VRTOVI ARKADIJE - LJUDI I NADLJUDI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

BUDUĆE NESTAJANJE PREGRADE IZMEĐU ŽIVE I NEŽIVE PRIRODE DOVEŠĆE DO NASTANKA „ANIMATA” (ŽIVI MATERIJALI) – NANOBIOLOŠKIH NAPRAVA KOJE MOGU OPSTATI I DELATI UNUTAR ŽIVIH BIĆA, CRPSTI ENERGIJU IZ BIOLOŠKOG METABOLIZMA I UMNOŽITI SE POMOĆU MOLEKULARNOG SAMOSKLAPANJA. KADA DO TOGA DOĐE, VEOMA JE MOGUĆE DA ĆE BITI IZVAN NAŠE KONTROLE.

I jedni i drugi zvaćemo se ljudi: spolja slični, iznutra različni. Kako ćemo se razlikovati? Gotovo smo ubeđeni da nećemo upasti u Bukefalovu zamku: gledajući portret svoga gospodara-jahača Aleksandra Makedonskog, koji je naslikao slikar Apeles, verni konj počeo je radosno da rže!

Čovečanstvo je zagledano u sopstveni lik u ogledalu. Da li se, možda, zbog toga otisnulo na put bez povratka, iako još nije pregazilo Rubikon vlastite sudbine?

Sedamdesetih godina 20. veka nobelovac Žan Mono („Slučaj i nužnost”) opomenuo nas je na svojevrstan način: „Svemir nije bremenit životom, niti biosfera čovekom. Naš broj izvučen je kockom. Zar je čudo što, kao i onaj ko je u Monte Karlu dobio milijardu, osećamo neobičnost svoje sudbine.”

BESMRTNI SMO 2045. GODINE

Još 1958. poljski matematičar Stanislav Ulam, u razgovoru sa proslavljenim naučničkim sabratom Džonom fon Nojmanom predskazao je da su ubrzavajući korak i neumitne mene vesnici približivanja svojevrsnog jedinstvenog preokreta u istoriji ljudske rase posle kojeg se čovekovo postojanje, kakvo poznajemo, neće nastaviti.

U eseju iz 2001. „Zakon ubrzavajućeg priraštaja”, dr Rejmond Rej Kerzvejl (čuveni američki izumitelj i futurolog) nastavio je misaono putovanje stopama čuvenog Murovog zakona (Gordon Mur, jedan od dvojice osnivača „Intela”) najavljujući eksponencijalni tehnološki rast iz godine u godinu. Drugim rečima, udvostručenje postignutog u prethodnoj godini.

KOMPJUTER KAO JUPITER

Većina predloženih postupaka razvrstana je u dva preovlađujuća: osnaženje ljudskog mozga i stvaranje veštačkog razuma. Koristiće se svakojaka pomagala: biološko i genetičko inženjerstvo, lekovi za proširenje saznanja (nootropički), visokotehnološka pomagala utemeljena na veštačkoj inteligenciji, raznorazni umetci u mozgu i doslovno prenošenje moždanih sadržaja.

ATOM NA ATOM, I JOŠ

Nanotehnološki postupci (u rasponu od jednog do sto nanometra) podrazumevaju baratanje (manipulacija) pojedinačnim molekulima i atomima (prečnik atoma, u proseku, iznosi od 10 do 100 pikometra ili milijarditih delića milimetra). Na grčkom „nano” znači – patuljak, a u metričkom mernom sistemu označava milioniti delić milimetra. U poređenju sa ljudskom vlasi, to je tek pedesetohiljaditi odsečak. Uobičajeni kancelarijski papir debeo je, nećete verovati, 100.000 nanometara!

NANOBIOLOŠKI PROMETEJ

Buduće nestajanje pregrade između žive i nežive prirode dovešće do nastanka „animata” (živi materijali) – nanobioloških naprava koje mogu opstati i delati unutar živih bića, crpsti energiju iz biološkog metabolizma i umnožiti se pomoću molekularnog samosklapanja. Kada do toga dođe, veoma je moguće da će biti izvan naše kontrole. Hoće li ugroziti ljude?

Živi i neživi materijali, sve što postoji u fižičkom svetu gori istim plamenom hemijske veze. Vratio se i antički Prometej: sada se zove nanobiotehnologija.

U čemu je razlika između veštačkog života i sintetičke biologije? //EKO KUĆA No15

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: