Search
Close this search box.
congress

ZIMSKA ČAROLIJA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

PETER BAISTOW

U DUHU STARE PAGANSKE TRADICIJE, U DAVNIM DANIMA JE LJUDIMA BILO STALO DA TOKOM NAJTAMNIJIH MESECI UNESU BAR MALO SVETLA U SVOJE DOMOVE, BAŠTE I VRTOVE, SA JEDNE STRANE KAO PODSEĆANJE NA PROHUJALO LETO, A JOŠ VIŠE U ZNAK PRIZIVANJA DUŽIH, VESELIJIH DANA POSLE ONIH KRATKIH I TMURNIH. ZA TU SVRHU SU KORISTILI ZIMZELEN I BOBICE ŽIVIH BOJA. OVA TRADICIJA SE ODRŽALA DO DANAS, ALI JE OBOGAĆENA SVETLEĆIM UKRASIMA. MOTIV JE OSTAO ISTI – RAZVESELITI DUŠU, OŽIVETI LETNJE USPOMENE I IZRAZITI NADU I ŽELJU DA SE DUGI DANI OBASJANI SUNCEM ŠTO PRE VRATE.

Bašta zimi može biti kao mesto iz bajke. Stabljike i skeleti suvih biljaka i žbunja, polegli pod snegom ili okovani ledom, pod zimskim suncem deluju čarobno.

Obično razmišljamo kako da okačimo božićnu dekoraciju i skrenemo pažnju sa suvih golih grana, naročito u delu vrta pred kućom. Pri tome zaboravljamo na biljke koje i zimi predstavljaju prave dragulje kojima treba samo malo pažnje da i usred snega, leda, hladnoće i oskudnog sunca privuku poglede.

Kada tzv. Sibirska Cornus alba odbaci u jesen svoje listove, tek tada zablista u punoj lepoti. Od kraja novembra pa sve do proleća, ovaj izuzetni Cornus zahvaljujući svojim plameno crvenim granama postaje centar pažnje svake bašte koja ga ima. Ako je još i u kombinaciji sa Helleborus niger, belom Božićnom ružom i nežnom visibabom, cele zime ćete pred sobom imati prelep prizor.

Ilex aquifolium ‘Nellie Stevens’ je izuzetno plodan božićni bodljikavi grm koji rađa bobice tokom cele zime. Ako mu još obezbedite prisustvo oprašivača, odličnog partnera Ilex ‘Edward J. Stevens’ , biće još plodniji, biće bobica na sve strane. Ako se Nellie pusti da slobodno raste, dostići će visinu ovećeg grma, ali ako se redovno orezuje, dobićete lepe polegle grančice kojima se može veoma lepo ukrasiti dom za Božić.

Viburnum opulus, kao i Callicarpa bodinieri, varijacija Giraldii ‘Profusion’ obe rađaju prelepe bobice, prva crvene a druga sjajne bordo, što Callicarpu čini možda najneobičnijom biljkom koju ćete zapaziti u toku zime.

Ako su vam cvetovi draži od bobica, onda odaberite Viburnum bodnantense ‘Dawn’ koja će pustiti nežne ružičaste cvetove diskretnog slatkastog mirisa, ali samo pod uslovom da se temperatura ne spusti previše nisko. Ne traju dugo, naročito ako se odseku, ali vam njihova grančica u toploj sobi bar na kratko može doneti veliku radost.// – Više u EKO KUĆI No17

AKO HOĆETE PRAVU BOGATU PRAZNIČNU DEKORACIJU U SVOM PREDNJEM VRTU, MORAĆETE DA POSEGNETE ZA LAMPICAMA I LAMPIONIMA, CEVIMA SA SVETILJKAMA ILI KRUPNIJIM SVETLEĆIM UKRASIMA. OD VAŠEG UKUSA I VEŠTINE ZAVISI KAKO ĆETE IH POSTAVITI.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela