Search
Close this search box.

ECO - HOUSE 3.0

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

NOEM

OBJEKAT:

EO-HOUSE 3.O/EL REFUGIO INTELIGENTE

LOKACIJA:

CATELLON DE LA PLANA, CASTELLON, ŠPANIJA

POVRŠINA:

96 m2

FOTOGRAFIJE:

MERITXELL ARJALAGUER

RASTEREĆENA FORMALNIH KARAKTERISTIKA I SUVIŠNIH DETALJA U ENTERIJERU, ZAHVALJUJUĆI JEDNOSTAVNOM DIZAJNU I FUNKCIONALNO OSMIŠLJENOM PROSTORU, OVA MONTAŽNA SOLARNA KUĆA PREDSTAVLJA IDEALNO UTOČIŠTE KOJE SLAVI VEZU ČOVEKA I PRIRODE OBELEŽENU OBOSTRANIM POŠTOVANJEM.
Okružena planinskim vencima nacinoanlnog parka Valensije, Serra Espadà, čistog i svedenog dizajna, kuća El refugio inteligente predstavlja prototip idealne bioklimatske prefabrikovane kuće za odmor duše i tela. Koncipirana je i izgradjena u neverovatnom roku od samo devet i po nedelja. Delo je firme Noem “No Emission”, koja je svoje usluge specijalizovala za projektovanje i izvođenje prefabrikovanih ekosvesnih objekata.

Vlasnici ove inspirativne kuće su stariji bračni par, koji je nakon napornog radnog veka najzad dočekao mogućnost češćeg boravka u prirodi. Njihova želja je bila da izgrade sklonište u simbiozi sa prirodom, poštujući okolni krajoliki, sa akcentom na primeni principa energetske efikasnosti. Kao rezultat dobili su bioklimatsku prefabrikovanu drvenu kuću od 96 m2, čiji proces je 100% digitalan, počevši od dizajna, preko proizvodnje i montaže, do kontrole i upotrebe.Formalno ustrojstvo kuće se ogleda u kombinaciji dva prefabrikovana drvena modula, odnosno funkcionalna bloka, i trema čija metalna struktura predstavlja vezu spolja-unutra, otvarajući kuću ka okruženju i brišući formalne granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Jedan od modula 9x3m obuhvata tehnički blok kupatila i kuhinje, dvokrevetnu spavaću sobu, kao i multifunkcionalni studio koji takodje može da postane dvokrevetna soba. Drugi veći modul od 9×4,5m predstavlja čist prostor dnevnog boravka i trepezarije, koji se nadovezuje na južno orijentisani trem i impozatno okruženje. Funkcionalna podela kuće se ogleda upravo u konstrukcija dva drvena modula koje možemo posmatrati i kao dnevnu i noćnu zonu stambenog prostora.

UPOTREBOM VISOKOEFIKASNE TERMOIZOLACIJE, ODGOVARAJUĆIM POZICIONIRANJEM U ODNOSU NA DNEVNO OSVETLJENJE I MAKSIMALNIM ISKORIŠĆENJEM SOLARNE ENERGIJE, POSTIGNUTA JE POTROŠNJA MANJA OD 15KWH/M2. SOLARNI FOTONAPONSKI PANELI UPOTREBLJENI SU ZA DOBIJANJE ELEKTRIČNE ENERGIJE, A SOLARNIM KOLEKTORIMA OBEZBEĐENA JE TOPLA VODA TOKOM CELE GODINE.

Posebna vrednost ovog projekta odnosi se na sam proces ahitektonskog projektovanja, koji podrazumeva iscpnu analizu svih parametara, kako klimatskih, geoloških, funkcionalnih, tako i izvođačkih, kojim se ništa ne ostavlja slučajnosti i intuiciji.// ekALEKSANDRA PRAŠTALO – Više u EKO KUĆI No16

U enterijeru dominiraju bela boja i prirodni tonovi. Nameštaja je čista i svedene geometrije, što ovaj prostor čini veoma toplim i prijatnim za života.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda