Alumil Exl1

SVETSKI DAN VETRA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Svetski Dan vetra obeležen je 15. juna 2012. godine kod kule Nebojša na Kalemegdanu, gde su studenti master studija Arhitektonskog fakulteta postavili instalaciju ‘’Vetar kao inspiracija’’.
Cilj Evropskog udruženja za energiju vetra, koje je i odredilo ovaj dan, bio je da ukaže na snagu te čiste i obnovljive energije. Bez obzira na sve prednosti koje možemo da dobijemo na ovaj način, u Srbiji i dan danas ne postoji ni jedan vetropark, a kao glavni razlozi za to navode se administrativne prepreke i činjenica da još nisu doneti svi propisi koji bi regulisali njihovu izgradnju i upotrebu dobijene energije. Glavna prednost ovog načina proizvodnje električne energije je najmanji štetni uticaj na životnu sredinu.
Vetar kao obnovljiv izvor energije ne može da se potroši. Kada se jednom izgradi vetropark, energija koja se dobija je praktično besplatna, čista i bez zagađenja.//Više u EKO KUĆI No04

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: