Search
Close this search box.
congress

VESTI IZ SVETA NO. 30 JANUAR-MART 2019

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

JUGOSLAV VLAHOVIĆ DOBITNIK MEĐUNARODNE NAGRADE ZA NAJBOLJU KARIKATURU AYDIN DOGAN
Karikaturista i ilustrator magazina Eko kuća od njegovog prvog broja, Jugoslav Vlahović, dobitnik je prve nagrade na najvećem svetskom konkursu karikature Aydin Dogan Fondacije u Istanbulu. Ova nagrada postala je međunarodna platforma za koju se bori veliki broj karikaturista različitih nacionalnosti. Na ovogodišnjem 35. međunarodnom konkursu žiri je među 623 autora iz 64 zemlje, koji su učestvovali sa 2.143 rada, izabrao Jugoslava Vlahovića za pobednika i dodelio mu Oskara za karikaturu. Nagrada mu je uručena 27. novembra ove godine na Mimar Sinan univerzitetu u Istanbulu. Tom prilikom Vlahović je nosio kapu dvorske lude, koja je simbol njegovog rada Crazy speaker. ‘Vekovima, godinama, humoristi i karikaturisti smatrani su ludama. Danas se situacija izmenila, brojni govornici i lideri i njihovi slušaoci i sledbenici postali su lude, a karikaturisti su ozbiljni, društveno odgovorni i naravno, duhoviti“ – rekao je Vlahović na ceremoniji dodele Oskara za karikaturu.

‘FLOTA’ EL. BICIKALA
U Reutersu, delu Pariza, planira se pokretanje najveće ‘flote’ električnih bicikala finansirane od strane države. Cilj ovog projekta je da se građani motivišu da na posao idu biciklima i da se na taj način smanje gužve i zagađenja. Od septembra 2019. godine biće obezbeđeno 10.000 e-bicikala koji će moći da se iznajmljuju na mesečnom nivou. Oni će predstavljati efikasan ekološki vid transporta koji bi trebalo da zamene automobile.

INOVATIVNA APLIKACIJA ZA PROMOCIJU ODRŽIVE GRADNJE
UN Habitat i One Planet mreža zajedno su razvili inovativan način za razvoj održivosti u novim stambenim projektima. Nova SHERPA aplikacija pomaže korisnicima da obuhvate i savladaju socijalne, ekonomske, kulturološke i ekološke izazove i tako osiguraju održivost u novim stambenim projektima. SHERPA koristi jednostavan rečnik i kao takva može se primeniti i na najudaljenijim lokacijama. Njen jednostavan korisnički interfejs omogućava i laicima da razumeju osnovne koncepte održive izgradnje, čineći ih potencijalnim zastupnicima održivog urbanog razvoja.

VEGANSKE PATIKE
Većina ljudi zna da je modna industrija poznata po velikom doprinosu globalnom otpadu, potrošnji vode i električne energije, a industrija obuće po doprinosu zagađenju vazduha i zemljišta zbog korišćenja sintetičkih smola i štetnih hemikalija. Italijanska porodična firma Nat-2 izrazila je protivljenje zagađenju tako što je ručno izradila ‘kafene’ patike – pogađate – od reciklirane kafe. Dizajn je baziran na 100% prirodnim materijalima u svakom delu. Izgled kože dobijen je od reciklirane PET ambalaže nabavljene sa velikih deponija. Zamena kože ovakvom vrstom materijala doprinosi smanjenju problema gajenja i ubijanja životinja u tu svrhu, a njena intenzivno smeđa boja dolazi od reciklirane kafe. Đonovi cipela izrađeni su od prirodne gume. Da bi se izbegle jake i štetne hemikalije, kompanija koristi lepak na bazi vode, koji je oslobođen sastojaka životinjskog porekla. Pored toga, uložak je napravljen od prirodne antibakterijske plute, pa ceo dizajn i proizvodnju prati prirodan proces koji isključuje zagađenje ugljen-dioksidom.

FESTIVAL ODRŽIVE ZABAVE
Festival ‘bez ugljenika’ održava se po peti put na Tajlandu i specifičan je po tome što promoviše zabavu, ali održivu. Na poljima Pataje oživljavaju se i susreću umetnost, arhitektura, hrana, wellness, razgovori i radionice, porodične aktivnosti i muzika. Ovaj događaj, poznat kao ‘ugljenik-neutralan’, inspiriše radoznalost i podstiče istraživanje nepoznatog, dok kao glavnu temu promoviše održivost.
U skladu sa ‘mantrom’ 3R (redukovati, ponovo upotrebiti, ponovo napuniti) ne dozvoljava se nikakva jednokratna upotreba plastike, tako da posetioci donose boce za vodu koje je moguće više puta koristiti. Naravno, kao podrška ideji, na licu mesta se mogu kupiti i šolje za višekratnu upotrebu od nerđajućeg čelika, uz koje se dobija i popust na sva pića kupljena na ovom događaju. Sav pribor koji se upotrebljava za konzumiranje hrane i pića na događaju je biorazgradiv, a organizatori zahtevaju da se svi učesnici zalažu za što manje otpada. Kante za reciklažu su postavljene na više mesta, i od posetilaca se očekuje da ih pravilno koriste. Sve u svemu, ako tražite četiri dana zabave koja podstiče održivost, ovo je festival koji vredi posetiti.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana