Search
Close this search box.
congress

VIZIJE U DRVENOM RAMU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ASHTON PORTER ARCHITECTS

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

GRANGE PARK, LONDON, VELIKA BRITANIJA

POVRŠINA:

178 m2

FOTOGRAFIJE:

ANDY STAGG

OBJEKAT KOJI JE MINIMALNIM I KVALITETNIM ARHITEKTONSKIM INTERVENCIJAMA NA JEDNOSTAVAN MINIMALISTIČKI NAČIN PROMENIO IZGLED STARE KLASIČNE LONDONSKE KUĆE.

Stabilnu arhitekturu Londonskog predgrađa uglavnom karakterišu stilizovane jednoporodične kuće u nizu, ali često možemo sresti klasično građene objekte bez posebnih stilskih odrednica, kakve imamo priliku da viđamo i na prostorima Srbije. Dogradnja i adaptacija ove kuće je treći po redu projekat iz široke lepeze ostvarenja arhitektonskog biroa Ashton Porter architects, u kome se kroz projektantski postupak demonstriran i primenjivan na više objekata, otvaraju nove funkcionalne prostorije i promovišu izuzetne estetske vrednosti.


Projekat je usmeren na reorganizaciju postojećeg stambenog objekta i izgradnju studija u okviru dvorišta. Minimalnim i kvalitetnim arhitektonskim intervencijama ova kuća je potpuno promenila izgled u parternom delu i omogućeno je potpuno otvaranje prostora prema dvorištu. Tom intervencijom je izvršena redistribucija svih glavnih prostorija prizemlja, dnevne sobe, kuhinje i trpezarije i dodati su novi sadržaji koji se odnose na prostorije za domaćinstvo, tehničko održavanje i ostave.


Kuća je redizajnirana tako što se na postojeći stari objekat postavio čelični ram koj je bio oslonac za klizna vrata, koja na diskretan i transparentan način odvajaju unutrašnji prostor od spoljašnjeg i integrišu ga preko terase od kedrovog drveta koja se pruža celom dužinom novoizgrađenog dela. Terasa sa drvenom podnom oblogom skoro da ne zahteva dodatno održavanje, a ovaj objekat svakako oplemenjuje dajući mu toplinu i udobnost.


Arhitektonski dijalog glavnog stambenog objekta i novoizgrađenog studija u dvorištu ostvaren je velikim transparentnim kvadratnim formama koje su transverzalno postavljene i kroz koje su omogućene direktne i otvorene vizure u unutrašnjost prostora oba objekta. Kvadratni ram obložen drvetom, na glavnom objektu, ispred dnevne sobe je veštom konstruktivnom intervencijom i ramovskom metalnom potkonstrukcijom okačen o tavanicu, tako da slobodno lebdi nad podom i predstavlja atraktivan prostor za sedenje i čitanje.


Pored toga što služi za sedenje, kako za unutrašnji tako i za spoljni deo objekta, kada se klizna vrata do kraja otvore, stvara se izuzetno interesantna kadrirana slika dvorišta. Obloga ove prizmatične strukture na oba objekta je u kontrastnoj materijalizaciji od eloksiranog aluminijuma sa spoljne strane i drvenih površina fronta sa unutrašnje strane.


Kada je reč o enterijeru ovog objekta, u njemu dominiraju svetli, bež tonovi, što posebno na dnevnoj svetlosti doprinosi utisku da pozitivnom energijom odiše ceo prostor. Detalji sive boje u kuhinji imaju neutralan uticaj, ne ističu se puno, nisu upadljivi, ali u kombinaciji sa drvenom radnom površinom čine prostor izuzetno lepim i elegantnim. Svi ovi nežni i svetli tonovi u objektu čine jednu celinu koja deluje veoma prefinjeno. Podovi su obloženi parketom od drveta, što im daje izvesnu dinamiku i toplinu. Prostrane prostorije, beli zidovi i minimalistički nameštaj su svakako doprineli eleganciji ovog objekta i stvorili su ambijent u kome se uživa svim čulima.


Jednostavna minimalistička arhitektura, materijali visoke tehnologije kombinovani sa drvetom kao neprevaziđenim ekološkim materijalom, znatno poboljšana funkcija kroz proširenje prostora, kao i vrlo jasan i snažan graditeljski koncept, glavne su odrednice, vodilje na koje se oslanja kompletna ideja ovog objekta smeštenog na maloj parceli u londonskom predgrađu, koji sada zadovoljava i zaokružuje sve potrebe i očekivanja svojih vlasnika.//

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks