SRBIJA NA PRAGU NOVE GREJNE SEZONE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

OD 30. SEPTEMBRA NI JEDNA NOVA ZGRADA U SRBJI NEĆE MOĆI DA DOBIJE UPOTREBNU DOZVOLU AKO NE ZADOVOLJAVA ODREĐENE STANDARDE ENERGETSKE EFIKASNOSTI, A JEDAN JE DA NE SME DA TROŠI VIŠE OD 65 KWH/M2 GODIŠNJE ZA POTREBE GREJANJA PROSTORA. SADA 80 % OD 3,2 MILIONA STANOVA U SRBIJI TROŠI I TRI PUTA VIŠE ENERGIJE OD OVOG STANDARDA.

KARAKTERISTIKE POTROŠNJE ENERGIJE U SRBIJI

Potrošnja finalne nergije za grejanje u Srbiji je dva puta veća a u nekim nerazvijenijim opštinama Srbije i više puta veća nego u zemljama EU. U razvijenijim zemljama EU potrošnja energije za grejanje iznosi 70- 120 kWh/m2 godišnje. A u Srbiji ona iznosi 120- 250 kWh/m2 godišnje.

U EU u poslednjih petnaest godina donet je set zakona i regulativa sa ciljem smanjnja potrošnje energije a zakone su pratile podsticajne mere i povoljni finansijski aranžmani za ulaganja u unapređenje sistema i poboljšanje energetske efikasnosti.Dobro je pozato da su stambene i poslovne zgrade najveći potrošači energije i da veliki potencijal za uštede leži baš tu. EU očekuje da će se uz pomoć unapređene direktive o energetskoj efikasnosti zgrada, EPBD 2 do 2020. godine, trošiti 6% energije manje, što je ekvivalentno sadašnjoj potrošnji energije u Rumuniji i Belgiji, kao i da će smanjiti emisiju štetni gasova za 5%.

Na ovaj način daće se značajan doprinos stvaranju uslova za energetsku sanaciju postojećeg stambenog fonda  u Srbiji sa ciljem smanjenja potrošnje enegije za grejanja.//

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: