Search
Close this search box.
congress

TUŠ KOJI ŠTEDI VODU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

NEBIA – PHILIP WINTER, CARLOS GOMEZ ANDONAEGUI, GABRIEL PARISI-AMON

LOKACIJA:

VELIKE SUŠE I  NESTAŠICA VODE SA KOJOM SE SVET SUOČAVA POSLEDNJIH DECENIJA, PRIMORAVAJU  NAS DA OBRATIMO DODATNU PAŽNJU NA KOLIČINU PIJAĆE VODE KOJU TROŠIMO. ČESTO NISMO SVESNI  DA VODU U SVOJIM DOMOVIMA  KORISTIMO NERACIONALNO. VELIKA POTROŠNJA STVARA NEPOTREBNE TROŠKOVE I UGROŽAVA PRIRODNE RESURSE. KADA BISMO U DOMAĆINSTVIMA ŠTEDELI VODU,  SMANJILI BISMO LIČNE TROŠKOVE, A TAKOĐE BI SE SAČUVALO I PLAVO ZLATO PLANETE, KAKO SE VODA SVE ČEŠĆE NAZIVA.

Povećanjem broja stanovnika povećava se i broj korisnika vode, dok njena količina na zemlji ostaje nepromenjena ili se čak smanjuje. Nesavesno i nebrižno korišćenje vode prilikom tuširanja, ostavlja trag i na planeti. Nebia, start-up kompanija iz San Franciska, osmislila je novi tuš, zahvaljujući kome je moguće smanjiti utrošak vode za 70% . Kroz standardne tuševe prolazi 3,5 galona (oko 14 litara) vode u minutu, dok kroz Nebia tuš protekne 0,75 galona (oko 3 litre) u minutu. Ovaj podatak rečito govori o neverovatnoj kompetititivnoj prednosti Nebie, čiji se ponosni vlasnici mogu pohvaliti svojom aktivnom ulogom u očuvanju planetarnih resursa.
‘Radimo na tome da uvedemo efikasnija rešenja i sačuvamo što je moguće više vode, a da istovremeno omogućimo mnogo bolje iskustvo u svakodnevnoj rutini održavanja čistoće tela – osvežavajuće i relaksirajuće tuširanje’ – kaže Filip Vinter, suosnivač i direktor start-up kompanije koja je ovim izumom dokazala da je za uživanje u opuštajućem tuširanju dovoljna razumna količina vode.
Ideja je nastala pre više od pet godina, kada je jedan od trojice kasnijih suosnivača ove mlade i inovativne kompanije počeo da razmišlja o mogućnosti smanjenja potrošnje vode. Udružio se sa ostalima, i samo godinu dana kasnije osnovana je kompanija u San Francisku. Zahvaljujući inovativnom sistema, voda se raspršuje u milione sitnih kapljica, a mlaz u poređenju sa standardnim tuševima, pokriva deset puta veću površinu. Uživanje korisnika je veće, a potrošnja vode manja. Na osnovu ispitivanja koje je sprovedeno na više od 500 ljudi u lokalnim ustanovama i kompanijama, procenjeno je da bi, ukoliko bi svi građani Kalifornije koriistili tuš kompanije Nebia, ukupna godišnja ušteda bila oko 200 milijardi galona vode i skoro 4 milijarde dolara. //ek Tijana Janković
Više u EKO KUĆI No22

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grafike iz prošlih era i estetika pedesetih
Grand Palais Ephemere
Casa Rio