Zašto se dešava da ne možete da odvojite čep od ambalaže?

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Sustainable Development Goals Still Life

LOKACIJA:

JESTE LI IKADA POKUŠALI ODVOJITI ČEP S NEKOG PROIZVODA, ALI NISTE USPELI? PA SE ONDA TRUDITE DA POKIDATE PLASTIČNU NIT I JOŠ VIŠE NERVIRATE? ONDA NE ZNAMO KOLIKO ĆE VAS OBRADOVATI VEST DA JE U PITANJU NOVA EVROPSKA REGULATIVA – I DA ĆE USKORO SVA AMBALAŽA BITI TAKVA.

Ovo je rezultat direktive Evropske unije usmerene na recikliranje veće količine plastike nego do sada. Iako je direktiva donesena još 2019. godine, njeni propisi će se potpuno primeniti tek u decembru 2024. godine.

Ova uredba je deo šire strategije Evropske unije o plastici s ciljem da se do 2030. godine reciklira plastična ambalaža na tržištu i smanji potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu. Time bi se smanjila količina otpada za 10 posto, s obzirom na to da se većina plastičnog otpada ne reciklira, već završi na otpadu.

Iako ovo rešenje ima cilj očuvanja okoline, neki su izrazili zabrinutost zbog praktičnosti. Ljudi su primetili da je teže rukovati s ambalažama od pola litre, poput flašica vode koje se nose po gradu. No, uprkos tim izazovima, direktiva EU ima za cilj postići veći napredak u održivosti i smanjenju otpada od plastike.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: