Search
Close this search box.
congress

VILA 3S

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LOVE – ARCHITECTURE AND URBANISM

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

GRAZ GEIDORF, AUSTRIJA

POVRŠINA:

145 m2

FOTOGRAFIJE:

JASMIN SCHULLER

GLEDANA SA STRANE GLAVNOG ULAZA, VILA 3S IZGLEDA KAO BILO KOJA OBIČNA KUĆA. NJENA JEDINSTVENOST DOLAZI DO IZRAŽAJA TEK KAD SE PROMATRA SA JUŽNE STRANE, GDE SU JOJ ZIDOVI NAGNUTI, ŠTO DAJE DINAMIKU POKRETA I ČINI DA VILA UVEK IZGLEDA DRUGAČIJE, U ZAVISNOSTI OD UGLA POSMATRANJA.

Vila 3s smeštena je u okolini Graca u Austriji, u ređe naseljenom predelu, gde priroda zauzima najviše prostora. Kao i sve kuće u njenoj okolini, i Vila 3s morala je da ispuni sve uslove urbanističkog plana, između ostalih, da ima kosi krov na dve vode. Pored toga, arhitekti projektnog biroa Love Architecture morali su da zadovolje i želju vlasnika da kuća bude autentična a ipak u duhu krajolika. To nije bio nimalo lak zadatak, kada se uzme u obzir da su svi postavljeni uslovi morali da se uklope u ograničeni budžet investitora. Projekat za Vilu 3s završen je 2010. godine. Kuća je urađena u savremenom stilu, i zauzima površinu od 145m2. Dnevni boravak koji se proširuje na vrt, i lagani prelaz između unutrašnjosti kuće i bašte, glavne su postavke u zamisli ove neobične kuće.

Prilikom projektovanja Vile 3s arhitekti su primenili načela pasivnog solarnog dizajna, posvetivši veliku pažnju iskorišćavanju toplotne energije Sunca. Čitava kuća, kao i prostorije unutar nje, orijentisani su ka južnoj strani, koja je u potpunosti pokrivena prozorima i velikim staklenim zidovima. Ovakav dizajn  omogućava potpunu osvetljenost unutrašnjih prostorija i iskorišćavanje energije Sunca na najoptimalniji način. Krov kuće je od betona koji, delujući kao toplotni akumulator, skladišti višak dobijene toplote tokom zimskih dana. U toku noći, ta akumulirana toplota se postepeno otpušta i zagreva prostorije unutar kuće. Kako bi se sprečilo preterano zagrevanje termalnih elemenata u toku leta, iznad krovne konstrukcije je postavljen debeo sloj termičke zaštite.

U enterijeru preovlađuje bela boja, a jedini kontrast predstavlja paket urađen od tamnog drveta, koji se iz dnevne sobe nastavlja ka terasi. Krov kuće i terasa pokriveni su drvetom, i posmatrani odozgo čine jednu celinu nepravilnog oblika.

Vila 3s predstavlja pravi primer kuće urađene u savremnom stilu, koja se odlikuje nepravilnim oblikom i primenom ekološkog pristupa u postupku oblikovanja.////ek ALEKSANDRA RADINOVIĆ- Više u EKO KUĆI No08

SVE PROSTORIJE UNUTAR KUĆE ORGANIZOVANE SU OKO DNEVNE SOBE, U ČIJU CELINU ULAZE KUHINJA I TRPEZARIJA.

Kuptatilo ima sopstvenu zastakljenu terasu u kojoj je smešten tuš.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks