Alumil Exl1

WATERSHED - SKLONIŠTE ZA PISANJE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ERIN MOORE

OBJEKAT:

MALI STUDIO ZA PISANJE

LOKACIJA:

WILLAMETTE VALLEY, OREGON, SAD

POVRŠINA:

9.3 m2

FOTOGRAFIJE:

GARY TARLETON

NASTALA PO ŽELJI PASIONIRANOG LJUBITELJA PRIRODE, MALA KUĆA WATERSHED DELO JE ARHITEKTE ERIN MUR I NJENOG ARHITEKTONSKOG I ISTRAŽIVAČKOG STUDIJA FLOAT. ŽELJA ZA POVLAČENJEM U OVAJ TIP SKLONIŠTA U PRIRODI RODILA SE IZ POTREBE ZA POSMATRANJEM PRIRODNOG OKRUŽENJA I PRONALAŽENJEM INSPIRACIJE.

S obzirom da naručilac ove male kuće želi da piše u miru, sa otvorenim pogledom ka šumi, izabrana  lokacija je takva da nema direktnog saobraćajnog pristupa.Ovaj kutak je smešten na malom proplanku uz reku Maris, koja je deo projekta za obnavljanje hidrološke i ekološke funkcije celog rečnog sliva.


Tumačenjem izazova da se sagradi objekat bez struje i bez većih iskopa, otkrivamo da je velika pažnja usmerena na detaljno i pažljivo planiranje objekta koji se može lako ukloniti i reciklirati na kraju svog životnog veka. Objekat je koncipiran na osnovama održivosti ekosistema koje počivaju na funkcijama cikličnih promena, interkonekciji i dinamičnoj ravnoteži. Kako bi se podržala ova ideja, kao i definicija održivosti, projektant je preneo metaforu životnog ciklusa na značenje kuće.


Ova mala kuća predstavlja mnogo više od običnog zaklona na proplanku. Boraveći u njoj, njoj možete uživati u dobovanju kiše, zvukovima šume i pogledu na okolinu. U tom smislu, detalji su urađeni tako da  odgovaraju zahtevu održivog dizajna kroz nezavisnost od električne, vodovodne i saobraćajne infrastrukture. Kuća je koncipirana bez sanitarnog i kuhinjskog bloka, sa jasnom naznakom upotrebljivosti.


Akcenat je stavljen na krovnu konstrukcija koja je projektovana tako da pojača zvučni efekat dobovanja kapi kiše, što neosporno dodatno inspiriše pisca koji boravi u ovoj minijaturnoj strukturi.  Kolektor koji sakuplja kišnicu poziva šumske stanovnike da ga koriste kao pojilo, a prozori na zapadu i severu pružaju pticama priliku da se gnezde u njihovim čeličnim ramovima.//ek MARIJA CVETKOVIĆ – Više u EKO KUĆI No15


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: