Search
Close this search box.
congress

SPRINGFIELD ODRŽIVA KUĆA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

STUDIO 804

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

KANSAS CITY, SAD

POVRŠINA:

223 m2

FOTOGRAFIJE:

STUDIO 804

JEDNOPORODIČNA KUĆA SA EKOLOŠKI VIDLJIVOM OBLOGOM ODLIKUJE SE SPECIFIČNOM UPOTREBOM NEOBIČNE VRSTE DRVETA. OSIM ŠTO JE VIZUELNO PRIVLAČNA ZBOG SVOJE JEDNOSTAVNOSTI, OVO JE PRVA KUĆA U KANZASU KOJA JE DOBILA LEED PLATINASTI SERTIFIKAT ZA ODRŽIVOST.

Jednoporodična kuća u aveniji Springfild u Kanzas sitiju je ekološki svestan, moderan dom koji funkcioniše ‘van mreže’ u mestu kome je preko potrebna revitalizacija. Ova LEED platinum kuća pravi je primer održive prakse vođenja kvalitetnog života u gradu, u blizini gradskog jezgra. Oni koji su voljni da poboljšaju kvalitet svoga doma pronaći će u ovoj kući kombinaciju pasivnih strategija i aktivnih sistema koji vizuelno ističu ekološke standarde kojima ovaj dizajn teži.
Studio 804 poznat je po uspešnim projektima modularnih kuća, ali ovoga puta predstavlja nešto sasvim novo. Projekat Springfild svojim jedinstvenim energetski održivim konceptom razbija četvorogodišnju tradiciju gradnje modularnih objekata i prva je kuća u Kanzasu koja poseduje LEED platinasti sertifikat za održivost.


Objekat je izgradjen na dva nivoa sa podrumom, i koristi održive funkcije kao što su vertikalna osna turbina koja koristi energiju vetra, krov od 24 montirana fotonaponska solarna panela, geotermalne toplotne pumpe i podzemni sistem prikupljanja kišnice.
Drvo, materijal vredan poštovanja, ostavlja svoj ekološki otisak i u unutrašnjosti prostora. Jatoba tvrdo drvo oblaže sprat i spavaću sobu i nastavlja da se zamotava po kuhinjskom plafonu kako bi se postigla vizuelna veza izmedju prostora. Sve radne površine i obloge kupatila su prozvedene od recikliranog kompozitnog materijala koji je izuzetno izdržljiv i odlikuje se niskim troškovima održavanja i velikom otpornošću na mrlje.


Epoksidni podni premaz obezbedjuje unutrašnju toplotnu masu za pasivno grejanje i hladjenje i smanjuje dnevne temperaturne oscilacije. Prisustvo ovog sjajnog podnog materijala i njegova sofisticirana, elegantna crna boja daju salonu i kuhinji jedinstven izgled, darujući prostornost i dubinu celom enterijeru.
Pored estetske privlačnosti koja je sadržana u longitudinalnoj formi objekta i upotrebi prirodnih materijala, ova kuća poseduje i naročit kvalitet baziran na promišljenom uvodjenju svetlosti.


Čelična konstrukcija sa staklenim panelima koja prolazi kroz sva tri nivoa, obavija stepenište, odvaja kuhinju od prednjih soba i zahvaljujući svojoj transparentnosti omogućava dnevnoj svetlosti da prodre u unutrašnjost prostora i oboji toplotom enterijer stana.
Ova kuća jednostavnog dizajna koristi različite sisteme koji ne idu na štetu prirodi, već je osluškuju i koriste njenu muziku. Održivost je koncept gledanja u budućnost i on je uspešno sproveden na projektu Springfild. Osim što zadovoljava sve vlasnikove potrebe, primenom ekoloških materijala on se savršeno uklapa u prirodno okruženje.//ek KATARINA TOMIĆ – Više u EKO KUĆI No11Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks