Search
Close this search box.

ŠTA SVAKI MUŠKARAC TREBA DA ZNA?

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

DA LI JE ZNANJE SAVREMENOG MUŠKARCA DOVOLJNO DA BI SAČUVAO PRIMAT JAČEG POLA? O ZNAČAJU ZNANJA I BRIGE O VLASTITOM TELU I TAJNAMA SISTEMA FUNKCIONISANJA MUŠKIH ORGANA, ZA MAGAZIN EKO KUĆA GOVORI DR SAVA MIĆIĆ, REDOVNI PROFESOR UROLOGIJE NA MEDICINSKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U BEOGRADU I SUVLASNIK KLINIKE UROMEDICA.

Dobro zdravlje je vitalno bitno za srećan i ispunjen zivot. Ali, uz svakodnevni posao i porodične obaveze, muškarac vrlo često previđa sopstveno zdravlje i zdravlje uopšte. Posete lekaru ili traženje analiza najčešće nisu prioritet muškarca. Zdravlje u seksualnoj sferi je veoma važan deo opšteg zdravlja. Reproduktivni sistem muškarca igra bitnu ulogu u mnogim oblastima opšteg dobra. Bolje poznavanje sospstvenog tela, njegovih funkcija i bolesti koje mogu da se pojave i negativno deluju, prvi je korak ka zdravijem životu.

KAKO SISTEM FUNKCIONIŠE?

Reproduktivni sitem muškarca se sastoji od testisa, sprovodnog sistema (semevoda) i drugih žlezda koje luče svoj sadržaj. Mozak igra značajnu ulogu u kontroli reproduktivnog sistema muškarca. Hipofiza i hipotalamus, smešteni u bazi mozga, kontrolišu stvaranje muških hormona i proizvodnju spermatozoida. Luteonizirajući i folikulo-stimulirajući hormoni su dva veoma važna mesendžer (glasnik) hormona, koje stvara hipofiza i koji deluju na funkciju testisa.
Testisi, kao parni organi, proizvode spermatozoide i muški polni hormon, testosteron. Prosečno se 70 miliona spermatozoida stvara u toku 24h i treba im oko 2,5 meseca da sazrele, kada mogu da oplode jajašce žene.
U toku puta kroz semevod, dodaju se spermatozoidima tečnosti prostate i semenih kesica. Osnovna funkcija prostate je lučenje tečnosti koja štiti i hrani spermatozoide.
Testosteron je najvažniji androgen (polni hormon muškarca) i bitan je za reproduktivnu sposobnost muškarca, kao i za njegovu seksulanu funkciju. Poznato je da je bitan u fizičkim promenama muškarca u toku puberteta. Testosteron je takođe značajan za dobro zdravlje. On pomaže rastu koštanog sistema (kostiju) i mišića, a takođe bitno utiče na raspoloženje muškarca i njegov libido (seksualnu želju) kao i na određene aspekte mentalnih sposobnosti muškarca.
Kao i u drugim delovima čovekovog tela, tako i u genitalnom i reproduktivnom sistemu muškarca mogu da se jave različiti problem, čije rano uočavanje sprečava teže i dugotrajne posledice.
Ovo su neki od najčešćih problema muškaraca:

(NE)OSTVARIVANJE POTOMSTVA

Mogućnost ostvarivanja potomstva je pretpostavka koju svaki muškarac prihvata kao nešto što se samo po sebi podrazumeva. Međutim, infertilitet (neplodnost) je glavni uzrok neostvarivanja potomstva. Muškarac je često u šoku kada sazna ili mu se kaže da je on problem u ostvarivanju potomstva. Smatra se da otprilike jedan od 20 do 30 muškaraca ima problem sa plodnošću.
Drugima rečima, muškarac posle 12 meseci veze ili braka, a u planu je ostvarivanje potomstva, treba da uradi analizu ejakulata, tj. spermogram.
Različiti su uzroci neplodnosti muškarca, od nespuštenog testisa, proširenja vena pored levog testisa (varicocela), genitalnih infekcija do mogućih urođenih ili stečenih faktora (zagađenje iz spoljašnje sredine, koje je danas veoma izraženo i nameće se u prvi plan).

NAJČEŠĆI PROBLEM STARIJIH MUŠKARACA

Benigno uvećanje prostate je čest problem kod starijih muškaraca, starosti preko 50 godina. Ovde kvalitet života i seksualna aktivnost vrlo često bivaju poremećeni. Učestalost mokrenja, nezadrživi pozivi na mokrenje, noćno mokrenje i drugi znaci ove bolesti remete kvalitet života, radnu aktivnost i san muškarca. Odlazak kod lekara može mnogo da pomogne, sa procenom stepena uvećanja prostate i stepenom tegoba. Terapija je danas promenjena u odnosu na pre 20-ak godina, kada je bila dominatno hirurška. Danas postoje grupe lekova koji utiču na zaustavljanje rasta prostate, kao i na smirivanje tegoba i sprečavanje komplikacija od nekanceroznog uvećanja prostate. Lekovi bitno poprave kvalitet života, kao i seksualnu funkciju muškarca, uz povremene nuspojave o kojima lekar obavesti muškarca.

ZNAČAJ PREVENCIJE

Kao i za mnoge bolesti, prevencija je od velikog značaja i u ranom dijagnostikovanju mogućeg karcinoma prostate. Ova bolest je najčeće tiha, bez tegoba u svom početku. Ona je na drugom mestu po učestalosti od svih karcinoma koji se javljaju kod muškaraca.
Bitna promena prognoze i lečenja ove bolesti bilo je uvođenje jednog testa krvi. To je serumski prostata specificni antigen (PSA) koji jednostavnim uzimanjen u toku analize drugih parametara krvi, pomaže doktoru da proceni mogućnost i verovatnoću pojave karcinoma prostate. Ta analiza je promenila sliku, prognozu i preživaljavanje pacijenata u poslednje dve decenije. Posle 45. godine muškarci treba ovu analizu da rade na svake 2 godine, a posle 50. godine, jedanput godišnje.
Rano otkriven karcinom prostate se leči hirurški ili zračenjem, sa veoma dobrim ishodom i prognozom.

OD ČEGA PATI SVAKI PETI MUŠKARAC?

Seksualni problemi muškaraca su mnogo češći nego sto se misli. U nekim studijama se ističe da svaki peti muškarac starosti preko 40 godina ima problem sa postizanjem ili održavanjem erekcije.
Erektilna disfunkcija, ili impotencija, u određenim slučajevima je znak ozbiljnih zdravstvenih problema, kao sto su srčana oboljenja i šećerna bolest. Iznose se podaci da se problemi sa erekcijom javljaju 1-3 godine pre pojave srčanih tegoba, te mogu služiti kao upozoravajući znak da treba ispitivati i kardiovaskularni sistem.
Ispitivanje zahteva odlazak kod lekara, da bi se kroz analize i testove procenio stepen i razlog erektilne disfunkcije. Danas postoje lekovi, supstance koje oporavljaju erektilnu funkciju, a bitno je i uklanjanje eventualno poznatih uzroka. Uz sve ovo, važna je emocionalna podrška muškarcu da bi prevazišao ovaj značajan element njegovog dobrog i uravnoteženog funkcionisanja.

VAŽNOST TESTOSTERONA ZA MUŠKARCE

Slabljenje životne energije, promene u raspoloženju, preosetljivost (iritabilnost), slaba koncentracija, smanjena mišićna snaga, smanjivanje libida, sve su to znaci smanjene koncentracije testosterona u krvi muškarca. Ovo je sindrom koji se najčešće javlja posle pete decenije života. Iznosi se podatak da je njegova učestalost jedan od 200 muškaraca različite životne dobi. Može biti uzrokovana genetskim činiocem ili primenom lekova, oštećenjem testisa ili je deo starenja muškarca. Svi navedeni znaci bitno smanjuju kvalitet života muškarca.
Postavljanje dijagnoze zahteva odlazak kod lekara i procenu stepena manjka testosterona u krvi, a posle toga, procenu tipa lečenja koje je neophodno.

NAJČEŠĆI PROBLEM MLADIH MUŠKARACA

Muškarci u mlađoj dobi ne razmišljaju o mogućnostima oboljevanja od karcinoma testisa, koji je po učestalosti na drugom mestu kod muškaraca dobi od 18 do 39 godina. Lečenje je relativno jednostavno i u 95% slučajeva dolazi do izlečenja.
Bila kakva promena na testisu, najčešće tvrđi čvor ili slično, opomena je da se treba obratiti lekaru. Promena može biti i bolna i osetljiva na dodir. Brza dijagnoza vodi pravom izlečenju kroz hirušku terapiju i eventualne dodatne terapije. Hirurško uklanjanje jednog testisa ne utiče na seksualnu aktivnost muškarca.
Ovo su najčešći problemi sa kojima muškarac može da se susretne i da ih već na početku lečenja znatno popravi ili sasvim izleči.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kako će “Metod jednog sata” promeniti način na koji čistite kuću
Grand Palais Ephemere
Casa Rio