Alumil Exl1

3D  ŠTAMPANA KUĆA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MARIO CUCINELLA ARCHITECTS

OBJEKAT:

3D ŠTAMPANA KUĆA TeCLA

LOKACIJA:

MASA LOMBArDI, rAVeNA, ITALIjA

POVRŠINA:

45 m2

FOTOGRAFIJE:

LAGO CORAZZA
3dkuca1

BUDUĆNOST JE PRED VRATIMA I DONOSI NAM JEDINSTVENU ŠTAMPANU 3D KUĆU OD SIROVE ZEMLJE, KOJA JE EKOLOŠKI ODRŽIVA. ZA SAM PROJEKAT ZASLUŽNI SU MCA (MARIO CUCINELLA ARCHITECTS) I WASP (SVETSKI NAPREDNI PROJEKAT ŠTEDNJE).

MCA – Mario Cucinella Architects i WASP – Svetski napredni projekat štednje, završili su TECLA, prvi 3D štampan ekološki održiv model stanovanja sazdan od lokalne sirove zemlje. studio MCa, koji je 1992. godine osnovao Mario Cucinella u Parizu, ima svoja sedišta u Bolonji i u Milanu i čini ga preko 100 profesionalaca. Studio MCA je specijalizovan za arhitektonski dizajn koji integriše zaštitu životne sredine i energetske strategije, čime upravlja interno odeljenje za istraživanje i održivi razvoj.

Metaforički inspirisano jednim od ‘nevidljivih gradova’ Itala Kalvina, ime TECLA evocira snažnu vezu između prošlosti i budućnosti, kao i kombinovanje materije i duha bezvremenskih drevnih domova sa svetom 21.veka. Kao produkt istraživačkog projekta Maria Kučinele i Masima Moretija, TECLA odgovara na sve ozbiljniju klimatsku krizu, na potrebu za održivim domovima i na veliko globalno pitanje migracija, sa kojima se moramo suočiti.

TEClA je inovativan cirkularni model stanovanja koji objedinjuje istraživanje o praksi vernakularne gradnje, proučavanje bioklimatskih principa i upotrebu prirodnih i lokalnih materijala. Ovo je projekat sa gotovo nultom emisijom: upotreba isključivo lokalnog materijala garantuje smanjenje otpada i ostataka posle gradnje. Sveovo čini da TECLA bude jedinstven primer kuće sa niskom emisijom ugljenika.

3dkuca2

Za potrebe ovog projekta MCA je istraživao stambena rešenja u formalnom i estetskom smislu, a takođe je i proučavao oblik zgrade u odnosu na klimu i geografsku širinu. Pored toga, sastav mešavine zemlje odgovara lokalnim klimatskim uslovima i uspostavlja ravnotežu između toplotne mase, izolacije i ventilacije. TECLA je kompozicija dva kontinuirana elementa koji kulminiraju kroz vijugavu i neprekidnu sinusnu krivu u obliku dva kružna svetlarnika koji prenose ‘zenitnu svetlost’.

Atipični oblik, od geometrije do spoljnih grebena, omogućio je strukturnu ravnotežu konstrukcije kako tokom faze štampanja, tako i nakon završetka, dajući život organskom i vizuelno koherentnom dizajnu.

Sa površinom od oko 45m2, kuća se sastoji od dnevne zone sa kuhinjom i noćne zone koja uključuje različite namene. Nameštaj je delom integrisan u strukturu sirove zemlje, a delom dizajniran tako da bude reciklabilan i ponovo upotrebljiv, što u potpunosti zadovoljava filozofiju cirkularnog modela kuće. za izradu objekta TECLA koriste se dva sinhronizovana kratka štampača istovremeno. zahvaljujući softveru sposobnom za optimizaciju kretanja, izbegavaju se sudari i osigurava se pojednostavljen i neometan rad. Svaka jedinica štampača ima površinu za štampu od 50m2, što omogućava izgradnju nezavisne stambene jedinice u roku od samo nekoliko dana. Ukratko rečeno, TECLA se može isporučiti posle 200 sati štampanja uz prosečnu potrošnju manje od 6kW električne struje. Tu je 7.000 mašinskih kodova (G-kod), 350 slojeva od 12 mm, 150km ekstruzija i 60 kubnih metara prirodnih materijala. Model stanovanja je u potpunosti napravljen u Italiji, a pored studija Maria Kučinele i WasP-a, u projektu su učestvovale i druge italijanske kompanije.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: