Search
Close this search box.
congress

VRTNI PAVILJON BELVEDERE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

DETHIER ARCHITECTURES, WWW.DETHIER.BE

OBJEKAT:

VIDIKOVAC

LOKACIJA:

BLEIDENBERG, KOBLENZ, NEMAČKA

POVRŠINA:

675 m2

FOTOGRAFIJE:

THOMAS FAES, POLIZEIPRASIDIUM

DIZAJN PAVILJONA JE TAKAV DA SE NJEGOVIM POSTAVLJANJEM NE REMETI IZGLED PREDELA I NJEGOVA ISTORIJA, I ON SAM PREDSTAVLJA MESTO SA KOJEG SE MOGU U POTPUNOSTI SAGLEDATI LEPOTE PEJZAŽA.

Izgradnja parkova i vrtova u Nemačkoj predstavlja vekovima staru tradiciju. Iako je njihovo posedovanje u početku bilo privilegija samo bogatih građana, tokom 18. i 19. veka i siromašniji stanovnici  počinju da uređuju svoje vrtove. Prva internacionalna izložba vrtova u Nemačkoj održana je još davne 1891. godine u Hamburgu, a nakon toga su širom zemlje organizovani brojni događaji sa sličnom tematikom. U Hanoveru je 1951. godine održan prvi Nacionalni sajam hortikulture (Bundesgartenschau), sa ciljem da se pokrene urbani razvoj gradova koji su porušeni tokom Drugog svetskog rata. Od tada pa do danas, ovaj sajam održava se svake dve godine u drugom gradu. Iako se njegova koncepcija tokom vremena menjala, osnovni cilj ostao je isti, da se poveća broj zelenih površina u gradovima.
Za razliku od uobičajenih sajmova, ovaj sajam uključuje ozbiljne infrastrukturne radove, poput izgradnje parkova, trgova, pa čak i sistema zelenih površina, zbog čega je za njegovu pripremu nekada potrebno i deset godina. Nacionalni sajam hortikulture je 2011. godine održan u gradu Koblencu, smeštenom na ušću reke Mozel u Rajnu. Ovaj gradić odlikuje se prelepim utvrđenjima i tvrđavom izgrađenom na obroncima brda još tokom vladavine Rimskog carstva.

Pripreme za sajam trajale su punih sedam godina, i uključivale su donošenje prostornih planova, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, raspisivanje konkursa za najbolja idejna rešenja za uređenje zelenih površina grada, kao i raspisivanje tendera za izgradnju vrtova i nabavku sadnica. Između ostalog, održano je i međunarodno takmičenje za konstrukciju paviljona koji bi bio lociran u blizini Erenbrajtštajn tvrđave, sa koje se pruža pogled na ušće reke Mozel. Tvrđava  predstavlja pravu atrakciju za turiste  i nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine.
Firma Dethier Architectures iz Nemačke najbolje je odgovorila postavljenom zadatku da se ispoštuju istorijske karakteristike predela, a izgled i lokacija paviljona usaglase sa tvrđavom, okolnim stazama i topografijom terena.

NACIONALNI SAJAM HORTIKULTURE U KOBLENCU PRIVUKAO JE VELIKI BROJ TURISTA NE SAMO TOKOM SVOG ODRŽAVANJA, VEĆ I NAKON TOGA. TA ČINJENICA PREDSTAVLJA JEDAN OD RAZLOGA ŠTO SE NEMAČKI GRADOVI UTRKUJU DA SE BAŠ U NJIHOVOM MESTU ODRŽI SAJAM.

Paviljon ima oblik šupljeg trougla, i nalazi se na brdu sa kojeg se pruža pogled na čitav Koblenc. Sama konstrukcija paviljona široka je 15m i izdiže se 10m iznad zemlje. Staza paviljona, koja povezuje izložbeni prostor i krov, projektovana je tako da ima veoma blagi nagib od 3-5 %,  i pogodna je za korišćenje i osobama za posebnim potrebama. Paviljon je napravljen kao montažni objekat, što omogućava njegovo brzo i lako postavljanje. Skoro cela konstrukcija paviljona izgrađena je od drveta duglazije, dok su jedino noseći stubovi izgrađeni od nerđajućeg čelika.//ek Aleksandra Radinović
Više u EKO KUĆI No15

Blag nagib staze čini paviljon dostupnim čak i posetiocima sa malom decom i osobama sa posebnim potrebama.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda