Search
Close this search box.

SVETSKI DAN OČUVANJA ENERGIJE - WORLD ENERGY DAY

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Radmila Radosavljević, dipl.inž.zašt.živ.sred.

LOKACIJA:

World energy day

World energy day je idealan momenat da se istakne značaj korišćenja energije. Sama činjenica postojanja energije je istovremeno pitanje opstanka čovečanstva.

Ako se vratimo u 550 god.p.n.e i krenemo od Talesa vdećemo da je govorio o očuvanju onoga od čega je sve sastavljeno, od zemlje, vatre, vode i vazduha. Mada ključni deo čovečanstva je otkriće vatre koja je jednostavno pomogla u mnogim stvarima, možemo reći da je drvo bilo prvi reagent još u vreme Vavilonskog carstva.

Izvori energije dele se na obnovljive i neobnovljive

Neobnovljivi oblici energije su fosilna goriva (ugalj, nafta, zemni gas, uljni škriljci) i  nuklearna goriva.

Obnovljivi oblici energije su Vodne snage, (energija vodotokova, morskih struja i talasa, plime i oseke), biomasa (i biogas, uključujući i drvo i otpatke), energija Sunčevog zračenja, energija vetra, unutrašnja toplota Zemlje (geotermalna energija), energija plime i oseke, energija talasa.

Ako uzmemo u obzir zakon o planiranju i izgradnji, zakon o energetici, zakon o racionalnoj upotrebi električne energije, naplatu eko taksi u gradovima, korišćenje obnovljivih izvora enegrije, korišćenje štedljive rasvete, solarne panele, videćemo koliko smo samo dali doprinos i smanjili odlazak CO2 čestica u atmosferu. // Vest pripremila  Radmila Radosavljević, dipl.inž.zašt.živ.sred.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana