Search
Close this search box.

VISEĆI VRTOVI PREMOSTILI SU TEMZU I VREME

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Thomas Heatherwick

OBJEKAT:

MOST

LOKACIJA:

London, Velika Britanija

FOTOGRAFIJE:

ARUP

Mostovi su oduvek bili predmet projektovanja inženjera. Međutim, poslednjih decenija arhitekti uspešno učestvuju u kreiranju pravih poslastica u oblasti mostogradnje. Mašta postaje neukrotiva, a inženjeri zagolicani neuobičajenim izazovima pomeraju granice materijala, bilo da se radi o betonu, drvetu ili čeliku. Inovativna rešenja današnjice u svakom slučaju bogate postojeću istoriju mostogradnje. Jedan od budućih repera mostogradnje će zasigurno biti i Vrtni most na Temzi arhitekte Tomasa Hedervika.

U poslednje dve decenije južna obala Temze je postala pulsirajući distrikt pun energije i posetilaca koje privlače galerije, muzičke hale, restorani, muzeji i raznovrsna mesta za zabavu na otvorenom. Tome je neosporno pomogao i pešački Milenijumski most koji spaja katedralu Svetog Pavla i veliku galeriju Tejt.

Međutim, drugi deo Londona, oko Kovent Gardena i Sohoa, i dalje nije povezan sa jugom. Zeleni most će stvoriti novu žilu kucavicu i poboljšati pešačka kretanja između juga i severa. Konstrukcija koja se sužava i širi u svom rasponu neće biti samo mesto jednostavnog i bezbednog prelaska reke. Zeleni most postaje meander sam za sebe, u kome posetilac zastaje da uživa u vizurama Temze i grada i u vegetaciji na mostu. Vegetacija je pomno odabrana tako da pruži otvorenost, ali i ušuškanost prostora i da kreira jedinstven javni prostor u gradu.


Most nije lagan i može se reći da volumen konstrukcije mosta, kao i vegetacije, prekida neke od prelepih vizura Londona. U javnim konsultacijama arhitekti su priložili veliki broj 3D fotografija da pokažu uticaj Zelenog mosta na istorijske građevine, posebno Katedralu Svetog Pavla. Planeri su odobrili ovaj projekat iako su neke od vizura oštećene. Izgubljene vizure pravdaju kompenzacijom  novih vizura sa mosta.


Planeri su dali zeleno svetlo Zelenom mostu iako su bili zabrinuti kako će se ovaj objekat održavati u budućnosti. Prognoze govore da će za godišnje održavanje biti potrebno jako puno novca. Manji deo novca će obezbediti država i grad London, dok će se veći deo budžeta  sliti iz dobrovoljnih priloga. Investitora gotovog novca do dana današnjeg nema i pitanje je kako će se obezbediti sredstva za završetak radova.


U tu svrhu stvorena je Fondacija Zelenog mosta (Garden Bridge Trust). Ova fondacija se trudi sa prikupi novac za izgradnju mosta i osigura da “zeleni” napori reflektuju ideje i ekološke napore Britanaca. Fondacija ulaže napore da viseći vrtovi Temze ne budu zabeleženi samo u mitovima kao vrtovi Vavilona, nego i da zažive.//ekSLAVICA MIROVIĆ – Više u EKO KUĆI No24Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela