nasa reklama

VRT KAO ZELENA SOBA NA OTVORENOM

Autori:
JELENA STEFANOVIĆ, DEJAN POPOV, LANDSCAPE FACTORY BEOGRAD
Objekat:
VRT PORODIČNE KUĆE
Lokacija:
BEOGRAD, SRBIJA
Površina:
200m2+80m2
Fotografija:
ZORAN DREKALOVIĆ
Namena:
VRT PORODIČNE KUĆE

KADA SE DIZAJNERIMA PRUŽI MOGUĆNOST DA KREATIVNOST IZRAZE U POTPUNOSTI, ONI NIKADA NE OSTAJU DUŽNI. KAO REZULTAT NASTAJE NESVAKIDAŠNJA PEJZAŽNA FORMA U KOJOJ JE PAŽNJA POSVEĆENA SVAKOM DETALJU. OVAJ VRT KOKETIRA SA VISINSKIM RAZLIKAMA I POVRŠINAMA, RAZMEĆE SE OBLICIMA, BOJAMA I MATERIJALIMA STAVLJENIM U SUPROTNOST SA MIRNIM TONALITETOM OSNOVE, UNOSI RAZNOLIKOST BILJAKA I ELEMENATA, UZ SVE TO ODRAŽAVAJUĆI LIČNOSTI ONIH KOJI ĆE TAJ PROSTOR KORISTITI U BUDUĆNOSTI. SUČELJAVANJE SVIH NAVEDENIH RAZLIČITOSTI IMALO JE ZA CILJ OBLIKOVANJE JEDINSTVENOG AMBIJENTA – SVOJEVRSNE ‘ZELENE SOBE’ NA OTVORENOM.

Nakon dela života provedenog na različitim lokacijama sveta, ostvarenja poslovnih ambicija i proputovanja, nastupa vreme kada se odlučujemo za stacioniranje i formiranje porodice. Novi objekat privatne kuće u Beogradu predstavlja upravo to – porodični dom, novi izazovni period koji predstoji i nosi sa sobom nekakva nova iskustva – mir, smeh dece, okupljanja familije i prijatelja, lagani tempo preporođenih životnih prioriteta, ušuškanost. Savremene potrebe urbanog stanovnika nipošto nisu stavljene u drugi plan, već su na jedinstven način inkorporirane u sve ono čime zrači topao dom.

Lepo uređen vrt nije isključivo namenjen za velike prostore. Dobro osmišljenim pejzažnim dizajnom može se iskoristiti svaki kutak dvorišta i u njemu napraviti prekrasno mesto puno života i stila. Iako na prvi pogled izgleda nemoguće, i od malog dvorišta lako nastaje zelena oaza gde ima dovoljno mesta za porodična okupljanja i druženja sa prijateljima. Vlasnici novog prestoničkog doma sve ovo su znali, kao i to da im je potreban idealan vrt u malom – vrt koji treba da bude funkcionalan i jednostavan, a uz to da zadrži prirodnost i toplinu.

Rukovođeni željama investitora, članovi studija Landscape Factory iz Beograda potrudili su se da formiraju vrt koji na svojstven način parira arhitekturi objekta. Oni su prilikom projektovanja vrta uz pažljivu analizu prostora, osluškivali potrebe budućih korisnika. Prepušteno im je bilo da iskažu kreativnost u potpunosti, a za uzvrat oni su izrazili zahvalnost dizajnirajući nesvakidašnji eksterijer i brinući o svakom detalju. Znali su da u malom vrtu nikada ne treba preterivati sa zelenilom i preteranom količinom cvetnica. Nedostatak površine u ovakvim prostorima uspešno se može nadoknaditi upotrebom puzavica, vertikalnog ozelenjavanja i ‘stubastih’ formi biljaka. U tom slučaju sve će izgledati prostranije i urednije. Znali su i da su malom vrtu neophodni detalji. Kako se malo dvorište može sagledati jednim pogledom, važno je svaki detalj uklopiti u skladnu celinu. Ovaj vrt koketira sa visinskim razlikama i površinama, razmeće se oblicima, bojama i materijalima stavljenim u suprotnost sa mirnim tonalitetom osnove, unosi raznolikost biljnog materijala i detalja, ali i odražava ličnosti onih koji će taj prostor koristiti u budućnosti. Sučeljavanje svih navedenih različitosti imalo je za cilj oblikovanje jedinstvenog ambijenta sačinjenog od drugačijih prostornih celina.

Zatečeno stanje bio je izgrađen objekat porodične kuće, visinska razlika terena od 2.6m ka zadnjem delu placa i slobodna površina od samo 200m2. Shodno tome da su prostorije za dnevni boravak i odmor smeštene u prizemnoj etaži objekta, investitori su izrazili želju da odatle imaju direktan izlaz ka zadnjem delu vrta. Drugi pristup vrtu iz kuće bilo je potrebno da bude iz suterenskih gostinskih prostorija.

Ograničenost i izolovanost poseda bili su drugi zahtevi, kao i nesmetana komunikacija prednje i zadnje pozicije vrta. Imajući u vidu fizionomiju terena, pejzažni dizajneri odlučuju se za formiranje dve terase – glavna terasa iz dnevnog salona sa trpezarijom i pomoćna terasa iz suterenske etaže. Preostali deo zadnjeg vrta povezuje dve terase stazom i zasadima biljnih vrsta.//   ek  DEJAN POPOV  Više u EKO KUĆI No19