VERTIKALNE BAŠTE PATRIKA BLANKA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Marija Milenković, mast.inž.zašt.živ.sred.

LOKACIJA:

Vertikalne-bašte-Patrika-Blanka-1

Patrik Blank je francuski botaničar koji radi u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja, gde je specijalizovan za biljke iz tropskih šuma. Moderni je inovator zelenog zida, konkretno, izumeo je modernu baštu sa vertikalnom hidroponikom, koja se razlikuje od prethodnih.

Vertikalni vrtovi ili zeleni zidovi predstavljaju zanimljivu formulu koja teži integrisanju prirode u urbana područja. Zbog toga se ova vrsta zida sve više postavlja u gradovima i doprinosi njihovom ulepšavanju. Štaviše, Pariz je dom nekih od najspektakularnijih vertikalnih vrtova na svetu.

Nema boljeg iznenađenja nego prošetati pariskim ulicama i iznenada podići pogled da se divite vertikalnom vrtu ispred sebe. U ovom članku ću Vam reći koje su najlepše u Parizu i gde ih možete naći.

L’Oasis d’Aboukir je ustvari omaž biodiverzitetu. Stvoren je 2013. godine u okviru Pariske nedelje dizajna i nemoguće je ne primetiti njegovu visinu od preko 25 metara. Blank je ovu instalaciju pretvorio u očaravajuću zelenu površinu. Bila je to demonstracija njegovog uverenja da priroda može dramatično poboljšati kvalitet urbanog prostora. Instalacija L’Oasis d’Aboukir (ime potiče iz naziva ulice Rue d’Aboukir, gde je delo postavljeno), koristi 237 biljnih vrsta poređanih dijagonalno, kako bi se stvorio osećaj dinamičnosti i kretanja.

Još jedan veličanstveni primer vertikalne bašte u Parizu koja takođe nosi pečat Patrika Blanka može se naći u ulici Rue d’Alsace. Smatra se najvećim zelenim zidom u botaničkim vrtovma, zauzima površinu od oko 1400 m2. Njegove različite nijanse zelene čine mirnu oazu usred grada.

Vertikalna bašta u muzeju Musee du quai Branly, nije samo umetničko delo već i jedan od najpoznatijih zelenih zidova širom sveta. Ovaj etnološki muzej nalazi se na samo jedan korak od Ajfelove kule, pored Sene. Unutra Vas očekuje velika kolekcija predmeta povezanih sa svetskim civilizacijama. Na samom ulazu nalazi se ova sjajna bašta. Njena površina iznosi 800 m2 i posađeno je više od 15 000 biljaka iz celog sveta.

Samo u Parizu Patrik je postavio oko pedeset vertikalnih vrtova na oduševljenje Parižana i posetilaca. Jedno od njegovih najelegantnijih dela je u tržnom centru Les Quatre Temps.

// Vest pripremila Marija Milenković, mast.inž.zašt.živ.sred.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: