Search
Close this search box.

ZELENA (R)EVOLUCIJA - ECOBUILD

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

VELIKA MANIFESTACIJA EKOLOŠKOG I ODRŽIVOG NAČINA PLANIRANJA, GRADNJE I RAZMIŠLJANJA – ECOBUILD ODRŽANA JE U MARTU OVE GODINE U LONDONU, KAO NAJVEĆA SVETSKA SMOTRA TEHNOLOGIJE EKOLOŠKOG NAČINA GRADNJE, MATERIJALA I UPOTREBA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE.

Ecobuild je najveća svetska manifestacija održivog dizajna i izgradnje i najznačajnija svetska manifestacija u ovoj oblasti, održana ove godine na sajamskom kompleksu EXCel-a u Londonu po peti put. Šezdeset hiljada posetilaca imalo je priliku da poseti štandove hiljadu i pet stotina izlagača, da prisustvuje brojnim demonstracijama uživo i da čuje preko stotinu trideset izlaganja na seminarima koji su organizovani u vreme održavanja sajma. Poznati i uticajni izlagači iz sveta nauke, publicistike i masovnih medija govorili su o mnoštvu pitanja vezanih za problematiku zaštite okoline, ekološke gradnje i budućnosti sveta iz ugla održivih i obnovljivih izvora energije. Organizatori su ponudili i veliki izbor raznorodnih dešavanja van zvaničnog programa – posete, prezentacije, okupljanja i slično.

Tokom tri sajamska dana, velelepno zdanje ExCel izložbenog i konferencijskog centra vrvelo je od stručnjaka svih profi la u oblasti dizajna, izgradnje i energetike, kao i predstavnika ustanova i kompanija u čijem programu značajno mesto zauzima održiva gradnja, te proizvođača novih ekološki poželjnih materijala i elemenata. Svi koji su na bilo koji način angažovani ili samo radoznali da saznaju što više o održivoj izgradnji mogli su da uživaju posećujući štandove i povremeno gledajući šta se dešava na nebu iznad centralnog hola ExCel-a, zahvaljujući impresivnoj transparentnoj kupoli. Svako ko je iz bilo kojih pobuda bio deo Ecobuild-a tokom tri nezaboravna sajamska dana mogao sebe smatrati povlašćenim i osećati se kao da je uistinu, u skladu sa britanskim izrazom, „na vrhu sveta”.

Prolazeći kroz elitno gradilište u gradu domaćinu ovogodišnjih Olimpijskih igara, čovek je imao utisak da prisustvuje nekakvoj značajnoj premijeri dela poniklih iz imaginacije vrhunskih svetskih arhitekata, dizajnera i graditelja. Ultra novo i ultra „zeleno” – kako su nas obavestili naši domaćini! Potom prelazak na Sajamski kompleks u Doklends, povratak u istoriju graditeljstva, koja se upravo pomno transformiše u novu ekološki osvešćenu i rekonstruisanu sadašnjost, odajući pri tom dužno poštovanje tradiciji. I ovde „ozelenjeno”! I na kraju, široki plato na kome dominira ExCel sa svojim sivim tonovima, sjajem stakla i mermera, a u unutrašnjosti košnica u kojoj vlada atmosfera nekog novog pregalaštva, saradnje, razmene podataka, gledišta, iskustava, materijala, uvida, rešenja, pitanja, i čega sve ne…

Generalni utisak sa sajma je da je ekološki pristup planiranju i projektovanju objekata prisutan u razvoju tehnologije građenja i odgovarajućih materijala. Takođe se može zaključiti da se ostvaruje zacrtani plan Velike Britanije – da sve nove kuće do 2018. godine budu nulte emisije CO2, odnosno, da ukupne energetske potrebe zadovolje postizanjem standarda niskoenergetskih objekata i korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Posebno je primetna velika primena obnovljivih izvora energije u građevinarstvu, što se naročito odnosi na sisteme za korišćenje sunčeve energije.

Sajam je okupio različite kompanije, proizvođače opreme, konsultantske firme, instalatere, izdavače stručne literature i eksperte.

U okviru ove velike eko-održive manifestacije održane su prateće konferencije, seminari i radionice kojima su predsedavali najpoznatiji stručnjaci, profesori, novinari i specijalisti iz oblasti održive arhitekture, kao i predstavnici vlada i članovi parlamenta.

„OVOJ VELIKOJ SVETSKOJ SMOTRI RAZMENE ZNANJA I ISKUSTVA PRISUSTVOVALA JE OVE GODINE I POSLOVNA DELEGACIJA SRPSKIH STRUČNJAKA RAZLIČITIH PROFILA, KOJA JE IMALA ČAST DA NA POZIV AMBASADE VELIKE BRITANIJE UK TRADE & INVESTMENT PRISUSTVUJE NAJZNAČAJNIJIM MANIFESTACIJAMA U OBLASTI ZELENOG GRAĐEVINARSTVA I ENERGETSKE EFIKASNOSTI – SAJMU ECOBUILD U LONDONU I GROWING GREEN U VEST BROMVIČU.”

Glavne teme predavanja odnosile su se na budućnost građenja tzv. nultih kuća, na energetski efikasne zgrade, najzelenije Olimpijske igre do sada, na pretvaranje strategije u realnost kada je reč o pitanjima vezanim za zelenu izgradnju, na izazove rekonstrukcija zgrada, odnos prema energiji definisan kao „ne proizvodi više, troši manje”, na odnos pametna tehnologija – pametna planeta, i na održivu strategiju izgradnje.// ekVLADIMIR LOVRIĆ – Više u EKO KUĆI No03

U izložbenom paviljonu Bilding centra održana je velika prateća izložba pobednika konkursa za održivu arhitekturu. Takođe, predstavljeni su projekti i makete Londona sa svim gradilištima i sportskim i pratećim objektima, koji se grade za ovogodišnje Olimpijske igre u Londonu.

Bogati sadržaji objedinjuju omultimedijalni izložbeni prostor, pozorište, javne i ugostiteljske sadržaje i administraciju celog centra.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
COP28 – Da li je ovo kraj upotrebe fosilnih goriva ?