova dela, poput GAZEBO-a (Jokohama, Japan 1986.), aktivno pozivaju na interakciju među komšijama, dok kuća Išii (Kavasaki, Japan 1978.) kombinuje stambene prostore sa otvorenim prostorima koji služe kao pozornica za umetničke nastupe, istovremeno ugrađujući prostor u prirodno okruženje.

Ishii House 2024. pritzker
Ishii House, foto: Shinkenchiku Sha

„YAMAMOTO RAZVIJA NOVI ARHITEKTONSKI JEZIK KOJI NE STVARA SAMO PROSTORE ZA PORODICE, VEĆ STVARA ZAJEDNICE U KOJIMA PORODICE ŽIVE ZAJEDNO. NJEGOVA DELA SU UVEK POVEZANA SA DRUŠTVOM, NEGUJUĆI VELIKODUŠNOST U DUHU I POŠTUJUĆI LJUDSKI TRENUTAK.” , KAŽE TOM PRITZKER, PREDSEDNIK HYATT FONDACIJE, KOJA SPONZORIŠE NAGRADU

Njegova bogata karijera proteže se kroz pet decenija, obuhvatajući raznolike projekte. Od privatnih rezidencija do javnih stanova, osnovnih škola do univerzitetskih zgrada, institucija do gradskih prostora i urbanističkog planiranja. Njegovi značajni radovi nalaze se širom sveta, u Japanu, Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj. Među izuzetnim građevinama koje je realizovao su Univerzitet Nagoja Zokei u Nagoji (Japan, 2022), KRUG na aerodromu u Cirihu (Švajcarska, 2020), Tianjin biblioteka (Tjenđin, Narodna Republika Kina, 2012), Jian Vai SOHO u Pekingu (Narodna Republika Kina, 2004), Ecoms House u Tosuu (Japan, 2004), Shinonome Canal Court CODAN u Tokiju (Japan, 2003), Future University Hakodate u Hakodateu (Japan, 2000), Ivadeiama osnovna škola u Osakiju (Japan, 1996) i Hotakubo stambeni kompleks u Kumamotou (Japan, 1991). Fotografije Yamamotovih objekata pogledajte u našoj galeriji.

The World’s Community, izvor: The Pritzker Architecture Prize

Riken Yamamoto postaje 53. dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu i deveti koji potiče iz Japana. Rođen je u Pekingu, Narodna Republika Kina, ali trenutno živi u Jokohami, Japan. Ceremonija u njegovu čast održaće se ovog proleća u Čikagu, Ilinois, Sjedinjene Američke Države. Predavanje dobitnika za 2024. godinu biće održano 16. maja u S. R. Crown Hall-u, Tehnološkom institutu Ilinoisa i biće otvoreno za javnost, kako uživo tako i putem interneta.

Za više ovakvih objava posetite našu rubriku vesti.

Autor teksta: Miralem Hadžić
Saradnik na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana