Search
Close this search box.

VODENI ELEMENT U VRTU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:


Od svih baštenskih ukrasa,  voda se u ovom ili onom obliku održala tokom cele istorije kao  sveprisutni i sveprožimajući faktor. Prisutna je bila u visećim vrtovima Vavilona, u luksuznim rimskim termama i kasnije na posedima moćnih i bogatih koji  su voleli da imaju ogromna jezera stvorena skretanjem toka po koje reke ili potoka.  Voda je uvek igrala važnu ulogu u svim najlepšim i najpoznatijim vrtovima.

Kao jedan od četiri osnovna elementa, voda, kao i vatra, može biti opasna i uništavajuća, ali za razliku od vatre koja je uvek razorna, voda moze biti i mirna i nemirna. Ova dvojnost prirode vode može lepo da dođe do izražaja i da se maštovito iskoristi u bašti. Bazeni sa vodom koja stoji i poput ogledala reflektuje sunčeve zrake, pružajući pritom utočište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, sastavni su deo vrtova u kojima se možemo prepustiti miru i mislima.


Ove površine odslikavaju nebesko prostranstvo i prate njegove promene, što ih čini svojevrsnim umetničkim delima. Sa druge strane, fontane pružaju zadovoljstvo i oku i uhu i smeštaju se u dinamičnije prostore kojima još dodatno potenciraju živost. Imperijalna Fontana u Četsvortu u Derbiširu savršeno je pozicionirana i  po veličini je u skladu sa ogromnim prostorom koji je okružuje. Međutim, postoje i njene manje i mnogo manje verzije koje su po veličini prilagođene prostoru porodične bašte ili javne površine, gde je njihova funkcija da svojim šumom i mlazom zamaskiraju neugodan ambijent – ružan prizor ili neprijatnu buku. Spoj lepog i korisnog!

Ne postoje neka preterano stroga pravila za postavljanje vodenih površina i vodenih ukrasa u vrtovima. Voda prevazilazi pitanja ukusa i mode epohe, tako da se može postaviti prema ličnim željama i opredeljenjima, bez obzira na stil koji preovladava u određenom vrtu. S obzirom na sve ovo, voda je potencijalno najkontroverzniji element  savremenog dizajna u okviru pejzažne arhitekture, a posebno kada su naručioci mladi porodični ljudi. Jer kada se voda razmatra u kontekstu prisustva male dece, onda tu nema slobodne improvizacije. Prvo bezbednost, pa potom sve ostale funkcije! Kada se želi jezerce stajaće vode, potrebno je neposredno ispod površine postaviti dovoljno jaku mrežu koja bi mogla da izdrži težinu deteta i koja bi ograničila dubinu bazena. Kada poručilac u svom vrtu želi prirodni rezervat ili habitat za biljni i životinjski svet, mere opreza su neophodne i u odnosu na decu i u odnosu na stanovnike bare. Vodozemcima se mora omogućiti ulazak i izlazak, a ribe bi trebalo zaštititi od predatora poput oštrovide čaplje.


Kako god organizovali element vode u svom vrtu, mora mu se obezbediti UV filter da bi voda ostala sveža i zadžala efekat kristalno čiste tečnosti. Trebalo bi odabrati mesto koje nije izloženo prljanju opalim lišćem ili otpacima, zagađenju ili zloupotrebi bilo koje vrste. Ako je potrebno instalirati pumpu, neophodno je angažovati pouzdanog stručnjaka električara. Struja i voda su potencijalno opasan spoj sa kojim nema šale i nestručne improvizacije.

Vodeni elementi u vrtu nesumnjivo predstavljaju skupu investiciju i nameću ozbiljnu obavezu  održavanja. Međutim, oni toliko doprinose eleganciji, pa i ekstravaganciji vrtnog prostora, da zavređuju trošak i trud vlasnika i korisnika. U vreme kada živimo brzo i stresno, voda je blagodet čije nam prisustvo vraća vedrinu i obezbeđuje duševni mir.//


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela